luni, 14 mai 2012

va fi numit ...

כִּי־יֶלֶד יֻלַּד־לָנוּ בֵּן נִתַּן־לָנוּ וַתְּהִי הַמִּשְׂרָהעַל־שִׁכְמוֹ וַיִּקְרָא שְׁמוֹ פֶּלֶא יוֹעֵץ אֵל גִּבּוֹראֲבִיעַד שַׂר־שָׁלוֹם*לְמַרְבֵּה [לְמַרְבֵּההַמִּשְׂרָה וּלְשָׁלוֹםאֵין־קֵץ עַל־כִּסֵּא דָוִד וְעַל־מַמְלַכְתּוֹ לְהָכִיןאֹתָהּ וּלְסַעֲדָהּ בְּמִשְׁפָּט וּבִצְדָקָה מֵעַתָּהוְעַד־עוֹלָם קִנְאַת יְהוָה צְבָאוֹת תַּעֲשֶׂה־זֹּאתס

"Caci un Copil ni s-a născut,
un Fiu ni s-a dat,
iar autoritatea va sta pe umerii Săi!
Va fi numit:
«Sfetnic
minunat,
Dumnezeu puternic,
Tată veşnic,
Prinţ al păcii.»
7 Autoritatea Sa va creşte neîncetat
şi va fi o pace fără sfârşit pentru tronul lui David şi împărăţia Sa. El o va întemeia şi o va întări prin judecată şi dreptate, de acum şi pe vecie.
Râvna DOMNULUI Oştirilor va face aceasta." Isaia 9:6-7

Isaia rosteste profetia cu 700 de ani inainte de Isus, de venirea Lui si in Luca, ingerii spun pastorilor ca profetia s-a implinit. Luca 2:11 "vi s-a născut un Mântuitor, Care este Cristos, Domnul!".  Mesia - Fiul Lui Dumnezeu a venit pe pamant, s-a intrupat. Ma tot intreb de ce a ales sa vina ca un copil? Asa neajutorat ...., sa aibe nevoie de o mama care sa il alapteze, spele, aibe grija de El, sa se joace cu El, sa Il iubeasca. Apoi de un tata pamantesc care sa Il invete tamplarie, cum sa bata un cui, cum sa smirgheluiasca o scandura, sa imbine doua scanduri ...

E Copil insa nu orice Copil ci e Fiu. Copil se spune si la o fetita insa Isaia precizeaza ca-i baiat, e Fiu. Si despre Fiu ni se spune ca ne-a fost dat. "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. " Ioan 3:16 si Pavel precizeaza in Romani 6:23 "Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Cristos, Domnul nostru."

Autoritatea, domnia, guvernarea este pusa pe umerii Lui. Mai inainte in text am vazut ca El e Cel ce zdrobeste jugul si drugul ce apasau pe umerii poporului Sau. El este Domn peste poporul Sau. "Va fi numit" = caracteristicile Lui esentiale vor fi:
Sfetnic, Sfatuiror, Cel ce sfatuie, Cel cu care te consulti. In Dex am gasit urmatoarea definitie "SFÉTNIC s. 1. consilier, povățuitor, sfătuitor. (~ al domnitorului.) 2. călăuză, îndrumător, povățuitor, sfătuitor, (livr.) mentor, (înv. și fam.) dascăl, (înv.) povață, tocmitor. (X îi servește drept ~.) ". Acest Sfetnic nu e unul oarecare ci e Fiul Lui Dumnezeu, nu e influentabil, cameleonic, platit ...
"Îl voi binecuvânta pe Domnul Care mă îndrumă! Până şi noaptea îmi dă îndemnuri inima!" Psalmul 16:7
"O, adâncul bogăţiei înţelepciunii şi cunoaşterii lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui! 34 „Cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfătuitorul Lui?" Romani 11:33-34
"Dar pentru cei chemaţi, atât iudei, cât şi greci, Cristos este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu. " 1 Corinteni 1:24

Minunat. Cuvantul asta e folosit acum atat de des incat si-a pierdut valoarea. Biblia insa ma invata ca Minunat este doar Dumnezeu Triunic si atat. Punct. Minune = ceva greu de inteles, explicat, extraordinar. 1 Timotei 3:16 "Şi fără îndoială, mare este taina evlaviei. „Cel Ce a fost arătat în trup, a fost dovedit drept prin Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost predicat printre neamuri, a fost crezut în lume, a fost luat în slavă.“"

Dumnezeu puternic, Emanuel puternic. 
"Cine este Acest Împărat al slavei? Domnul cel Tare şi Viteaz, Domnul cel Viteaz în luptă! " Psalmul 24:8
" O rămăşiţă se va întoarce – rămăşiţa lui Iacov – la Dumnezeul cel Puternic." Isaia 10:21
 
Tata vesnic. Dar ... e o problema. Cum sa fie Tata? Nu a zis Isaia ca e Fiu?. E Fiu si Tata in acelasi timp? Isus insusi clarifica aceste intrebari. Ioan 10:30 "Eu şi Tatăl una suntem.", Ioan 14:9 "Isus i-a răspuns: – De atâta timp sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filip? Cel ce M-a văzut pe Mine L-a văzut pe Tatăl. Cum de spui: „Arată-ni-L pe Tatăl!“?!"

Print, sef, capitan, lider, responsabil al pacii. 
Geneza 49:10 "Sceptrul nu se va îndepărta de la Iuda, nici toiagul domnitorului de lângă picioarele sale, până va veni Şilo; de El vor asculta popoarele. "
Luca 2:14 "Slavă lui Dumnezeu în înălţimi şi pace pe pământ, între oamenii peste care se odihneşte bunăvoinţa Lui!"
Efeseni 2:14 "Căci El este pacea noastră, Cel Care din doi a făcut unul, dărâmând, prin trupul Său, zidul care-i despărţea, adică duşmănia."

Autoritatea Sa va creşte neîncetat 
Daniel 2:44 "În zilele acestor împăraţi însă Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie veşnică, care nu va fi distrusă niciodată şi care nu va fi lăsată în mâinile altui popor. Ea va sfărâma şi va pune capăt tuturor acelor împărăţii, însă ea va dăinui veşnic. "

Tronul lui David
Psalmul 2:6 „Totuşi Eu L-am pus pe Împăratul3 Meu în Sion, muntele Meu cel sfânt.“
Psalmul 132:11 "Domnul i-a jurat lui David adevărul şi nu se va răzgândi: „Voi pune pe tronul tău pe unul din urmaşii tăi. "
Luca 1:32 "El va fi mare şi va fi numit „Fiul Celui Preaînalt“, iar Domnul Dumnezeu Îi va da tronul strămoşului Său, David."
1 Regi 8:25; Ieremia 3:17, Ieremia 3:18; Ezechiel 34:23-26; Ezechiel 37:16, Ezechiel 37:22; Luca 1:33; F.A. 2:30.

Judecata ... dreptate ....
Psalmul 45: 6-7 "Tronul Tău, Dumnezeule, este pentru veci de veci, iar sceptrul împărăţiei Tale este un sceptru al dreptăţii! 7 Tu ai iubit dreptatea şi ai urât răutatea; de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarăşii Tăi. "
Isaia 42:21 "DOMNUL a dorit, în numele dreptăţii Sale, să-Şi înalţe Legea şi s-o facă slăvită. "

Râvna DOMNULUI Oştirilor va face aceasta
Isaia 59: 17 "S-a îmbrăcat cu dreptatea precum cu o platoşă şi Şi-a pus pe cap coiful mântuirii; s-a îmbrăcat cu hainele răzbunării şi s-a înfăşurat cu râvna precum cu o mantie."
Psalmul 9:6-8 "Duşmanul a sfârşit în ruine veşnice! I-ai smuls cetăţile şi ai dat uitării amintirea lor. 7 Domnul însă va trona pe vecie! El Îşi pregăteşte tronul pentru judecată. 8 El va judeca lumea cu dreptate, va cântări neamurile cu nepărtinire."

Niciun comentariu: