joi, 19 aprilie 2012

vreau sa nu uit...

Vreau sa nu uit ca "toti sunt normali pana ajungi sa ii cunosti" ...

Am un nepotel cu sindrom Down si sunt foarte mandra de el, de modul cum creste, reactioneaza, recunoaste, iubeste. De fiecare data cand il vad imi reamintesc ca asa neconditionat ma iubeste si pe mine Domnul. Insa printre noi nu sunt numai copii cu sindrom Down ci si copiii afectati de ADHD, autism ...

Cum reactionam? Stiu ca marea majoritatea familiilor ii inchid in casa ascunzandu-i de ochii oamenilor. Nu pot suporta privirile pline de mila ... o mila ce devine jenanta.

M-a impresionat un clip cu un adolescent autist ce canta imnul national pe un stadion unde se desfasoara un meci de fotbal american (cred).

Si mai vreau sa nu uit ca astazi e Ziua Internationala a Holocaustului. Multi neaga existenta acestui eveniment, multi se indoiesc de cifrele mari ale numarului de oameni decedati ... multi habar nu au despre ce e vorba. Unii insa au pierit fara sa li se stie locul, identitatea, viata, povestea. Pe unii insa i-a scos Domnul din iad ca sa fie marturii vii despre ce a fost acolo. 

Europa a fost decimata de Holocaust. Au murit evrei, romani, tigani, oameni cu deficiente, oameni care nu pareau normali insa si oameni care au avut un curaj nebun de a se opune nebuniei ... 

Am gasit povestea a doua romance gemene (Iudit Barnea si Lia Huber) din Simleul Silvaniei (Romania) care povestesc (in ebraica cu subtitrare in engleza) despre acele zile din lagarul de la Auschwitz. Le-a invatat mama lor sa isi ciupeasca obrajii ca sa fie roze la fata. Au fost supuse experientelor doctorului Josef Mengele (medic ginecolog vestit in lagar si apoi in toata lumea pentru ororile ce le-a facut in acei ani fetitelor si femeilor insarcinate).

Erau prea mici ca sa isi aminteasca ce li s-a facut insa cand s-au casatorit, tatal lor, a chemat ginerii deoparte sa le spuna ca fetele lui au fost cobai in lagar si e foarte posibil sa nu aibe copiii ... Surpriza este insa mare. Ambele femei au copii si una dintre ele are primii copiii gemeni. Lia are doi copii si sapte nepoti iar Iudit are trei copii si cinci stranepoti.

si un documentar despre cum a fost prins "celebrul doctor" (fara subtitrare)

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

De fapt, adevărata dragoste, este necondiţionată..Şi avem exemplu de la El.
Atrocităţile de la Auschwitz...şi-au pus amprenta durerii pe poporul sfânt şi doar să nu fii om..să nu simţi cu ei.
Dumnezeu să binecuvânteze Israelul!

cella spunea...

Elena,
de ce oare ne e greu sa iubim neconditionat?

Spun Amin la binecuvantarea ta!