luni, 23 iulie 2012

fara aliante ....

Profeţie împotriva lui Cuş (Etiopia)
1 Vai de tine, ţară în care se aude fâlfâit de aripi, ţară de dincolo de râurile lui Cuş, 2 ţară care-ţi trimiţi solii pe calea apei, în corăbii de papirus! Duceţi-vă, soli iuţi! Duceţi-vă la un neam înalt şi cu pielea netedă, la un popor temut aproape şi departe, la un neam puternic şi cuceritor, a cărei ţară e străbătută de râuri!

3 Voi toţi, locuitori ai lumii, toţi care locuiţi pământul, când se ridică steagul pe munţi, să luaţi aminte! Când sună cornul, să ascultaţi! 4 Căci DOMNUL mi-a vorbit astfel:

«Eu voi sta liniştit şi voi privi din locuinţa Mea, voi fi ca o adiere fierbinte în lumina soarelui şi ca un nor de rouă în căldura secerişului. 5 Căci chiar înaintea secerişului, când floarea cade, şi rodul se coace, El va tăia mlădiţele cu cosoare, va tăia vlăstarii şi-i va arunca. 6 Toţi vor fi lăsaţi păsărilor răpitoare din munţi şi animalelor sălbatice. Păsările răpitoare îşi vor petrece vara pe ei şi toate animalele sălbatice vor ierna pe ei.» 

7 În vremea aceea, un popor înalt şi cu pielea netedă, temut aproape şi departe, un neam puternic şi cuceritor, a cărei ţară e străbătută de râuri, va aduce daruri DOMNULUI Oştirilor la muntele Sion, locul Numelui DOMNULUI Oştirilor.“ Isaia 18

Iuda voia sa faca alianta cu Etiopia. Asiria venea amenintatoare si Iuda credea ca aliantele cu celelalte popoare vor salva tara, natiunea ... Etiopienii erau destul de necunoscuti pana atunci ... Cunoscuti insa ca meseriasi in constructia barcilor si corabiilor de papirus rosu, papirus ce crestea in vasta delta a Nilului, corabii ce se puteau plia si scoate din apa. 

Profetia asta de fapt nu anunta etiopienii ca vor avea un sfarsit macabru, ca ... vor intra pe mana Domnului. Comentatorii sunt ca e cam ciudat capitolul asta comparativ cu celelelate ale profetului Isaia. 

Imi amintesc de capitolul 6 din Isaia cand profetul Il vede pe Domnul stand pe un tron. Aici insa Domnul ii spune ca se aseaza pe tron, va sta linistit si va privi ce se intampla. Ca sa isi scape poporul Iuda si Israel, Domnul nu are nevoie de aliante cu etiopienii sau alte popoare mai mult sau mai putin inalte si bronzate. El are un plan si nu are nevoie de interventie omeneasca in distrugerea asirienilor. O va face singur ... si citesc in 2 Regi 19:35 cum 185 000 de asirieni au fost omorati intr-o singura noapte de un singur inger. 

Domnul va ridica un steag (Isaia 11:10), un corn (Isaia 27:13) va suna. Steagul va fi vazut de toti locuitorii pamantului. Cornul va fi auzit de toti locuitorii pamantului. Si, ... intre timp am invatat ca Isaia este profet iar steagul si cornul sunt de fapt elemente ce le folosesc pentru anuntarea venirii lui Mesia. Implinirea profetiei de aici, cu etiopienii, o vad si in Fapte 8:26-40 cand famenul reginei etiopiene venise sa se inchine in Ierusalim. Acolo aude despre Isus, Mesia. Citeste pe drum cartea profetului Isaia, apare Filip - apostolul si il ajuta sa inteleaga ce citeste si are loc convertirea famenului si botezul acestuia.

Steagul, Cornul din profetia lui Isaia este inaltat, se aude. Insa nimeni nu este obligat sa Il vad si sa Il auda. E vorba de o alegere. Si in Isaia 18 ca si acum, Domnul nu forteaza pe nimeni. Numai ca El spune ce se intampla daca nu vezi, auzi, crezi ce spune El. Si, ce spune El, suna dur "17 Am văzut un înger care stătea în soare şi care a strigat cu glas tare către toate păsările ce zboară în înaltul cerului: „Veniţi! Adunaţi-vă pentru ospăţul cel mare al lui Dumnezeu, 18 ca să mâncaţi carnea regilor, carnea comandanţilor, carnea celor puternici, carnea cailor şi a călăreţilor şi carnea tuturor – atât a celor liberi, cât şi a sclavilor, atât a celor mici, cât şi a celor mari!“ " Apocalipsa 19:17-18

Nu pot sa nu ma intreb: ce s-a intamplat cu Etiopia din vremurile despre care spune Isaia de e atat de diferita de cea din zilele noastre? ...
ADDIS ABABA :: Ethiopia from Jeremy Snell on Vimeo. 

Niciun comentariu: