miercuri, 6 mai 2020

numele tau ...

Mă fascinează numele oamenilor, uneori am curaj să îi întreb pe părinții care așteaptă un prunc de ce vor să pună copilului lor numele ales, cine l-a ales și de ce, ce a răspuns celălalt părinte ...
Știu ce înseamnă numele meu, cine l-a ales, cine a trebuit să îl accepte și să îl declare. Purtăm un nume dat de alții și acesta devine parte din noi.
Citeam astăzi despre întâlnirea lui Isus cu Simon, fratele lui Andrei. Mi-i tare drag Andrei, Îl găsește pe Mesia datorită lui Ioan Botezătorul, aude ce spune Ioan despre El și pleacă după Isus. Află ce e cu Isus însă nu ține informația pentru el. O împărtășește fratelui său. Simon, docil, îl urmează pe Andrei. Textul nu ne spune dacă a pus întrebări sau nu, dacă a ripostat sau nu. Habar nu avea că întâlnirea aceea avea să îi schimbe viața și numele.
Ioan 1:“40. Unul din cei doi, care auziseră cuvintele lui Ioan și merseseră după Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. El, cel dintâi, a găsit pe fratele său Simon și i-a zis: "Noi am găsit pe Mesia" (care tălmăcit înseamnă Hristos). Și l-a adus la Isus. Isus l-a privit și i-a zis: "Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa" (care tălmăcit înseamnă Petru).”
Isus se uită la el, îi spune cine este și apoi Îi schimbă numele. Simon (Shim‘on) va deveni Chifa (Petru, Piatră, Stâncă). Simon/Shime`on înseamnă ascultare și acum numele i se transformă în Stâncă/Piatră/Petru.
Iar Simon nu spune nimic. Oare ce furtună de întrebări i s-a declanșat în minte?
Isus a ales doisprezece ucenici însă doar lui Simon i-a schimbat numele. De ce i-a schimbat numele, de ce doar lui? Ce a văzut Isus în Simon? Răspunsul îl găsesc în cartea Matei 16:18
“18. Și Eu îți spun: tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui. 19. Îți voi da cheile Împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri."”
Sunt creștină. La un moment dat în viața mea am ales să fiu creștină, am ales să cercetez, să studiez, să cunosc ce scrie în Biblie și apoi am decis să îl urmez pe Isus, pe Mesia. Nu mi-a spălat nimeni creierul, nu m-a forțat nimeni să iau această decizie. De bună voie și nesilită de nimeni am ales ce să cred și în cine să mă încred. Părinții și bunicii au avut rolul lor însă decizia de a-L urma pe Christos îmi aparține.
Simon a avut parte de o schimbare a numelui și din pescar a devenit pescar de oameni, piatra pe care Și-a zidit Christos Biserica.
Citind Scriptura văd că întâlnirea omului cu Dumnezeu se lasă cu schimbări de nume, perspectivă, direcție, țară, credință, obiceiuri. Și schimbările sunt la oameni. Dumnezeu rămâne același.
Simon se lasă schimbat și devine piatra de care a vorbit Isus.
Așa îmi plac tăcerile lui Simon când Isus îi vorbește … Vreau să învăț de la Simon să tac, să Îl las pe Isus să lucreze în mine și să nu mai comentez, să nu mai negociez ….

Niciun comentariu: