vineri, 2 noiembrie 2012

caut ceva?

"Ce cautati?"

Isus adreseaza intrebarea asta lui Andrei si Ioan (Ioan 1:38). Cei doi ucenici il urmasera pe Ioan Botezatorul care le prezentase pe Mesia, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Auzind cine este Mielul Lui Dumnezeu, apoi vazandu-L, il lasa pe Ioan si pleaca dupa Isus.

Intrebarea adresata  de Isus e una simpla, fara politeturi ...si iar uit ca toata actiunea nu se petrece in contextul meu politicos si modern.

Andrei si Ioan Il asteptau pe Mesia. Stiau despre El de la parintii lor, studiasera si ei Scripturile, nu erau niste neinstruiti si pierde vara ai timpului lor. Erau oameni care Il asteptau. Apare pe scena Ioan si cheama oamenii la pocainta. Mai mult de atat ... ii boteaza. Asa ceva nu se mai intamplase. La pocainta poporul mai fusese chemat insa nu si la botez. De ce trebuia un act public prin care sa iti arati pocainta? Nu se putea sa te pocaiesti numai acolo ascuns in coltitorul tau secret?

Stau cu Ioan o vreme. Ioan are aceeasi marturie in public si in privat. El era numai un mesager, un glas ce striga in pustie, un glas ce pregateste Calea Domnului. Domnul vine dupa El. Isus, adica Dumnezeu intrupat vine dupa el ... el este cel care anunta poporul despre venirea Lui.

Andrei si Ioan aud asta de la el, aud explicatiile despre Isus, ca este Dumnezeu, ca este Fiul Lui, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, Mantuitorul. Toata informatia asta se conexeaza cu ce stiau ei si cand Ioan il arata pe Isus si spune ca este Mielul Lui Dumnezeu, Cel asteptat ... ei merg dupa Isus.

Un lucru ma frapeaza de fiecare data la Isus. Nu asteapta sa Il implori sa te asculte, nu trebuie sa tipi, sa urli ca sa ii captezi atentia. Ii vede pe cei doi mergand dupa El, se intoarce la ei si ii intreaba "Ce cautati?". Cu alte cuvinte: cu ce va pot ajuta, cum va pot ajuta? Ei surprinsi cumva de intrebare ar vrea sa afle unde sta Isus ca sa poata veni sa Il viziteze si sa II puna intrebari. Nu vor sa fie nepoliticosi, sa apara ca musafiri nepoftiti in casa Lui. Insa ... se trezesc ca sunt invitati la El acasa. Era vineri dupa amiaza, se intra in Sabat ... si raman cu El.

Nu ni se spune cum au petrecut seara de Sabat si sambata ... si eu abia astept sa ajung in cer sa ii intreb pe cei doi. Cert e ca dupa ce se termina Sabatul, Andrei se duce la Petru si ii spune:" Noi L-am găsit pe Mesia!“ – care este tradus „Cristos“. Aflase raspunsul la intrebarile lui, isi aflase Mantuitorul ... bucuria asta nu putea sa ramana numai pentru el. Si fratele lui avea aceleasi framantari, discutasera despre asta ... Nu putea sa taca, nu putea sa tina numai pentru el descoperirea asta.

Dar, ce caut eu? Aceeasi intrebare mi-o adreseaza Isus si mie.
Ce caut?
Ei Il cautau pe Mesia, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Eu pe cine caut?
Am nevoie de acest Miel?
Andrei si Ioan erau oameni in toata firea. Aveau familiile lor, barcile lor, mica lor afacere pescareasca, ritualul si traditia lor. Dar Scripturile spuneau ca va veni Mesia si ei Il asteptau. Cand apare pe scena omenirii Ioan si spune ca Mesia a venit, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii e printre ei, ei vor sa Il afle.

Jertfele nu se mai practica de mult. Traiesc intr-o lume decolorata. Se incearca sa se scoata din mintea oamenilor ideea de bine si rau, alb si negru, drept si nedrept ... e o zona gri, cetoasa. De ce e asa? Pentru ca oamenii si-ar pune intrebari clare, ar vrea raspunsuri clare pentru viata. Pacatul e o notiune greu de rostit. Te face sa te simti vinovat .... si asta nu e bine. Daca spui ca ai gresit ... parca e mai bine, suna mai bine la ureche. Deci, daca nu am pacat ... de ce sa am nevoie de un Miel al Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii?

Ce caut?
Cu ce ma poate ajuta Isus?
Ce vreau de la El?
De ce ma numesc crestina daca nu am nevoie de El?
Dupa ce imi tanjeste sufletul?
Il urmez pentru ca face minuni si semne? Pentru mancare si invataturi bune?

Ce caut?
Mai bine zis ... caut ceva?

2 comentarii:

Livius spunea...


In Biblia mea se spune "Cine cauta gaseste..."

Pentru a gasi un lucru pretios (obiecte de aur, pietre pretioase, relicve )este nevoie de cautare. Si nu putina. Cu cat lucrul dupa care cauti e mai rar, cu atat trebuie prelungita cautarea. Dar daca este unicat?
Este o pilda in Scriptura care spune ca un om a gasit o comoara intr-o tarina. Ce-i de facut ? Zice povestirea ca el pleaca, vinde TOT ce are, si apoi cumpara tarina in care era ascunsa comoara. Om foarte intelept. Cat sacrificiu sa te poti bucura de ceeace gasesti!!!

cella spunea...

L-am gasit!

Insa nu vreau sa raman la acest stadiu ... vreau sa Il descopar si sa ma las descoperita!

Sunt intr-o cautare continua ;)