miercuri, 1 august 2012

o privire in viitor

"1 O profeţie cu privire la pustia de lângă mare. „Aşa cum se dezlănţuie vijelia în Neghev, tot astfel vine şi invadatorul din pustie, dintr-o ţară a terorii. 2 O viziune cumplită mi s-a arătat: trădătorul trădează, iar jefuitorul jefuieşte. Atacă, Elamule! Asediază, Medio! Tot suspinul pe care ţi l-a provocat îl voi opri.

3 De aceea trupul îmi este plin de durere; chinurile m-au cuprins, aşa cum o cuprind pe o femeie când naşte. Ceea ce aud, mă face să leşin, iar ceea ce văd, mă înspăimântă. 4 Inima mi se zbate şi, de spaimă, tremur; amurgul după care tânjeam cândva a devenit o groază pentru mine. 

5 Au pregătit masa, au întins păturile, mănâncă şi beau. Ridicaţi-vă, conducători, şi ungeţi-vă scuturile! 6 Căci astfel mi-a vorbit Stăpânul: «Du-te şi pune un străjer, care să anunţe ceea ce vede! 7 Când va vedea un car cu o pereche de cai şi călăreţi pe măgari şi pe cămile, să asculte cu atenţie, cu mare atenţie!» 

8 Străjerul a strigat: «Zi după zi, Stăpâne, stau într-un turn de pază şi, în fiecare noapte, veghez în postul meu. 9 Iată că vine un călăreţ într-un car având o pereche de cai!» El a strigat din nou: «A căzut! Babilonul a căzut! Toate chipurile zeilor lui stau sfărâmate la pământ!» 

10 O, poporul meu, zdrobit pe locul de treierat, vă spun ce am auzit de la DOMNUL Oştirilor, Dumnezeul lui Israel.“ " Isaia 21:1-10

Isaia primeste profetia asta cu 170 de ani inainte. Domnul ii arata ce se va intampla in viitor si vad ca asta il ingrozeste pe Isaia "3 De aceea trupul îmi este plin de durere; chinurile m-au cuprins, aşa cum o cuprind pe o femeie când naşte. Ceea ce aud, mă face să leşin, iar ceea ce văd, mă înspăimântă. 4 Inima mi se zbate şi, de spaimă, tremur; amurgul după care tânjeam cândva a devenit o groază pentru mine. "

Stie ca nu i se va intampla lui ceea ce vede. Stie ca nu e vorba despre poporul evreu, poporul lui, poporul Domnului. Descopar incet incet ca profetii nu erau niste brute fara inima si minte, niste roboti meniti sa duca la indeplinire ceea ce li se spune. Si imi place de Isaia ca e sensibil, sufera pentru ceilalti, prin el transpare durerea ce o simte Dumnezeu pentru poporul Sau si pentru celelalte popoare care decid sa nu Il asculte. Neascultarea aduce pedeapsa. Nesupunerea aduce robia.

Babilonienii erau aliati cu Persia si Media insa acestia tradeaza alianta. Pana si Iuda voia sa faca alinata cu Edomul (care inseamna liniste de moarte). Strajerul le anunta venirea. Persienii vin calare pe magari si medinezii pe camile. Babilonul va cadea!

A inspaimantat multe popoare, a bagat groaza in evrei si nu numai, a socat prin destrabalare, idolatrie, bogatie, planuri aparent irealizabile concretizate si cruzime. Numai ca Isaia ii prezice caderea. Idolii sunt distrusi aratandu-se evreilor in mod special insa si babilonienilor ca idolii sunt fara putere, doar niste materiale ce au un chip si forma. 

Vestea asta este data lui Isaia de Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov, de Cel Atotputernic, atemporal, de Cel ce tine in palma Sa universul, de Cel ce stie totul despre toti si toate, de Cel a carui slava este plin pamantul. Adica Slava Lui e in peste tot, in orice lucru mic sau mare. E acolo ca o vad sau nu .... 

Avertizarea e clara pentru evrei: sa nu isi puna increderea in oameni. Scaparea nu vine de la ei, de la idolii fauriti mestesugit, prin tot felul de alinate sofisticate .... Scaparea vine de la Domnul!

Niciun comentariu: