joi, 30 noiembrie 2017

Îl las să mă restaureze?

La început, Dumnezeu a creat omul şi omului i-a creat un ajutor potrivit, adică un ezer kenegdo. Am văzut că acest ezer kenegdo are rolul de a-l ajuta, proteja, salva pe zakar adică pe bărbat. Numai că a intervenit căderea şi lucrurile s-au schimbat în ceea ce vedem cu ochiul liber.

În Proverbe 31:11a scrie "inima bărbatului se încrede în ea". Încerc să stau strâmb ca să judec drept. Sunt eu o femeie care ajută, protejează, salvează? Sunt dispusă să îmi împlinesc rolul? Pentru asta am fost creată!

Ieremia 31:22 mi-a dat multe bătăi de cap. "22. Pana cand vei fi pribeaga, fiica ratacita? Caci Domnul face un lucru nou pe pamant: femeia va peti pe barbat."" Versiunea Cornilescu a acestui verset nu mă mulţumeşte. Dar ce scrie în original, alte traduceri cum arată?
How long wilt thou go about, O thou backsliding daughter? for Yähwè hath created a new thing in the earth, A woman shall compass a man. 

"Domnul face un lucru nou pe pământ, o femeie va înconjura un bărbat." 

Dar ce înseamnă face un lucru nou? Să facă ceva nou prin reparare, reînnoire, restaurare sau înlocuire. 


Adică femeia va fi restaurată, va fi ca în Gradina Edenului, ca atunci când a fost creată. Îşi va relua rolul de eze kenegdo. 

Citatul acesta din Ieremeia 31 este citat în cadrul nunţilor evreieşti. V-aş sugera să urmăriţi clipul clipul de mai jos şi veţi vedea că mireasa înconjoară mirele de sapte ori. De ce de şapte ori? Pentru că sunt şapte zile ale creaţiei şi nunta este o ceremonie a creării unei noi case. 
(https://www.youtube.com/watch?v=03rzUoyq9K0)

Mirele, în ziua nunţii este comparat cu un rege.  Şi aşa cum regele este înconjurat de armata lui, tot aşa şi mirele este înconjurat de mireasa lui. Acest lucru simbolizează că mireasa este luptătorul sau protectorul mirelui. Ea este eshet chayil. După ce mireasa înconjoară mirele de şapte ori, se aşează la dreapta mirelui, exact ca în Psamul 45:9. "imparateasa, mireasa ta, sta la dreapta ta, impodobita cu aur de Ofir."

Ştiu ce spune Scriptura, studiind descopăr lucruri noi mereu şi mereu. Problema e dacă eu vreau să fiu ezer kenegdo şi eshet chayil. Vreau să Îl las să mă reînnoiască? Vreau să îmi iau rolul pentru care am fost creată sau accept statutul pe care îl dictează societatea?

Dacă nu ştiu cu ce rol am fost creată, dacă nu vreau să îl accept, voi fi şi voi accepta orice mi se pune pe tavă, orice rol vrea societatea să îmi impună. 

Îmi las mintea şi fiinţa restaurate la sau în ceea ce a intenţionat Dumnezeu pentru mine?

Niciun comentariu: