miercuri, 16 martie 2016

cum a ajuns mare preot?

"3. In anul al optsprezecelea al imparatului Iosia, imparatul a trimis in Casa Domnului pe Safan, logofatul, fiul lui Atalia, fiul lui Mesulam. El i-a zis:
4. "Suie-te la marele preot Hilchia si spune-i sa stranga argintul adus in Casa Domnului, pe care l-au primit de la popor cei ce pazesc pragul. 5. Sa se dea argintul acesta in mainile mesterilor insarcinati cu lucrarea in Casa Domnului. Si sa-l dea celor ce lucreaza la dregerea stricaciunilor Casei Domnului,
6. anume: dulgherilor, zidarilor si pietrarilor, pentru cumparaturile de lemn si de pietre cioplite, trebuitoare pentru dregerea stricaciunilor Casei. 7. Dar sa nu li se ceara socoteala de argintul dat in mainile lor, caci ei lucreaza cinstit."

8. Atunci marele preot Hilchia a zis lui Safan, logofatul: "Am gasit cartea Legii in Casa Domnului." Si Hilchia a dat cartea lui Safan, si Safan a citit-o.

9. Apoi logofatul Safan s-a dus sa dea socoteala imparatului si a zis: "Slujitorii tai au strans argintul care se afla in Casa si l-au dat in mainile mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii in Casa Domnului."

10. Safan, logofatul, a mai spus imparatului: "Preotul Hilchia mi-a dat o carte." Si Safan a citit-o inaintea imparatului.

11. Cand a auzit imparatul cuvintele din cartea Legii, si-a sfasiat hainele.

12. Si imparatul a dat porunca aceasta preotului Hilchia, lui Ahicam, fiul lui Safan, lui Acbor, fiul lui Mica, lui Safan, logofatul, si lui Asaia, slujitorul imparatului:

13. "Duceti-va si intrebati pe Domnul pentru mine, pentru popor si pentru Iuda, cu privire la cuvintele cartii acesteia care s-a gasit; caci mare este mania Domnului care s-a aprins impotriva noastra, pentru ca parintii nostri n-au ascultat de cuvintele cartii acesteia si n-au implinit tot ce ne este poruncit in ea."

14. Preotul Hilchia, Ahicam, Acbor, Safan si Asaia, s-au dus la prorocita Hulda, nevasta lui Salum, fiul lui Ticva, fiul lui Harhas, pazitorul vesmintelor. Ea locuia la Ierusalim, in cealalta mahala a cetatii. Dupa ce i-au vorbit, 15. ea le-a zis: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Spuneti omului care v-a trimis la mine:

16. "Asa vorbeste Domnul: "Iata, voi trimite nenorociri asupra locului acestuia si asupra locuitorilor lui, dupa toate cuvintele cartii pe care a citit-o imparatul lui Iuda. 17. Pentru ca M-au parasit si au adus tamaie altor dumnezei, maniindu-Ma prin toate lucrarile mainilor lor, mania Mea s-a aprins impotriva locului acestuia si nu se va stinge."

18. Dar sa spuneti imparatului lui Iuda care v-a trimis sa intrebati pe Domnul: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel despre cuvintele pe care le-ai auzit: 19. "Pentru ca ti s-a miscat inima, pentru ca te-ai smerit inaintea Domnului cand ai auzit ce am spus impotriva acestui loc si impotriva locuitorilor lui, care vor ajunge de spaima si de blestem, si pentru ca ti-ai sfasiat hainele si ai plans inaintea Mea, si Eu am auzit - zice Domnul. -

20. De aceea, iata, te voi adauga la parintii tai, vei fi adaugat in pace in mormantul tau si nu-ti vor vedea ochii toate nenorocirile pe care le voi aduce asupra locului acestuia." Ei au adus imparatului raspunsul acesta." 2 Regi 22:3-20

Mare preot Hilchia de ce a așteptat porunca regelui ca sa intre în Casa Domnului?

El nu a citit niciodată Cartea Legii?

Dacă nu, atunci cum a ajuns mare preot?

Niciun comentariu: