miercuri, 20 aprilie 2016

Pentru copilul acesta ma rugam!

"1 Samuel 1

1. Era un om din Ramataim-Tofim, din muntele lui Efraim, numit Elcana, fiul lui Ieroham, fiul lui Elihu, fiul lui Tohu, fiul lui Tuf, efratit.

2. El avea doua neveste: una se numea Ana, iar cealalta Penina. Penina avea copii, dar Ana n-avea.

3. Omul acesta se suia in fiecare an din cetatea sa la Silo, ca sa se inchine inaintea Domnului ostirilor si sa-I aduca jertfe. Acolo se aflau cei doi fii ai lui Eli, Hofni si Fineas, preoti ai Domnului.

4. In ziua cand isi aducea Elcana jertfa, dadea parti nevestei sale Penina, tuturor fiilor si tuturor fiicelor pe care le avea de la ea. 5. Dar Anei ii dadea o parte indoita; caci iubea pe Ana. Dar Domnul o facuse stearpa.

6. Potrivnica ei o intepa deseori, ca s-o faca sa se manie, pentru ca Domnul o facuse stearpa. 7. Si in toti anii era asa. Ori de cate ori se suia Ana la Casa Domnului, Penina o intepa la fel. Atunci ea plangea si nu manca.

8. Elcana, barbatul ei, ii zicea: "Ano, pentru ce plangi si nu mananci? Pentru ce ti-este intristata inima? Oare nu pretuiesc eu pentru tine mai mult decat zece fii?"

9. Ana s-a sculat, dupa ce au mancat si au baut ei la Silo. Preotul Eli sedea pe un scaun, langa unul din usorii Templului Domnului. 10. Si Ana se ruga Domnului cu sufletul amarat si plangea.

11. Ea a facut o juruinta si a zis: "Doamne Dumnezeul ostirilor! Daca vei binevoi sa cauti spre intristarea roabei Tale, daca-Ti vei aduce aminte de mine si nu vei uita pe roaba Ta si daca vei da roabei Tale un copil de parte barbateasca, il voi inchina Domnului pentru toate zilele vietii lui, si brici nu va trece peste capul lui."

12. Fiindca ea statea multa vreme in rugaciune inaintea Domnului, Eli se uita cu bagare de seama la gura ei. 13. Ana vorbea in inima ei si numai buzele si le misca, dar nu i se auzea glasul. Eli credea ca este beata 14. si i-a zis: "Pana cand vei fi beata? Du-te de te trezeste!"

15. Ana a raspuns: "Nu, domnul meu, eu sunt o femeie care sufera in inima ei, si n-am baut nici vin, nici bautura ametitoare; ci imi varsam sufletul inaintea Domnului. 16. Sa nu iei pe roaba ta drept o femeie stricata, caci numai prea multa mea durere si suparare m-a facut sa vorbesc pana acum."

17. Eli a luat din nou cuvantul si a zis: "Du-te in pace, si Dumnezeul lui Israel sa asculte rugaciunea pe care I-ai facut-o!"

18. Ea a zis: "Sa capete roaba ta trecere inaintea ta!" Si femeia a plecat. A mancat, si fata ei n-a mai fost aceeasi.

19. S-au sculat dis-de-dimineata si, dupa ce s-au inchinat pana la pamant inaintea Domnului, s-au intors si au venit acasa la Rama. Elcana s-a culcat cu nevasta sa Ana, si Domnul Si-a adus aminte de ea.

20. Cand i s-au implinit zilele, Ana a ramas insarcinata si a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Samuel "caci", a zis ea, "de la Domnul l-am cerut."

21. Barbatul sau, Elcana, s-a suit apoi cu toata casa lui sa aduca Domnului jertfa de peste an si sa-si implineasca juruinta.

22. Dar Ana nu s-a suit si a zis barbatului ei: "Cand voi intarca copilul il voi duce, ca sa fie pus inaintea Domnului si sa ramana acolo pentru totdeauna."

23. Elcana, barbatul ei, i-a zis: "Fa ce vei crede, asteapta pana-l vei intarca. Numai implineasca-Si Domnul cuvantul Lui!" Si femeia a ramas acasa si a dat tata fiului ei, pana l-a intarcat.

24. Cand l-a intarcat, l-a suit cu ea, si a luat trei tauri, o efa de faina si un burduf cu vin. L-a dus in Casa Domnului la Silo: copilul era inca mic de tot. 25. Au injunghiat taurii si au dus copilul la Eli.

26. Ana a zis: "Domnul meu, iarta-ma! Cat este de adevarat ca sufletul tau traieste, domnul meu, atat este de adevarat ca eu sunt femeia aceea care stateam aici langa tine si ma rugam Domnului. 27. Pentru copilul acesta ma rugam, si Domnul a ascultat rugaciunea pe care I-o faceam. 28. De aceea vreau sa-l dau Domnului: toata viata lui sa fie dat Domnului." Si s-au inchinat acolo inaintea Domnului."

Niciun comentariu: