marți, 22 martie 2016

Estera, Ahașveroș, Haman și Mardoheu

Dimineață am citit cartea Estera și dacă ar fi să dau timpul înapoi ... aș fi în ultima zi de post a Esterei și a iudeilor din Susa și nu numai.

Nu pot să nu o admir pe Estera. O fată orfană, infiată de verișorul ei, Mardoheu, scrib la curtea lui Ahașveroș.

 Împărăteasa Vashti refuză să apară în fața demnitarilor beți și cu mintea nu tocmai limpede.
"sa aduca in fata lui pe imparateasa Vasti, cu cununa imparateasca, pentru ca sa arate frumusetea ei popoarelor si mai marilor sai, caci era frumoasa la chip." Estera 1:11. 

Citesc edictul dat de rege și realizez ce e de fapt în spatele acestuia:
" A trimis scrisori tuturor tinuturilor din imparatia lui, fiecarui tinut dupa scrierea lui si fiecarui popor dupa limba lui; ele spuneau ca orice barbat trebuie sa fie stapan in casa lui si ca va vorbi limba poporului sau." Estera 1:22 Sfătuitorii împăratului își luaseră soții dintre roabele de război și pentru că nu au reușit să fie ceea ce ar trebui în casa lor ... au nevoie de un edict dat de împărat. Cred că edictul va aduce pace și armonie în casele lor.

Estera ajunge împărăteasă iar Haman devine mâna dreaptă a împăratului. Nu îi e de ajuns funcția, averea și ce avea. Îl voia mort pe Mardoheu și pe poporul acestuia.
"8. Atunci Haman a zis imparatului Ahasveros: "In toate tinuturile imparatiei tale este risipit un popor deosebit intre popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor si nu tine legile imparatului. Nu este in folosul imparatului sa-l lase linistit.

9. Daca imparatul gaseste cu cale, sa se scrie o porunca pentru ca ei sa fie nimiciti, si eu voi cantari zece mii de talanti de argint in mainile slujbasilor, ca sa-i duca in vistieria imparatului."

10. Imparatul si-a scos inelul din deget si l-a dat lui Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul, vrajmasul iudeilor.
11. Si imparatul a zis lui Haman: "Iti daruiesc si argintul si pe poporul acesta; fa cu el ce vei voi.""

Mardoheu se îmbracă în sac și vine la poartă. Estera află despre noul look al verișorului ei și îi trimite haine. Slujitorii însă se întorc cu un mesaj pentru ea. Ce voia Mardoheu era nebunesc. Nu putea intra la împărat, nu fusese chemată de treizeci de zile.
"Toti slujitorii imparatului si poporul din tinuturile imparatului stiu ca este o lege care pedepseste cu moartea pe oricine, fie barbat, fie femeie, care intra la imparat, in curtea dinauntru, fara sa fie chemat. Numai acela scapa cu viata caruia ii intinde imparatul toiagul lui imparatesc de aur. Si eu n-am fost chemata la imparat de treizeci de zile."

Răspunsul Esterei nu îl impresionează pe Mardoheu:
"Sa nu-ti inchipui ca numai tu vei scapa dintre toti iudeii, pentru ca esti in casa imparatului. 14. Caci, daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte pentru iudei, si tu si casa tatalui tau veti pieri. Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?"

"15. Estera a trimis sa spuna lui Mardoheu:
16. "Du-te, strange pe toti iudeii care se afla in Susa si postiti pentru mine, fara sa mancati, nici sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicele mele; apoi voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa pier, voi pieri."
17. Mardoheu a plecat si a facut tot ce-i poruncise Estera."

"1. A treia zi, Estera s-a imbracat cu hainele imparatesti si a venit in curtea dinauntru a casei imparatului, inaintea casei imparatului. Imparatul sedea pe scaunul lui imparatesc in casa imparateasca, in fata usii casei.

2. Cand a vazut imparatul pe imparateasa Estera in picioare in curte, ea a capatat trecere inaintea lui. Si imparatul a intins Esterei toiagul imparatesc pe care-l tinea in mana. Estera s-a apropiat si a atins varful toiagului.

3. Imparatul i-a zis: "Ce ai tu, imparateasa Estero, si ce ceri? Chiar daca ai cere jumatate din imparatie, iti voi da."

4. Estera a raspuns: "Daca imparatul gaseste cu cale, sa vina imparatul astazi cu Haman la ospatul pe care i l-am pregatit.""

Mardoheu refuză să se închine în fața lui Haman și refuzul acestuia îl aduce la exasperare. Orgoliul și mândria își fac jocul cu Haman și pregătește în casa lui o spânzurătoare înaltă de 25 de metri. El habar nu avea că Estera și toți evreii din împărăție au fost în post și rugăciune. 

Împăratul nu are somn și cere să i se citească din Cronici. Își amintește că nu l-a răsplătit cu nimic pe Mardoheu, scribul lui. Își tot frământă mintea ce și cum să facă când apare Haman. Răsturnare de situație în cazul lui Haman și al lui Mardoheu. Cred că dacă Haman s-ar fi dus la stomatolog după ce a terminat să îl plimbe prin Susa pe Mardoheu, doctorul i-ar fi spus să o lase cu stresul mai moale că toți dinții i-au crăpat în gură.

Are loc prima cină fastuoasă și impresionantă. Haman, deși era mâna dreaptă a împăratului, nu mai văzuse așa ceva. Era în culmea delirului când a plecat acasă. Delirul a ținut puțin. L-a văzut la poartă pe Mardoheu care nici nu s-a clintit când acesta a trecut. Delirul fericirii s-a transformat în nebunie.

Împăratul e mulțumit de mâncărurile de pe masă, decor, vin și ambient. Vrea să știe ce dorește Estera de la el. Cred că și Haman își dorea să afle. 
"3. Imparateasa Estera a raspuns: "Daca am capatat trecere inaintea ta, imparate, si daca gaseste cu cale imparatul, da-mi viata: iata cererea mea; si scapa pe poporul meu: iata dorinta mea! 4. Caci eu si poporul meu suntem vanduti sa fim nimiciti, injunghiati si prapaditi. Macar daca am fi vanduti sa fim robi si roabe, as tacea, dar vrajmasul n-ar putea sa inlocuiasca pierderea facuta imparatului."

5. Imparatul Ahasveros a luat cuvantul si a zis imparatesei Estera: "Cine si unde este acela care are de gand sa faca asa?"

6. Estera a raspuns: "Apasatorul, vrajmasul este Haman, raul acesta!" 
Haman a ramas ingrozit in fata imparatului si a imparatesei.
7. Si imparatul, in mania lui, s-a sculat si a parasit ospatul, si s-a dus in gradina casei imparatesti. Haman a ramas sa-si ceara viata de la imparateasa Estera, caci vedea bine ca pierderea lui era hotarata in mintea imparatului.

8. Cand s-a intors imparatul din gradina casei imparatesti in odaia ospatului, a vazut pe Haman ca se aruncase spre patul pe care era Estera si i-a zis: "Cum, sa mai si silesti pe imparateasa, la mine, in casa imparateasca?" Cum au iesit cuvintele acestea din gura imparatului, i-au si acoperit fata lui Haman."

Haman moare spânzurat în propria spânzurătoare. Mardoheu ajunge al doilea după împărat. Dar edictul dat era valabil. Legea mezilor și a perșilor nu se schimbă. Iudeii de pretutindeni primesc scrisori de la împărat că au dreptul să își apere viața ... și și-au apărat-o. Mai mult de atât, 
"18. Cei ce se aflau la Susa s-au strans in ziua a treisprezecea si a paisprezecea, dar in ziua a cincisprezecea s-au odihnit si au facut din ea o zi de ospat si de bucurie.

19. De aceea iudeii de la tara, care locuiesc in cetati fara ziduri, au facut din ziua a paisprezecea a lunii Adar o zi de bucurie, de ospat si de sarbatoare, in care isi trimit daruri unii altora.

20. Mardoheu a scris aceste lucruri si a trimis scrisori tuturor iudeilor din toate tinuturile imparatului Ahasveros, de aproape si din departare. 21. Le poruncea sa praznuiasca in fiecare an ziua a paisprezecea si a cincisprezecea a lunii Adar, 22. ca zile in care capatasera odihna scapand de vrajmasii lor. Le-a poruncit sa praznuiasca luna in care intristarea lor se prefacuse in bucurie, si jalea lor, in zi de sarbatoare, si sa faca din aceste zile niste zile de ospat si de bucurie, cand sa-si trimita daruri de mancare unii altora si sa imparta daruri celor lipsiti.
23. Iudeii s-au indatorat sa faca ceea ce si incepusera sa faca si ce le scrisese Mardoheu."

Niciun comentariu: