luni, 8 iulie 2013

promisiunea Dragostei

"22 Totuşi tu, Iacove, nu M-ai chemat, ci te-ai plictisit (saturat) de Mine, Israele!
23 Nu Mi-ai adus oi drept arderi de tot şi cu jertfele tale nu M-ai onorat. Eu nu te-am împovărat cu daruri de mâncare şi nu te-am obosit cerându-ţi tămâie.24 Nu mi-ai cumpărat obligeană (trestie mirositoare) cu argintul tău, nici nu M-ai săturat cu grăsimea jertfelor tale, ci M-ai împovărat cu păcatele tale, M-ai obosit cu nedreptăţile tale.

25 Eu, da (chiar Eu), Eu sunt Cel Ce-ţi şterg nelegiuirile, de dragul Meu, şi nu-Mi voi mai aminti de ele.
 
26 Aminteşte-Mi faptele şi hai să ne judecăm împreună! Apără-ţi cauza, ca să fii dovedit drept! 27 Întâiul tău strămoş a păcătuit, iar mijlocitorii (invatatorii, preotii) tăi s-au răzvrătit împotriva Mea. 28 De aceea i-am dezonorat pe conducătorii Sfântului Lăcaş, l-am dat spre nimicire (condamnare) pe Iacov, şi batjocurii – pe Israel." Isaia 43:22-28

Poporul condus de preoti si invatatori / mijlocitori venea la Templu sa se inchine. Numai ca inchinarea lor nu asa cum ceruse Domnul. Israel a fost ales ca sa vesteasca despre El, sa Il arate lumii. Dar Israel vedea Legea Domnului, ritualul jertfelor, iertarea adusa prin jertfa, bucuria inchinarii ca o povara. Nici ceea ce trebuia facut pentru jertfe nu mai era respectat, nici ingredientele necesare nu mai erau procurate, cumparate. Banii erau folositi pentru altceva.  

"23 „Ia cele mai fine mirodenii: ia cinci sute de şecheli de smirnă lichidă, apoi ia jumătate de cantitate, adică două sute cincizeci de şecheli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de şecheli de trestie mirositoare (obligeana), 24 cinci sute de şecheli de cassia măsuraţi după şechelul Lăcaşului şi un hin de untdelemn de măsline.25 Să faci din acestea un untdelemn sfânt pentru ungere, amestecat în acelaşi fel în care se face mirul; să fie un untdelemn sfânt pentru ungere. " Exod 30:23-25

Sentinta era clara: Nu asculti, nu faci ceea ce trebuie pentru a primi iertarea, nu te bucuri de iertare, nu te inchini, nu aduci ceea ce trebuie ca jertfa, pentru jertfa. Banii ii folosesti pentru altceva. Inchinarea a devenit un ritual sec, plictisitor, obositor, fara consistenta, ... vreti pacatele iertate doar pentru ca veniti sa va faceti ritualul fara fond.

Dar, chiar si asa, nu pot sa nu raman socata de dragostea Domnului. A ales un popor, i-a dat Legea Lui dupa care sa traiasca, sa se inchine, sa primeasca iertarea prin jertfa, sa Il urmeze. Dar poporul alege sa nu faca nimic din ceea ce i se spune. Insa in ciuda alegerii poporului, Domnul vine sa ii spuna ca numai in El, doar El, numai prin El, de dragul Lui, a ales sa nu-si mai aminteasca de pacatul poporului, sa ii stearga nelegiuirea.

Stiu despre Domnul ca este Omniscient - adica stie totul depre toti, oriunde am fi si orice am face. Alegerea de a uita ii apartine. De dragul Lui va uita. El e Cel ce poate sterge nelegiuirea. 

Si, daca totusi vrei sa te autoindreptatesti, El te lasa sa faci asta. Vreau sa nu uit ca tot pamantul este chemat la judecata, fiecare om este rugat sa isi apere pricina. Judecata insa se face dupa Legea Domnului nu dupa cum ma taie pe mine capul. Insa inainte de a-mi face inventarul cu ce am facut bine si rau, cu faptele-mi marete, mi se reaminteste ca pacatul a intrat in lume prin Adam - primul om si ca cei care ar fi trebuit sa ma aduca inaintea Lui, s-au razvratit, au "convertit" legea Domnului pacatuind, neascultand. 

"Eh! Dar asta era pe vremea lui Isaia, inainte de robie. Noi nu mai aducem jertfe. Isus a platit pentru noi si suntem rascumparati, nelegiuirea ne este stearsa."

Am un pasaj care azi nu imi da pace. "1 Prin urmare, vă îndemn fraţilor, prin îndurarea lui Dumnezeu, să vă aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă şi plăcută lui Dumnezeu. Aceasta va fi o închinare duhovnicească din partea voastră! 2 Nu vă conformaţi acestui veac, ci lăsaţi-vă transformaţi prin reînnoirea gândirii voastre, ca să puteţi discerne voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută şi desăvârşită." 

Prin Isus Christos (Yeshua HaMaschiach) nelegiuirea mea e stearsa, uitata. Doar prin El sunt iertata. Nu mi se cere sa ma arunc pe un altar ca sa devin jertfa. Cum trebuiau sa fie jertfele aduse? Sunt o jertfa vie? Sunt sfanta? Cine lucreaza in mine sfintenia? Sunt placuta inaintea Domnului? 
Lovers of Israel

Niciun comentariu: