marți, 8 martie 2016

rugăciunea lui Solomon

David a murit și a fost îngropat. pe tronul lui Israel urcă Solomon. Termină construcția Casei Domnului și face o rugăciune care mă impresionează și provoacă.
1 Regi 8:30-61

"30. Binevoieste si asculta cererea robului Tau si a poporului Tau, Israel, cand se vor ruga in locul acesta! Asculta-i din locul locuintei Tale, din ceruri, asculta-i si iarta-i!

31. Daca va pacatui cineva impotriva aproapelui sau si va fi silit sa faca un juramant si va veni sa jure inaintea altarului Tau, in Casa aceasta - 32. asculta-l din ceruri, lucreaza si fa dreptate robilor Tai; osandeste pe cel vinovat si intoarce vina purtarii lui asupra capului lui; da dreptate celui nevinovat si fa-i dupa nevinovatia lui!

33. Cand poporul Tau, Israel, va fi batut de vrajmas, pentru ca a pacatuit impotriva Ta: daca se vor intoarce la Tine si vor da slava Numelui Tau, daca Iti vor face rugaciuni si cereri in Casa aceasta - 34. asculta-i din ceruri, iarta pacatul poporului Tau, Israel, si intoarce-i in tara pe care ai dat-o parintilor lor!

35. Cand se va inchide cerul si nu va fi ploaie, din pricina pacatelor facute de ei impotriva Ta: daca se vor ruga in locul acesta si vor da slava Numelui Tau si daca se vor abate de la pacatele lor, pentru ca-i vei pedepsi - 36. asculta-i din ceruri, iarta pacatul robilor Tai si al poporului Tau, Israel, invata-l calea cea buna pe care trebuie sa umble si sa trimiti ploaie pe pamantul pe care l-ai dat de mostenire poporului Tau!

37. Cand foametea, ciuma, rugina, taciunele, lacustele, de un fel sau altul, vor fi in tara, cand vrajmasul va impresura pe poporul Tau in tara lui, in cetatile lui, cand vor fi urgii sau boli de orice fel: 38. daca un om, daca tot poporul Tau, Israel, va face rugaciuni si cereri, si fiecare isi va cunoaste mustrarea cugetului lui si va intinde mainile spre casa aceasta - 39. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si iarta-l; lucreaza si rasplateste fiecaruia dupa caile lui, Tu care cunosti inima fiecaruia, caci numai Tu cunosti inima tuturor copiilor oamenilor, 40. ca sa se teama de Tine in tot timpul cat vor trai in tara pe care ai dat-o parintilor nostri!

41. Cand strainul, care nu este din poporul Tau, Israel, va veni dintr-o tara departata, pentru Numele Tau, 42. caci se va sti ca Numele Tau este mare, mana Ta este tare si bratul Tau este intins, cand va veni sa se roage in Casa aceasta, - 43. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si da strainului aceluia tot ce-Ti va cere, pentru ca toate popoarele pamantului sa cunoasca Numele Tau, sa se teama de Tine, ca si poporul Tau, Israel, si sa stie ca Numele Tau este chemat peste Casa aceasta pe care am zidit-o eu!

44. Cand poporul Tau va iesi la lupta impotriva vrajmasului sau, urmand calea pe care i-o vei porunci Tu: daca vor face rugaciuni Domnului, cu privirile intoarse spre cetatea pe care ai ales-o Tu si spre Casa pe care am zidit-o eu Numelui Tau - 45. asculta din ceruri rugaciunile si cererile lor si fa-le dreptate!

46. Cand vor pacatui impotriva Ta - caci nu este om care sa nu pacatuiasca - si Te vei mania impotriva lor si-i vei da in mana vrajmasului, care-i va duce robi intr-o tara vrajmasa, departata sau apropiata: 47. daca se vor cobori in ei insisi, in tara unde vor fi robi, daca se vor intoarce la Tine si-Ti vor face cereri in tara celor ce-i vor duce in robie si vor zice: "Am pacatuit, am savarsit faradelegi, am facut rau!"; 48. daca se vor intoarce la Tine din toata inima lor si din tot sufletul lor, in tara vrajmasilor lor care i-au luat robi, daca-Ti vor face rugaciuni cu privirile intoarse spre tara lor, pe care ai dat-o parintilor lor, spre cetatea pe care ai ales-o si spre Casa pe care am zidit-o eu Numelui Tau -
49. asculta din ceruri, din locul locuintei Tale, rugaciunile si cererile lor: si fa-le dreptate; 50. iarta poporului Tau pacatele lui si toate faradelegile facute impotriva Ta; trezeste mila celor ce-i vor tine robi, ca sa se indure de ei, 51. caci sunt poporul Tau si mostenirea Ta, si Tu i-ai scos din Egipt, din mijlocul unui cuptor de fier!

52. Ochii Tai sa fie deschisi la cererea robului Tau si la cererea poporului Tau, Israel, ca sa-i asculti in tot ce-Ti vor cere!

53. Caci Tu i-ai ales din toate celelalte popoare ale pamantului, ca sa faci din ei mostenirea Ta, cum ai spus prin robul Tau Moise, cand ai scos din Egipt pe parintii nostri, Doamne Dumnezeule!"

54. Cand a ispravit Solomon de spus Domnului toata rugaciunea aceasta si cererea aceasta, s-a sculat dinaintea altarului Domnului, unde ingenunchease cu mainile intinse spre cer.

55. Si, stand in picioare, a binecuvantat cu glas tare toata adunarea lui Israel, zicand: 

56. "Binecuvantat sa fie Domnul, care a dat odihna poporului Sau, Israel, dupa toate fagaduintele Lui! Din toate bunele cuvinte pe care le rostise prin robul Sau Moise, niciunul n-a ramas neimplinit.

57. Domnul Dumnezeul nostru sa fie cu noi, cum a fost cu parintii nostri; sa nu ne paraseasca si sa nu ne lase,

58. ci sa ne plece inimile spre El, ca sa umblam in toate caile Lui si sa pazim poruncile Lui, legile Lui si randuielile Lui, pe care le-a poruncit parintilor nostri!

59. Cuvintele acestea, cuprinse in cererile mele inaintea Domnului, sa fie zi si noapte inaintea Domnului Dumnezeului nostru si sa faca in tot timpul dreptate robului Sau si poporului Sau, Israel, 60. pentru ca toate popoarele pamantului sa poata cunoaste ca Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El!

61. Inima voastra sa fie in totul a Domnului Dumnezeului nostru, cum este astazi, ca sa urmati legile Lui si sa paziti poruncile Lui.""

Niciun comentariu: