miercuri, 4 iunie 2014

Chag Shavuot Sameach!

De aseară, a început sărbătoarea Rusaliilor sau Şavuot-ul. Despre această sărbătoare citesc în Exod 19

"1. In luna a treia dupa iesirea lor din tara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns in ziua aceea in pustiul Sinai.
2. Dupa ce au plecat de la Refidim, au ajuns in pustiul Sinai si au tabarat in pustiu. Israel a tabarat acolo, in fata muntelui.
3. Moise s-a suit la Dumnezeu. Si Domnul l-a chemat de pe munte, zicand: "Asa sa vorbesti casei lui Iacov si sa spui copiilor lui Israel:
4. "Ati vazut ce am facut Egiptului si cum v-am purtat pe aripi de vultur si v-am adus aici la Mine.
5. Acum, daca veti asculta glasul Meu si daca veti pazi legamantul Meu, veti fi ai Mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu;
6. Imi veti fi o imparatie de preoti si un neam sfant. Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune copiilor lui Israel."
7. Moise a venit de a chemat pe batranii poporului si le-a pus inainte toate cuvintele acestea, cum ii poruncise Domnul.
8. Tot poporul a raspuns: "Vom face tot ce a zis Domnul!" Moise a spus Domnului cuvintele poporului.
9. Si Domnul a zis lui Moise: "Iata, voi veni la tine intr-un nor gros, pentru ca sa auda poporul cand iti voi vorbi si sa aiba intotdeauna incredere in tine." Moise a spus Domnului cuvintele poporului.
10. Si Domnul a zis lui Moise: "Du-te la popor, sfinteste-i, azi si maine, si pune-i sa-si spele hainele.
11. Sa fie gata pentru a treia zi; caci a treia zi Domnul Se va cobori, in fata intregului popor, pe muntele Sinai.
12. Sa hotarasti poporului anumite margini de jur imprejur si sa spui: "Sa nu cumva sa va suiti pe munte sau sa va atingeti de poalele lui. Oricine se va atinge de munte va fi pedepsit cu moartea.
13. Nicio mana sa nu se atinga de el; ci pe oricine se va atinge sa-l omoare cu pietre sau sa-l strapunga cu sageti: dobitoc sau om, nu va trai." Cand va suna trambita, ei vor inainta spre munte."
14. Moise s-a coborat de pe munte la popor: a sfintit poporul, si ei si-au spalat hainele.
15. Si a zis poporului: "Fiti gata in trei zile; sa nu va apropiati de vreo femeie."
16. A treia zi dimineata, au fost tunete, fulgere si un nor gros pe munte; trambita rasuna cu putere, si tot poporul din tabara a fost apucat de spaima.
17. Moise a scos poporul din tabara, spre intampinarea lui Dumnezeu, si s-au asezat la poalele muntelui.
18. Muntele Sinai era tot numai fum, pentru ca Domnul Se coborase pe el in mijlocul focului. Fumul acesta se inalta ca fumul unui cuptor, si tot muntele se cutremura cu putere.
19. Trambita rasuna tot mai puternic. Moise vorbea, si Dumnezeu ii raspundea cu glas tare.
20. Domnul S-a coborat pe muntele Sinai, si anume pe varful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe varful muntelui. Si Moise s-a suit sus.
21. Domnul a zis lui Moise: "Coboara-te si porunceste poporului cu tot dinadinsul sa nu dea buzna spre Domnul, ca sa se uite, pentru ca nu cumva sa piara un mare numar dintre ei.
22. Preotii, care se apropie de Domnul, sa se sfinteasca si ei, ca nu cumva sa-i loveasca Domnul cu moartea."
23. Moise a zis Domnului: "Poporul nu va putea sa se suie pe muntele Sinai, caci ne-ai oprit cu tot dinadinsul, zicand: "Hotaraste anumite margini in jurul muntelui si sfinteste-l."
24. Domnul i-a zis: "Du-te, coboara-te si suie-te apoi iarasi cu Aaron; dar preotii si poporul sa nu dea buzna sa se suie la Domnul, ca nu cumva sa-i loveasca cu moartea."
25. Moise s-a coborat la popor si i-a spus aceste lucruri."

Cartea Rut descrie puţin din activităţile şi din bucuria acestei sărbători. Iar în Faptele Apostolilor, de Rusalii, are loc Pogorârea Duhului Sfânt şi împlinirea promisiunii făcută de pe vremea lui Isaia şi reamintită de Isus însuşi ucenicilor.
"21. Si iata legamantul Meu cu ei, zice Domnul: "Duhul Meu, care Se odihneste peste tine si cuvintele Mele pe care le-am pus in gura ta nu se vor mai departa din gura ta, nici din gura copiilor tai, nici din gura copiilor copiilor tai, de acum si pana-n veac, zice Domnul."" Isaia 59:21

"7. Totusi va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar, daca Ma duc, vi-L voi trimite.
8. Si cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata.
9. In ce priveste pacatul: fiindca ei nu cred in Mine; 10. in ce priveste neprihanirea: fiindca Ma duc la Tatal, si nu Ma veti mai vedea; 11. in ce priveste judecata: fiindca stapanitorul lumii acesteia este judecat.
12. Mai am sa va spun multe lucruri, dar acum nu le puteti purta.

13. Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare. 14. El Ma va proslavi, pentru ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi. 15. Tot ce are Tatal este al Meu; de aceea am zis ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi.

16. Peste putina vreme, nu Ma veti mai vedea; apoi iarasi, peste putina vreme, Ma veti vedea, pentru ca Ma duc la Tatal."" Ioan 16:7-16

"1. In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc.

2. Deodata, a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. 3. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. 4. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca.

5. Si se aflau atunci in Ierusalim iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sunt sub cer. 6. Cand s-a auzit sunetul acela, multimea s-a adunat si a ramas incremenita; pentru ca fiecare ii auzea vorbind in limba lui.

7. Toti se mirau, se minunau si ziceau unii catre altii: "Toti acestia care vorbesc nu sunt galileeni? 8. Cum, dar, ii auzim vorbind fiecaruia din noi in limba noastra, in care ne-am nascut? 9. Parti, mezi, elamiti, locuitori din Mesopotamia, Iudeea, Capadocia, Pont, Asia, 10. Frigia, Pamfilia, Egipt, partile Libiei dinspre Cirena, oaspeti din Roma, iudei sau prozeliti, 11. cretani si arabi, ii auzim vorbind in limbile noastre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!"

12. Toti erau uimiti, nu stiau ce sa creada si ziceau unii catre altii: "Ce vrea sa zica aceasta?" 13. Dar altii isi bateau joc si ziceau: "Sunt plini de must!"

14. Atunci Petru s-a sculat in picioare, cu cei unsprezece, a ridicat glasul si le-a zis: "Barbati iudei si voi toti cei care locuiti in Ierusalim, sa stiti lucrul acesta si ascultati cuvintele mele! 15. Oamenii acestia nu sunt beti, cum va inchipuiti voi, caci nu este decat al treilea ceas din zi.16. Ci aceasta este ce a fost spus prin prorocul Ioel:

17. "In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor proroci, tinerii vostri vor avea vedenii, si batranii vostri vor visa vise! 18. Da, chiar si peste robii Mei si peste roabele Mele voi turna, in zilele acelea, din Duhul Meu si vor proroci. 19. Voi face sa se arate semne sus in cer si minuni jos pe pamant, sange, foc si un vartej de fum; 20. soarele se va preface in intuneric, si luna in sange, inainte ca sa vina ziua Domnului, ziua aceea mare si stralucita. 21. Atunci oricine va chema Numele Domnului va fi mantuit."

22. Barbati israeliti, ascultati cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, Om adeverit de Dumnezeu inaintea voastra prin minunile, semnele si lucrarile pline de putere pe care le-a facut Dumnezeu prin El in mijlocul vostru, dupa cum bine stiti; 23. pe Omul acesta, dat in mainile voastre, dupa sfatul hotarat si dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-ati rastignit si L-ati omorat prin mana celor faradelege. 24. Dar Dumnezeu L-a inviat, dezlegandu-I legaturile mortii, pentru ca nu era cu putinta sa fie tinut de ea.
25. Caci David zice despre El: "Eu aveam totdeauna pe Domnul inaintea mea, pentru ca El este la dreapta mea, ca sa nu ma clatin. 26. De aceea, mi se bucura inima si mi se inveseleste limba; chiar si trupul mi se va odihni in nadejde: 27. caci nu-mi vei lasa sufletul in Locuinta mortilor si nu vei ingadui ca sfantul Tau sa vada putrezirea. 28. Mi-ai facut cunoscut caile vietii si Ma vei umple de bucurie cu starea Ta de fata."

29. Cat despre patriarhul David, sa-mi fie ingaduit, fratilor, sa va spun fara sfiala ca a murit si a fost ingropat; si mormantul lui este in mijlocul nostru pana in ziua de azi. 30. Fiindca David era proroc si stia ca Dumnezeu ii fagaduise cu juramant ca va ridica pe unul din urmasii sai pe scaunul lui de domnie, 31. despre invierea lui Hristos a prorocit si a vorbit el, cand a zis ca sufletul Lui nu va fi lasat in Locuinta mortilor si trupul Lui nu va vedea putrezirea. 32. Dumnezeu a inviat pe acest Isus, si noi toti suntem martori ai Lui.

33. Si acum, odata ce S-a inaltat prin dreapta lui Dumnezeu si a primit de la Tatal fagaduinta Duhului Sfant, a turnat ce vedeti si auziti. 34. Caci David nu s-a suit in ceruri, ci el singur zice: "Domnul a zis Domnului meu: "Sezi la dreapta Mea, 35. pana ce voi pune pe vrajmasii Tai sub picioarele Tale." 36. Sa stie bine, dar, toata casa lui Israel, ca Dumnezeu a facut Domn si Hristos pe acest Isus pe care L-ati rastignit voi."

37. Dupa ce au auzit aceste cuvinte, ei au ramas strapunsi in inima si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: "Fratilor, ce sa facem?" 38. "Pocaiti-va", le-a zis Petru, "si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh. 39. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru." 40. Si, cu multe alte cuvinte, marturisea, ii indemna si zicea: "Mantuiti-va din mijlocul acestui neam ticalos."

41. Cei ce au primit propovaduirea lui au fost botezati; si, in ziua aceea, la numarul ucenicilor s-au adaugat aproape trei mii de suflete. 42. Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni. 43. Fiecare era plin de frica, si prin apostoli se faceau multe minuni si semne.

44. Toti cei ce credeau erau impreuna la un loc si aveau toate de obste. 45. Isi vindeau ogoarele si averile, si banii ii imparteau intre toti, dupa nevoile fiecaruia. 46. Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima. 47. Ei laudau pe Dumnezeu si erau placuti inaintea intregului norod. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti."

Chag Shavuot Sameach!

Niciun comentariu: