sâmbătă, 14 aprilie 2012

ucenici de noapte ...

A urmat in Cronologia Lui Isus un Sabat dureros.

In acest Sabat pot sa vad doi oameni care sunt schimbati total, radical, nebuneste. Iosif din Arimateea si Nicodim, doua somitati cunoscute in Ierusalim si nu numai ... Dincolo de somitati sunt oameni, au intrebari, vor raspusuri, cer lamuriri si in momentul in care s-au lamurit ... dau 100% pentru ceea ce cred.

Inainte de Sabat nu te apropii de un mort. Un preot nu se atinge de un mort. Nu intri in Sabat necurat. Asa cerea legea si daca nu o respectai ... mureai. Nu aveai drept de apel.  Apoi tu ca somitate religioasa nici nu ai voie sa te apropii d`apoi sa Il atingi. Insa Iosif are amnezie in aceasta zi.

Iosif fusese la sfatul Sindriului, normal ca fusese, era parte din echipa Sinedriului. Acolo nu isi daduse votul pentru ca Isus sa fie dat la moarte. Insa cand vede ca Isus a murit merge glont la Pilat si cere trupul mort de pe cruce ca sa Il ingroape. Daca pana atunci nu s-a declarat adept al Lui Isus in mod public ... acum insa nu mai conta nimic. Nu ii mai era teama de colegii de "birou" de la Sinedriu, nu mai conta reputatia, functia ... Nu mai conta nimic ...

Era din Sinedriu, din spuma oamenilor religiosi ai Israelului, un preot cu vaza, unul dintre cei alesi pe musteata, pe langa asta era si bogat. Avea un mormant sapat in stanca. Era mormantul lui ... in care avea sa fie ingropat cand ii va veni vremea. Acum insa e viu si Isus are nevoie de un mormant. Pana moare el, altcineva are nevoie de el. Acum insa vrea sa ii dea Lui Isus mormantul lui.

Nu stiu cat credea el ca Isus va invia, nu stiu ce furtuna era in creierul lui si sufletul lui insa ... a fost dispus sa renunte la reputatie, slujba, viata, mormant ca sa isi declare deschis credinta in Mesia.

Despre Arimatea nu se stie prea multe. Insa Arimateea va trai ca si nume din cauza lui Iosif, a credintei lui ....

Nicodim ... un alt om ce avea intrebari doar noaptea. Un alt om bogat care a platit un pret mare pentru inmormantarea Lui Isus. Pana acum urmarea pe unde e Isus si noaptea Il aborda ca sa isi mai lamureasca intrebarile, sa isi linisteasca temerile, sa afle direct de la Isus cum poate sa se nasca din nou .. Acum insa, desi in prag de Sabat, isi ia din propria casa 100 de litri de smirna si aloe si nu mai conteaza ca il vede lumea, ca poate sa fie astept la fiecare colt de strada de o multime furioasa care sa il omoare cu pietre, ca poate pierde totul .... Credinta din el incepe sa creasca si sa il faca sa nu ii mai pese de nimic.

Devine un om al zilei. Gata cu noaptea. Acum e sigur cine e Cel mort. Nu e nevoie sa vina ucenicii sa ii spuna ca Isus a murit, ca nu s-au asteptat sa moara, ca au nevoie de smirna si aloe, ... au nevoie de ceva ajutor. Si aloe nu era de Aloe Vera insa pretul nu se deosebeste nici acum prea mult.

Le-a fost teama ... acum insa teama s-a dus!

Au inteles!

Isus e Mesia!

In Isus e implinirea tuturor profetiilor pe care le stiau ca pe propriul buzunar.

In Isus au gasit Viata, Adevarul, Calea spre Tatal. Si Tatal este Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov.

E zi de Sabat! Zi in care dupa legea mozaica nu ai voie sa faci nici o treaba. Dar membrii Sinedriului se grabesc la Pilat sa ceara o garda ca sa pazeasca mormantul lui Iosif din Arimateea unde era asezat Isus.

 Cele patru evanghelii povestesc in stil propriu acest eveniment insa toti ii mentioneaza pe Iosif din Arimateea si Nicodim (Matei 27:57-61, Marcu 15: 42-47, Luca 23:44-49, Ioan 19:38-42). Oare ce era in sufletul lor dupa ce au terminat cu inmormantarea? Totul a fost facut super rapid ... coborat de pe cruce, imbalsamat si dus in mormant ... Nu aveau timp la dispozitie ca venea Sabatul. Si in ziua de Sabat ... te odihnesti. Dar mintea si sufletul lor se odihneau?

Oare Iosif s-a intrebat unde va fi inmormantat cand va muri daca acum i-a dat mormantul Lui Isus?

Oare Nicodim s-a intrebat de unde se vor lua aloe si smirna pentru propria lui inmormantare daca el acum a adus atata pentru Isus?

"Astazi" - 15 Nisan a acelui an -  e zi de Sabat! Insa maine e o alta zi ... !

Maine intrebarile isi capata raspuns ... un raspuns Viu.

Azi - 14 aprilie 2012 - eu stiu ca Isus e Viu!

2 comentarii:

Livius spunea...

Un mare om al lui Dumnezeu spunea odata "Dar lucrurile care pentru mine erau un castig, le-am socotit ca o pierdere din pricina lui Hristos, Ba inca, si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut totul si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos..." Iata de ce credinta multora se transforma intr-o bucurie nemaipomenita, iar actiunile lor... de fapt nu mai conteaza.

cella spunea...

Cred ca lozinca lor a devenit: "Pot totul in Christos care ma intareste!"