sâmbătă, 6 iulie 2013

planteaza apa in desert

"14 Aşa vorbeşte DOMNUL, Răscumpărătorul vostru, Sfântul lui Israel: «De dragul vostru voi trimite o armată invadatoare împotriva Babilonului şi îi voi sili pe toţi caldeenii (babilonienii) să fugă cu corăbiile cu care se mândresc acum. 15 Eu sunt DOMNUL, Sfântul vostru, Creatorul lui Israel, Împăratul vostru.» 

16 Aşa vorbeşte DOMNUL, Cel Care a făcut o cale prin mare şi o cărare prin apele vijelioase, 17 Cel Care a scos care şi cai, împreună cu o puternică oştire. Ei rămân culcaţi, neputându-se ridica; sunt fără vlagă, stinşi ca un muc de lumânare:
18 «Uitaţi lucrurile care au fost! Nu vă mai gândiţi la cele din vechime! 19 Iată-Mă pe cale de a face ceva nou; acum se iveşte, nu-l recunoaşteţi? Voi face o cale în pustie şi râuri în deşert. 20 Animalele sălbatice, şacalii şi bufniţele, Mă vor slăvi, căci dau apă în pustie şi râuri în deşert, pentru a da de băut poporului Meu, alesul Meu, 21 poporul pe care Mi l-am alcătuit ca să vestească lauda Mea." Isaia 43:14-21

Babilonienii bateau la poarta Iudei (Iuda si Beniamin). Israel (celelalte zece triburi / semintii) erau deja in captivitate. Incerc sa imi inchipui cam ce era in inima poporului din Iuda. Un context istoric agitat, razboi pe plan politic insa si spiritual. Poporul din Iuda jongla intre inchinarea la idoli insa ritualic, traditional, se inchinau si Dumnezeului lui Avraam, Isaac si Iacov. Era Dumnezeul poporului lor insa nu si al lor personal. 

Apare pe scena Isaia, un om din Iuda (sa nu uit ca era nepotul regelui si domnia mergea pe linie Davidica, adica din Iuda). Era predicator pentru casa regala si i se arata Domnul. Intalnirea asta ii schimba viata. Din bun predicator devine profet iar profetii nu prea erau iubiti de poporul ce voia sa isi traiasca viata dupa cum ii taia capul.

Insa apare in fata nobilimii casei regale, a poporului ce avea inima cat un purice de frica si care tremurau ca varga vazand cum babilonienii cuceresc teritorii dupa teritorii. Ii astepta moartea sau robia. Isaia vorbeste despre ce va urma dupa babilonieini! Hah? Adica babilonienii nu vor domni vesnic? Adica exista speranta? Un popor, o armata mare, invadatoare care ii va scapa de babilonieni? Robia vine sigur insa nu va fi pentru totdeauna. Vor fi eliberati din robie, de babilonieni. 

"Va amintiti ca Domnul a despicat marea si a facut o cale prin mare pentru poporul Sau, adica pentru Israel? Va amintiti ce s-a intamplat cu Egyptenii si cu toata armata lui Faraon? Au ramas in mare dupa ce Israel a ajuns pe uscat. E drept, de atunci ati avut multe dezamagiri, necazuri, v-ati confruntat cu indoieli, boli, probleme. Uitati de ele! Uitati trecutul dureros! Insa nu uitati de ceea ce a lucrat Domnul, de minunile Lui, de credinciosia Lui pe care ne putem baza in orice moment. 

Veti iesi din Babilon! Robia se va sfarsi! Cand ati iesit din Egipt, Domnul a facut o cale prin mare si v-a scos de acolo. Acum va face o cale prin pustiu, prin desertul plin cu animale salbatice. Acolo va aduce, va planta, va sadi rauri, desertul va capata viata. Da, in pustiu locuiesc animale salbatice si voi va trebui sa treceti printre ele si pe langa ele. Insa, sa nu va fie teama! Ele nu se vor lega de voi pentru ca recunosc Mana Domnului, vor avea apa de baut, iar apa acestor rauri este plantata in desert special pentru voi, pentru cei ce sunteti alesi de Domnul ca sa Ii aduceti lauda."

Mai mult de atat, profetia asta are bataie lunga, se va implini peste 700 de ani, in Bethleemul din Iudea cand pe scena omenirii va aparea Mesia, care va face o cale prin pustiul spiritual, va aduce apa acolo unde e doar arsita, va aduce speranta, viata!

Ma vad provocata din nou de Domnul sa las trecutul sa fie trecut! In acelasi timp, sa nu uit de ceea ce a facut El cu mine, in mine, pentru mine, in istoria poporului meu. Chiar daca sunt pe cale de a pleca in robie, poate chiar in robie, sa nu uit ca izbavirea vine de la El, prin El. El e Cel ce rascumpara, intoarce cerul si pamantul pe dos ca sa ma salveze, rascumpere. Planteaza apa in desert, face carari in mare ca sa ma scoata din robie, sa ma salveze, rascumpere! 

De ce toate astea? Pentru ca ma iubeste si sunt pretioasa!
Gan Hashlosha  - Jews News

Niciun comentariu: