luni, 4 ianuarie 2021

cine sunt?

 Mă interesează cine sunt, a cui sunt, care sunt spițele de neam, ce le plăcea, ce mâncau, ce lucrau, ce idei le frământa mintea, cum au făcut față vieții și morții, ce au trebuit să ascundă ca să supraviețuiască, cui se închinau, de ce au ales să se închine așa și nu altfel? De ce au ales la un moment dat să intre într-o minoritate, de ce au ales să rămână și să lupte pentru credința lor?

Cine sunt?

De la Adam încoace, sunt o sumă de amintiri, probleme, vicii, daruri și talente, problemele nerezolvate, întrebări curioase, sâcâitoare și obsedante. Sunt doar un om cu o istorie încărcată care încearcă să facă puțină lumină în istoria pe care o moștenește. Truda asta de a face lumină mă ajută să înțeleg mai bine cine sunt.

Zilele acestea „povestesc”cu Moise. De 40 de ani fuge de el, de Faraon, de trecut, de viața de care a fugit, de cea în care s-a născut, de amintiri, de părinți, de mama adoptivă, de tot ceea ce a învățat și studiat.

Ne place să credem că suntem deștepti, diplomați, învățați, citiți, că știm a citi și descifra mersul vremurilor și al vieții. Dar mă uit la Moise, copil evreu infiat și crescut de fiica lui Faraon, învățat de aceeași profesori ca ai copiilor lui Faraon despre care Pavel ne scrie în Faptele Apostolilor 7“22. Moise a învățat toată înțelepciunea egiptenilor și era puternic în cuvinte și în fapte.”

Moise a fost un geniu!

Depresia, maturizarea și așezare cunoștințelor s-au făcut în liniște și timp, lângă oi, pe dunele de nisip și printre ierburile din peninsula Sinai. Ce fuseseră strămoșii lui înainte de a ajunge robii care fac cărămizi pentru Faraon? Ciobani sau crescători de oi și capre iar pe lângă aceste animale aveau măgari, poate cămile și cai. Ce ajunge Moise când fuge din Egipt? Exact ca și strămoșii lui, cioban. Cred că înconștient Moise știa ce are de făcut cu animalele.

Am fost pe Muntele Horeb din Peninsula Sinai și textul a căpătat mai mult sens după ce am fost pe acolo.

Într-una din zile, un tufiș/rug se aprinde însă nu se prăbușește, nu se mistuie. Moise devine curios. Oare ce o fi? Nu pare foc obișnuit! Dar aude o voce care îl striga! Vocea îi știa numele.

Iubesc acest răspuns: Hineni! Iata-mă! Sunt gata! Trimite-mă!

De ce a răspuns așa?

Poate pentru că vreme de 40 de ani a așteptat intervenția Dumnezeului despre care i-a povestit mama lui în perioada de alăptare, știa totul despre popoarele care erau roabe în împărăția lui Faraon, le știa dumnezeii și zeii, știa de zeii egiptului dar știa ca Dumnezeul strămoșilor lui era altfel. Dumnezeul strămoșilor lui vorbea, se făcea vizibil, auzibil, era Viu.

Dumnezeu alege să se prezinte lui Moise, să Îi spună cine este El și așa mult îmi place întâlnirea asta …

Cine este Dumnezeu strămoșilor mei dincolo de teorie? Cui I s-au închinat ei? De ce au ales să I se închine Lui? Care sunt minunile lor? Care sunt minunile familiei mele? Care sunt minunile mele? Avraam, Isaac, Iacov, Iosif și frații lui au povestit copiiilor lor despre Dumnezeul lor, despre cum a intervenit pentru ei, despre cum le-a vorbit, i-a îndrumat, i-a călăuzit.

Eu ce fac?

Niciun comentariu: