miercuri, 8 august 2012

Vis de concediu sau ... concediu visat

Rodica are o provocare pe blog la ea si ... mie imi pac tare mult provocarile

Recunosc! Sunt o visatoare! Desi ... in ultima vreme am cam coborat cu picioarele pe pamant ... Dar, uneori mai sunt unii care ma starnesc sa imi mai reactivez unele vise ce par sa se stinga sau pe care incep sa le uit. 
Visez sa vizitez Israelul. Studiul Bibliei imi acutizeaza dorinta asta iar criza economica face din visul asta o imposibilitate demna de visat.

Mi-ar placea sa merg in Israel insa nu printr-o agentie de turism. Vreau sa pot sta in unele locuri cat imi doreste mie inima, sa pot observa mai mult decat fugitiv anumite lucruri, discutii, gesturi ... . Visez cu ochii deschisi si inchisi ca ajung la zidul Plangerii, ca ma asez asa mai deoparte pe o piatra si vad multimea zgomotoasa, imbracata colorat (mai sunt si unii in culori sobre), se dinsting in multime oamenii galagiosi insa sunt si oameni tacuti, unii se roaga, unii plang, uniii recita Psalm dupa Psalm in ritmuri stiute de mai multi, unii de zgaiesc la altii cum fac de altfel si eu …


Visez sa merg in pas agale pe strazile Ierusalimului, sa aud melodiile cunoscute sau sa prind altele noi care sa mi se lipeasca de suflet. Poate ca reusesc sa il vad pe Jonathan SettleYitzchak Fuchs și pe Gad Elbaz cantand cu tatal sau ....

Apoi sa ajung in Cetatea lui David, sa cobor in subsol ca sa vad canalul cu apa a lui Ezechia, sa vad bucati expuse din templu, clopoteii proaspat descoperiti …sa urc pe Muntele Sionului, Muntele Maslinilor.
Apoi mi-ar placea sa vad Valea Izreel. Sa gasesc o piatra pe care sa ma asez, intr-un loc mai ridicat, de unde sa scrutez orizontul, sa las vantul sa isi faca mendrele in parul meu, sa simt mirosul de iarba, de mirodenii, poate vad si ceva maslini, lamai …. Sa "il vad" pe Ilie in fruntea poporului urcand pe Carmel, sa incerc sa imi imaginez cam ce-o fi fost in mintea oamenilor de atunci, apoi sa il vad prin ochii imaginatiei pe Ahab in fruntea unui convoi urcand muntele ca sa isi sustina preotii si proorocii lui Baal. Sa calc si eu pe pamantul unde s-au petrecut atatea razboaie, atatea minuni, pamant intesat cu amintiri ale poporului Israel.

Mi-as dori sa ajung pe Malul Tiberiadei … poate chiar sa urc intr-o barca si … sa vasleasca nenea barcagiul agale ca sa pot simti aerul de acolo, sa incerc sa imi ascut urechile ca si cand as astepta sa apara Petru, Ioan, Andrei … sau una dintre femeile care mai mergeau cu ei ca sa imi povesteasca despre Isus.

Acum studiez Isaia si mi-ar placea sa ajung la Asdod care nu e departe de portul Haifa - doua localitati incarcate de istorie. Sa aud cu urechile mele vorbindu-se asa cum vorbea David, sa ascult melodiile cantate si pe vremea lui.

Apoi as intra intr-o sinagoga in locul destinat femeilor si as mai indrazni in visul meu, ca deja inteleg si vorbesc bine ebraica, ca pot asculta un rabin dand invatatura intr-o Yeshiva (scoala destinata baietilor) numai ca  .... asta nu s-ar prea putea pentru ca nu-s barbat … Dar, mi-ar placea sa ma aprind in discutii cu ei acolo.

Ooo, si as manca humus cu thina (desi ingrasa) cu turte, o salata tabuli, falafel,  hatzil baladi (vanata coapta cu thina si patrunjel), shaworma din pulpe de curcan, ... si multe altele insa deja ... trebuie sa ma trezesc din visare si sa revin in realitate.
Am gasit un link cu mai multe fotografii din Ierusalim  http://www.jerusalemshots.com/Jerusalem_en169-1361.html

10 comentarii:

Denisia spunea...

Iti doresc din suflet ca visul tau sa devina realitate.

cella spunea...

Multumesc ;). am inceput sa lucrez la acest vis ... documentandu-ma!

Livius spunea...

Am doua comentarii la doua dintre pozele pe care le-ai atasat. Primul se refera la vederea generala a Ierusalimului cu Muntele Maslinilor pe fundal, eu cred ca mai degraba este versantul estec al muntelui, mai bine zis vederea spre Betania.Muntele Maslinilor, versantul vestic, sau mai bine zis partea care se vede din Ierusalim, spre Paraul Chidronului, nu are asemenea cladiri, care sunt specifice arabilor. Betania, care astazi este o localitate pur araba, fara nici un evreu locuind acolo, da, apare ca in poza ta. Nu ca ar fi foarte important, dar mi se pare nepotrivit sa numesti poza respectiva Ierusalim.
Al doilea comentariu este legat de Zidul de Vest, sau Zidul Plangerii cum este supranumit. Deocamdata este cel mai religios loc unde evreii se aduna in numar mare impreuna, barbatii in partea dreapta a pozei, patratul mai mare, despartiti de un gard de locul de inchinare al femeilor, prezentat in poza in dreptunghiul mai mic din stanga pozei. Barbatii si femeile nu se interfereaza niciodata la inchinare. E o problema a lor. Locul cel mai sfant al evreilor se afla la o departare foarte mica de Zidul Plangarii, cca 100 de metri, dar acolo se ajunge printr-un coridor subteran in care se intra pe o usa in cladirea din dreapta pozei. Foarte aproape de Sfana Sfintelor din Templu. in galeriile subterane, se afla un loc de rugaciune unde zi si noapte femeile, si putini preoti sfinti se roaga mijlocitor pentru natiune. Am fost in subteran, dar nu am vazut locul respectiv ca nu am fost sfiintiti inainte de a intra acolo. Femeile din grup sa-u dus si au vizitat locul.

cella spunea...

Mama mia,

ce diferenta e intre unul ce viseaza si unul ce a fost acolo ...

Multumesc pentru comentariile pline de informatii.
Ce m-as face fara dumneavoastra?

Livius spunea...

Uitandu-ma la umbrele pe care cladirile le formeaza de la soare, nu am nici un dubiu ca vederea este de fapt fotografia localitatii Betania, asezata pe versantul estic al Muntelui MaslinilorVederea este de la rasarit spre apus, lucru care nu-l poti realiza din Ierusalim, care este la apus de Muntele Maslinilor Cele doua turnuri din spate, sunt chiar pe varful muntelui, si se vad de la foarte mare distanta, din orice directie, fiind cel mai inalt punct al muntelui.

Livius spunea...

Tot ceeace tu descrii ca un drum intr-un vis, este posibil sa vezi si sa vizitezi, dar sentimentele si dimensiunea uimirii nu le poti masura decat daca pasesti pas cu pas acolo. Bunaoara, Valea Izreel, sau Valea Armaghedon, cel mai bine o observi de pe un deal inalt la rasarit de Nazaret, desi oricine iti va spune ca Muntele Tabor este locul pa cere trebuie sa-l alegi pentru peisaj. Calatoria pe Lacul Tiberiadei se poate face, dar nu cu barca mica, ci cu o ambarcatiune cu motor, putin mai mare, pe care intra si 50 de persoane. Intr-adevar e frumos, mai ales daca dormi pe malul rasaritean al lacului, chibutul Ein Gev, iar noaptea iesi singur si, pe malul lacului, in clipocitul apei, iti dai frau liber imaginatiei si gandurilor. Unul dintre cele mai minunate locuri de meditatie si rugaciune pe care le-am intalnit. Am vorbit cu Domnul de parca era fizic langa mine. Ma opresc aici ca ma apuca dorul si incep sa visez si eu ca si tine.

cella spunea...

Ioi, deja visul pare mai in culori, mai real .... mai spuneti, mai spuneti ....
Si de ce sa nu visati?

Concursuri online spunea...

Aș vrea și mă lupt să ajung în Ierusalimul ceresc în care cred că am invitația doar prin Domnul Isus. Aș vrea să văd chivotul legământului, mormântul lui Moise, Iacov, Isaac, locul în care a stat Isus însă toate astea sunt motive de închinare pentru unii. De aceea caut să mă închin Domnului în duh si adevăr și să nu pun accent pe lucrurile pământești care din păcate devin dumnezei și iau locul Dumnezeului Celui Viu în alte religii și chiar și în inimile noastre câteodată. Mă gândesc că aceeași ofertă a făcut-o diavolul pe streașina templului lui Isus în ziua ispitirii. Nici un apostol n-a pus accent pe vreun lucru (de exemplu toiagul lui Aron, Moise care s-a transformat în șarpe) sau pe un loc anume, ci toate gândurile le-a făcut robi ale lui Hristos. Poți să faci excursia asta mult dorită, dar sper să fie și voia Lui Dumnezeu și sper ca în fiecare moment să îmi doresc ceea ce e în acord cu voia Sa pentru a nu-mi pierde chemarea gândindu-mă la flecării. Maica Tereza a dorit să ajute fiecare bolnav, apostolul Pavel a dorit să răspândească evanghelia, eu vreau să ajung în Ierusalimul ceresc și toate celelalte lucruri sunt optionale. Daca prin dorintele mele pot ajuta oameni in nevoi înseamnă că mi-am atins scopul. Nu e rău să te visezi mergând prin Ierusalimul pământesc, dar ce poate avea legătură cu Domnul Isus mai mult decât o inimă curată în care EL să trăiască necondiționat ? Mergi să vezi urmele contrafăcute pentru că astfel își fac publicitate și vizitatori dar niciodată n-ai să vezi adevăratele urme lăsate de Isus într-o minte/atitudine/viață schimbată. Donează banii unor săraci care poate mor de foame și arată-le unde e adevăratul Ierusalim ceresc, în inima ta și apoi a lor și lasă oamenii doborâți de astfel de dorințe să creadă că fac lucruri cucernice vizitând locuri sfințite de preoți ca mai apoi să se trezească în Ierusalimul ceresc că nu-i cunosc treptele și pietrele sau chiar Împăratul și le va spune că nu-i cunoaște, că au căutat altceva decât voia Sa: dacă unui neînsemnat le faceți, Mie mi le faceți. Domnul te va călăuzi și vei face ceea ce consideri că e mai important.

cella spunea...

Am fost pe muntele Sinai si la Marea Rosie ... Vechiul Testament pentru mine acum are aer si caldura de desert ... si are alt farmec si inteles acum.

In Israel insa se imbina Noul si Vechiul Testament ... vreau sa merg ACASA in Ierusalimul ceresc insa ... daca ajung si in cel de aici nu-mi strica ;)).

Sorina spunea...

Bine ca te-ai oprit din visare, ca m-ai omorat cu "bucataria"... :) Pana acolo, toate au fost minunate... ;) Trebuie sa imi impartasesti din retete, ca prea le-ai laudat... deja imi lasa gura apa... ;)
Acum, revenind la modul serios: daca te ajuta Dumnezeu sa ajungi acolo... te-as ruga sa faci ceva, in locul meu (asta e visul meu ;) ): sa strabati drumul Crucii... si sa imi povestesti ce simti cand calci pe urmele Lui... dar sa nu imi povestesti ce vei simti la locul rastignirii, atata durere cred ca nu as putea suporta... :(
Daca va fi sa fie... iti doresc sa mergi cu Dumnezeu si sa te intorci asemenea!