vineri, 8 decembrie 2017

Proverbe 31 nu e o fişă a postului!

Textul din Proverbe 31 nu a fost scris pentru femei. A fost scris de o mamă pentru fiul ei. Dar nu e un text normativ, un standard idealistic. Textul acesta îl învaţă bărbaţii evrei şi îl recită soţiilor lor în fiecare vineri seara, de Shabat. Ei trebuie să îl ştie, cunoască, aprofundeze, nu eu.

Textul acesta este un poem care nu poate fi interpretat ca o fişă a postului pentru toate femeile. Poemul celebrează înţelepciunea în acţiune şi nu e o listă de instrucţiuni pentru femei, să se căsătorească, să facă copii şi apoi să se topească robotind.

În text este vorba despre o femeie cinstită / de valoare sau cum scrie în ebraică, eshet chayil. Cine poate găsi o eshet chayil? Doar un gibor chayil adică un bărbat cinstit, de valoare.

Nu ceea ce fac îmi dă valoare ci modul în care fac lucrurile. Pot să fac o sumedenie de lucruri în silă, cu dispreţ şi nemulţumire iar asta nu mă va promova la statutul de femeie de valoare. 

Am mai scris de Rut şi pentru că e un exemplu drag inimii mele, o mai examinez puţin prin prisma acestui text/poem. 

Revizuind în minte povestea din Rut, văd că nimic din ce scrie în poem nu i se poate atribui acestei femei. 
Era o străină, o moabită, nu făcea haine pentru bărbatul ei toată ziua pentru că nu avea soţ. Dar muncea toată ziua pe câmp ca să câştige pâine pentru ea şi Naomi, soacra ei. 
Nu avea şi nu creştea copii iar nimeni nu o numea binecuvântată. Era o femeie fără copii.
Nu-şi petrecea toată ziua schimbând pământuri sau făcând comerţ cu mătăsuri sau tinând casa curată mai ceva ca la farmacie. Lucra afară, în bătaia soarelui şi a vântului împreună cu alţi slujitori sau oameni săraci ca să aibă ce să pună pe masă.

Şi totuşi, despre Rut, Boaz spune ce credeau oamenii din Bethleem. 
"11. Acum, fiica, nu te teme, iti voi face tot ce vei zice, caci toata cetatea stie ca esti o femeie cinstita.
Toată cetatea ştie că eşti o femeie cinstită adică o eshet chayil. 

Deci dacă nu sunt căsătorită, nu am copii şi casă, sunt cam aşa cum era Rut, pot fi numită o eshet chayil. Nu trebuie să fiu soţie, mamă, expert imobiliar şi comerciant desăvârşit ca să port titlul de eshet chayil. 

Pot fi soţie şi mamă şi să nu fac tot ce scrie în Proverbe 31 dar totuşi să primesc titlul de eshet chayil. 

Asta e cu adevărat o veste eliberatoare!

Niciun comentariu: