miercuri, 17 aprilie 2024

9 nissan

Conform calendarului evreiesc, suntem în ziua a noua a lunii nissan. Citesc cartea Exod și vreau să văd povestea primul Paște din istoria omenirii prin ochii unii copil.

De când Moise s-a întors în Goshen, îi tot adună pe bătrânii poporului ca să le vorbească ce îi spune Dumnezeul înaintașilor noștri. Am descoperit că Dumnezeul despre care ne spune Moise este real, face minuni, este puternic, a auzit de starea noastră aici, a văzut condițiile în care trăim și îi pasă de noi. De asta l-a trimis pe Moise înapoi aici.

În mod normal, nu am voie să particip la discuțiile adulților, dar m-am furișat pe lângă ceilalți și am ajuns tocmai lângă bunicul care este așezat lângă tata. M-au descoperit uimiți, dar era prea târziu să mă mai trimită singur acasă.

Mare parte dintre familiile noastre, ale celor din Goshen avem câte o turmă de oi, mai mare sau mai mică. Ah, am uitat să vă spun, numai evreii locuiesc în regiunea Goshen, din Egipt. Aici ne creștem animalele, iar egiptenii nu ne plac deloc. Suntem o urâciune pentru ei.

Acum e primăvară, iar eu sunt mândru de turma noastră. Am câțiva miei frumoși care au deja un an. Am am avut mare grijă de ei. Dacă tata ar vinde unul, ar scoate bani buni pe acesta. Tata spune că sunt buni de sămânță, adică ar fi bine să îi lăsăm să facă pui pentru că sunt de soi bun.

La întâlnire s-au terminat de discutat efectele plăgilor, impresiile despre acestea, iar Moise a luat cuvântul. Din cauza defectului lui de vorbire nu se aude nici musca, iar dacă vreo una se încumetă să deranjeze, este aranjată” cu o mișcare scurtă.

Domnul i-a vorbit lui Moise din nou. Oare ce plagă mai vine? Ni se comunică să ne luăm câte un miel în casă. Mama nu va fi fericită deloc de ideea asta. Ea ține tare mult la curățenie. Nu cred că gospodinele vor fi de acord cu asta... Moise nu știe în ce se bagă!

Mie îmi surâde ideea. Am deja un miel preferat. Este cel care îmi știe glasul, vine după mine, mă urmează în plimbările mele, se cuibărește lângă mine când este foarte cald.

Ce spune acolo Moise? De mâine să îl ținem în casă până pe 14 nissan. Adica din ziua a zecea până pe 14 nissan eu pot sta cu mielul în casă? Pot să îl învăț toate șmecheriile? Va trebui să îl învăț să își facă nevoile afară. Asta ca să nu mă pedepsească mama și surorile mele obsedate de curățenie.

Ce să facem cu mielul în 14 nissan? Să sacrificăm mielul pe care l-am ținut în casă?

Moise nu cred că știe ce spune. Nu poate să îmi ceară asta!

Mă uit la ai mei, tata și bunicul sunt de acord. Vreau să prind privirea tatei, acesta se uită lung la mine, și cred că deja știu ce miel va alege pentru a ne petrece vremea în aceste zile. Este mielul meu...

Cei care nu au miei își vor cumpăra, cei care sunt puțini în familie vor împărți un miel cu o altă familie.

Nu mai aud bine. Mi-i gândul la miel.

De mâine, mielul meu preferat va sta și mai lipit de mine, va dormi cu mine, va mânca mine. Bine, am să-l împart și cu ceilalți... Și asta până pe 14 nissan.

Niciun comentariu: