miercuri, 24 februarie 2021

Estera ... văzută altfel!

De mâine, 25.02, începe sărbătoarea de Purim. Bănuiesc că povestea Esterei începe după ce își revenise după moartea ambilor părinți, după ce acceptase statutul de orfană și acceptase autoritatea lui Mardoheu. Probabil visa să se căsătorească, să plece din Persia în Israel, să iasă din statutul de deportat, să revină iar liberă.

Ahașveroș, împăratul Persiei, chefuiește de zor și după șapte zile cred că era îmbibat cu alcool. Se gândește să se laude și cu nevasta lui așa că o invite pe Vashti să apară în sala de banchet. Pare o dorință bună dar apariția asta avea o condiție, Vashti să apară în sala de banchet cu un singur element vestimentar, coroana de împărăteasă. Vashti refuză și este repudiată.

Imediat se dă un edict care îngrozește orice fată din Persia. Toate fetele frumoase din imperiu vor fi strânse la palat pentru a-și putea alege împăratul altă nevastă. Un soi de concurs de frumusețe cu un premiu … de dorit?

Estera este luată la palat. S-au dus pe apa sâmbetei toate visele și visurile, dorințele și ideile ei.

Timp de șase luni intră într-un program intensiv de formare în care trebuia să învețe cum să se poarte, cum să se îmbrace, cum să vorbească, cum să își țină gura, cum să primească și privească musafirii, cum să își poarte și asorteze hainele și bijuteriile, cum să îl servească pe împărat, cu ce și cum să se comporte în prezența lui.

Dacă nu erai aleasă de împărat te aștepta o viață de harem în care nu aveai voie să te căsătorești. Rămâneai la dispoziția împăratului!

Estera este aleasă! Devine împărăteasă! Dar nu urmează un ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”!

Apare imediat pe scena istoriei Haman care reusește să își pună la punct planul de exterminare al evreilor din imperiul Persiei. Urmează zile de post și rugăciune. Estera își riscă viața și merge să se înfățișeze înaintea împăratului, apoi organizează cu înțelepciune două banchete și îl demască pe Haman.

Urmează zilele de luptă, de durere și abia apoi vine bucuria.

Dacă văd în povestea aceasta doar bogăția, parcă mi-ar plăcea să fiu Estera. Dar nu aș vrea la pachet să răman orfană de mica, să fiu o dezrădăcinată și cu un fost statut de roabă, să fiu răpită și dusă la palat așteptând cu șanse de x% să devin soția împăratului adica ținta tuturor atacurilor, comploturilor, discuțiilor demnitarilor și să fiu vânată de vrăjmașele mele care nu au plăcut împăratului.

Analizând-o acum pe Estera realizez cât de mulțumitoare trebuie să fiu pentru că m-am născut în aceste vremuri, că trăiesc în vremuri de libertare, că am libertatea de a vorbi, de a alege, de a mă mișca, că pot munci și mă pot întreține.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: