vineri, 1 septembrie 2023

Enoch a umblat cu Dumnezeu, și El l-a luat!

Cartea Geneza în anul 2023 are alt înțeles. Uneori citeam textul, și pentru că îl știam, nici nu-mi mai puneam mintea la contribuție. Știam povestea încă din perioada intrauterina, ce mai putea fi nou?

Am ajuns la Enoch. Viața acestui om este sintetizată în câteva versete. Dar știam și de el, știam cât a trăit cu Dumnezeu, a născut fii și fiice, și a murit.

“Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani; și a născut fii și fiice.

“Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai văzut, pentru că l-a luat Dumnezeu.

Textul Scripturii repetă că Enoh a umblat cu Dumnezeu.

A umbla înseamnă a te deplasa, a merge din loc în loc, a merge, a se purta.

Enoch nu s-a dus în pustie, nu s-a izolat ca să umble cu Dumnezeu. Textul ne spune că după nașterea primului copil, a început să umble cu Dumnezeu. După asta, timp de 300 de ani a mai născut fii și fiice, și apoi Dumnezeu l-a luat.

Omul acesta a umblat cu Dumnezeu în timp ce ara, grăpa, semăna pământul, în timp ce-și păștea turmele, mulgea vacile, oile și caprele, dădea de mâncare păsărilor din curte, în timp ce aducea apă pentru casă, în timp ce își iubea nevasta și făceau copii… în timp ce trăia.

Adam avea 623 de ani când s-a născut Enoch. Bănuiesc că au avut timp să povestească, să afle despre cum venea Dumnezeu în răcoarea dimineții și se întâlnea cu Adam și Eva, cum a fost când au mâncat din fructul oprit, cum a fost când au realizat ce au făcut, ce au simțit, ce reacție au avut Adam și Eva când au descoperit că Abel a fost ucis de Cain. Ce promisiune le-a făcut Dumnezeu în grădina Edenului, dacă au crezut că Cain va fi sămânța promisă, dacă Set le-a adus mângâiere, cum era munca în grădina Edenului …

300 de ani, Enoch a ales să Îl caute pe Dumnezeu în răcoarea dimineții, să povestească cu El, să îi știe inflexiunile vocii în susurul blând, să Îl deosebească în foșnetul copacilor și în vuietul vântului…

A umblat cu Dumnezeu în fiecare zi și Dumnezeu l-a luat la El.

După ce Dumnezeu l-a luat pe Enoch, bănuiesc că rudele și oamenii care îl cunoșteau l-au căutat în locurile unde știau că stă de vorbă cu Dumnezeu, în peșteri sau văgăuni, în locuri îndepărtate, au dat sfoară-n țară, l-au așteptat să revină.

Avea doar 365 de ani când Dumnezeu l-a luat și el nu s-a mai văzut. La urma urmei, era om tânăr…

Enoch a ales să umble cu Dumnezeu și Dumnezeu l-a luat.

Nu pot să nu mă întreb, eu cu cine umblu?

Niciun comentariu: