luni, 29 aprilie 2013

ce sarbatoresc saptamana asta?

Am intrat in saptamana Pastelui - dupa calendarul ortodox. Saptamana aceasta, crestinii celebreaza Pastele. Dar, dincolo de miel, cozonac, pasca, oua rosii, haine noi, concediu, vacanta, dulciuri ... ce inseamna Pastele?

Pe http://dexonline.ro/definitie/Paste am gasit numai trei definitii.
Páște (-ti), s. m. – Sărbătoarea Învierii

páște și paștĭ f. pl., și n. sing. (lat. Paschae, pl. d. Pascha, vgr. pásha, care vine d. ebr. pasch´ah, trecere; it. Pasqua, pv. Pasca, Pasqua, fr. Pâques, sp. Pascua, pg. Pascoa; vsl. rus. Pásha. V. pască). La Jidanĭ, mare sărbătoare în primăvară în amintirea treceriĭ pin [!] Marea Roșie și a îngeruluĭ exterminator, care, în noaptea cînd aŭ fugit din Egipt, ĭ-a ucis pe toțĭ copiiĭ născuțĭ de curînd aĭ Egiptenilor, dar care a cruțat casele Jidanilor, însemnate cu sînge de mel [!]. (Această credință a Jidanilor nu arată de cît [!] dorința lor de a-ĭ vedea morțĭ pe toțĭ afară de eĭ). La creștinĭ, o mare sărbătoare în primăvară în amintirea învieriĭ luĭ Iisus Hristos, adică atreceriĭ sale de la moarte la vĭață. (Paștele se celebrează treĭ zile la ortodocșĭ și doŭă la catolicĭ și protestanțĭ, în prima Duminică după luna plină care urmează după echinocțiu de primăvară și cade tot-de-a-una între 21 Martie și 26 April, adică într´un spațiŭ de 36 de zile. De Paște depind toate sărbătorile mobile. La Paște se obișnuĭește a se mînca oŭă roșiĭ, cozonacĭ și pască).

PÁȘTI (PÁȘTE) (lat. Paschas. f. pl. (Cu valoare de nume propriu) 1. Cea mai mare sărbătoare creștină, celebrată în amintirea învierii lui Iisus Hristos a treia zi după răstignirea pe cruce, semnificând biruința asupra morții și izbăvirea de păcatul strămoșesc. A fost statornicită începând din sec. 2, ulterior stabilindu-se și postul care o precede. Inițial, data P. creștin era fixată în raport cu P.iudaic, apoi a fost calculată și comunicată de la Alexandria, după Conciliul de la Niceea (325), fiind stabilită în prima duminică cu lună plină după echinocțiul de primăvară (21 mart.). 2. Pâine sfințită care se împarte la biserică în ziua de Paști (1). 3. v. Pesach.

In evreieste e Pesach (http://dexonline.ro/definitie/pesach)

PESACH (cuv. ebr. „trecere”), mare sărbătoare iudaică instituită în amintirea ieșirii poporului lui Israel din robia egipteană, sub conducerea lui Moise, și a minunilor făcute de Iehova pentru poporul său. Se sărbătorește la începutul primăverii prin jertfirea unui miel și consumarea de azimă timp de șapte zile. 

Pesach, cea mai solemnă sărbătoare anuală la evrei, numită și Paști sau Sărbătoarea azimelor, în care se comemorează ieșirea lor din Egipt, conduși de Moise, și trecerea prin Marea Roșie. Se sărbătorește la începutul primăverii prin jertfirea unui miel și prin consumarea de azimă timp de șapte zile între 15 și 22 ale lunii Nisan. – Din ebr. pesach „trecere”. 

Ma uit la definitiile date de Dex si vad ca nici una din ele nu este adevarata in intregime. Ca sa nu mai spun ca una din ele este tendentioasa. Si totusi, ce sarbatoresc saptamana asta? 1 mai si zile libere? Ieri, s-au sarbatorit Floriile! Am vazut oameni cu crengute in maini ducandu-se sau iesind de la biserici. Cei cu nume de flori si-au sarbatorit ziua numelui ... Dar totusi, ce sarbatoresc saptamana asta? 

Pesach inseamna trecere, a trece peste. Primul Paste s-a instituit in Egypt, in luna Nisan. A fost celebrat inainte de iesirea din Egypt. A urmat trecerea Marii Rosii si eliberarea poporului evreu din sclavie. Poporul dupa Paste, dupa trecerea Marii Rosii a devenit liber. Profetiile despre un alt Paste s-au implinit in Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach). Prin El, Pastele inseamna trecerea de la moarte vesnica la viata vesnica, de la robie la libertate.

Daca sarbatoresc Pastele inseamna ca sunt libera, nu? Libera de ce? Daca sarbatoresc Pastele dupa cum spune Scriptura inseamna ca am acceptat ca prin sangele lui Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach) sa fiu trecuta din moarte vesnica la viata vesnica. Daca nu am acceptat asta ... nu pot celebra Pastele. 

Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach) este Cuvantul intrupat, Lumina, Viata, Adevarul, Calea, Apa vietii, Cel ce vindeca, Cel ce are toata puterea in cer si pe pamant, Cel ce iarta, Cel ce restaureaza, elibereaza, Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii ... El este motivul celebrarii mele. Pe El Il sarbatoresc. El a venit in lume ca om si Dumnezeu, a trait printre oameni, a murit si a inviat implinind profetiile scrise in Biblie. 

Celebrez Pastele pentru ca sunt libera. 
Celebrez Pastele pentru ca Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach) a murit si inviat pentru mine.
Celebrez Pastele pentru ca Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach) m-a trecut din moarte vesnica la viata vesnica!
Celebrez Pastele pentru ca Isus Christos (evreieste Yeshua HaMaschiach) m-a eliberat!

Niciun comentariu: