duminică, 5 iunie 2022

Șavuot cu cheesecake

Conform calendarului evreiesc, aseară a început sărbătoarea de Șavuot sau Sărbătoarea Dării Legii pe Muntele Sinai. Dar la aceeași dată, peste mulți ani, la cincizeci de zile după Paște, în Ierusalim are loc un alt eveniment, cunoscut de noi ca și Pogorârea Duhului Sfânt.

Îmi plac sărbătorile și îmi place să sărbătoresc!

Pe Sinai, Domnul coboară în mijlocul poporului. Nu e o Prezență și atât. Vorbește, se mișcă, le spune lucruri despre El, despre natura Lui. Îi invită pe cei prezenți să Îl cunoască dincolo de teorie.

În Ierusalim după învierea Lui Isus, evreii de pretutindeni, ucenicii și cei ce Il urmaseră pe Isus, veniseră la sărbătoare. Era Șavuot-ul, sărbătoarea săptămânilor. La înălțare, Isus le spune ucenicilor că nu îi va lăsa orfani (Ioan 14:18). Isus știa că va lăsa un gol când va pleca și promite că va trimite un Mângîietor (Ioan 14:16).

La Sinai, evreii știau că vor merge în Canaan, țara unde curge lapte și miere. În Ierusalim, aduseseră la Templu din roadele culese. Era primăvară și prima recolta era gata. Aveau cu ei din primul grâu, primele fructe, lapte și miere.

Au crezut în promisiunea făcută de Dumnezeu lui Avraam! Au crezut că Dumnezeu îi va duce în țara în care curge lapte și miere. Au ajuns și au trăit acolo, în țara unde era belșug de lapte și miere.

Una dintre delicatesele care încântă papilele gustative în timpul sărbătorii de Shavuot este cheesecake-ul. Dacă nu știi să faci așa ceva, nu e o problemă. Trebuie să fie o plăcintă sau prajitură cu brânză.

Sărbătoarea nu este numai despre mâncare, despre lapte și miere, ci este și despre povești. Părinților li se poruncește să povestească copiilor lor istoria acestei sărbători, importanța și semnificația ei.

Nimic și nimeni din lumea aceasta nu va șterge din memoria mea poveștile pe care mi le-au spus bunicii și părinții. Încă de pe când mergeam de-a bușilea, bunicul lua Biblia povestită copiilor, se așeza lângă lampă, își punea ochelarii și începea să citească câte o poveste. Sforăitul fusului bunicăi acompania vocea bunicului. Uneori vântul încerca să îmi distragă atenția sau să mă ajute să mă bag mai mult sub plapumă.

Cu sau fără cheesecake, plăcintă cu brânză, miere și fructe, sărbătoarea aceasta este despre cum Dumnezeu ne vorbește constant despre El, despre cum ne invită la o relație cu El. Ne-a dat Legea ca să îi cunoaștem caracterul, ni L-a dat pe Fiul Său, și ca să nu rămânem orfani, ne-a trimis pe cineva de ACASĂ ca să ne învețe despre cum e acolo, să ne spună despre El, să ne învețe, să ne muste, să ne amintească despre ceea ce a făcut El, despre faptul că sunt și suntem așteptați ACASĂ!

Sărbătoare binecuvântată vă doresc!

Chag Șavuot Sameach! 

Niciun comentariu: