sâmbătă, 14 iulie 2012

Moab

"1 O profeţie cu privire la Moab. „Da! Pustiit într-o singură noapte, nimicit este Ar-Moab. Da! Pustiit într-o singură noapte, nimicit este Chir-Moab.
2 Dibon se suie la templu, pe înălţimi, ca să plângă. Pe Nebo şi pe Medeba, acolo se vaietă Moab. Toate capetele sunt rase şi toate bărbile sunt tăiate.
3 Pe străzi umblă încinşi cu saci; pe acoperişuri şi în pieţe toţi se vaietă şi se topesc de plâns.
4 Heşbon şi Eleale ţipă, iar glasurile lor sunt auzite până departe în Iahaţ. Iată de ce luptătorii Moabului ţipă având sufletul plin de groază. 

5 Îmi plânge inima pentru Moab! Fugarii lui ajung până la Ţoar şi până la Eglat-Şelişia. Plângând, ei urcă culmea Luhitului şi pe drumul Horonaimului îşi jelesc nimicirea. 

6 Apele din Nimrim sunt secate; iarba este uscată, vegetaţia a pierit şi nu mai există nimic verde.
7 De aceea îşi iau bogăţia câştigată şi agoniseala lor şi o cară peste Pârâul Sălciilor.
8 Ţipetele se aud în întreg teritoriul Moabului; vaietele ajung până la Eglaim şi până la Beer-Elim.
9 Apele din Dimon sunt pline de sânge. Cu toate acestea, Eu voi aduce şi mai multe asupra Dimonului – voi aduce un leu împotriva fugarilor din Moab, împotriva rămăşiţei din ţară." Isaia 15

 
Ca sa imi reamintesc cine sunt moabitii trebuie sa recitesc cateva texte din Geneza 19:30-38, Judecatori 3:30, 1 Samuel 22:3-4. Trebuie sa imi amintesc de Noe si fetele lui, de judecatori si problemele lor cu moabitii, de Rut - moabita care si-a iubit soacra si pe Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, apoi de Balaam si Balak ... 

Moabitii au fost poporul din coasta Israelului care i-a momit si atras in cursa pe evrei cu inchinarea la idoli, cu inchinarea imbinata si imbibata sau mai bine zis saturata cu perversiuni sexuale. O inchinare ce Domnului Dumnezeului Lui Israel nu ii place, ce a interzis-o poporului Sau. 

Isaia este foarte afectat de ceea ce se va intampla acestui popor. Moab era cumva acceptat de Israel. Le fusese poruncit sa nu-i distruga insa sa le ia pamantul. Toar - orasul in care s-a adapostit Lot e nedistrus si acum, dupa atatia ani. Aceeasi inchinare la idoli domneste si acum cand face Isaia proorocia. Din Moab venea Rut, strabunica lui David .... Se intampla nenorocirea si Moab desi coabitase atata vreme cu Israel alearga la templu ca sa se inchine idolilor, sa strige la ei ... in nici un caz nu vrea sa se inchine Domnului.

Specific zonei orientale, cand poporul sufera se aud tipete sfasietoare, manifestarile exterioare ale durerii sunt de o intensitate mare, plang pana lesina, pana par ca au murit, Barbatii isi rad parul de pe cap, isi rad barba, se imbraca cu totii in sac si unii isi presara cenusa. Nu prea am inteles multa vreme ce rol are cenusa asta presarata pe cap ... pe corp si imbracatul cu sac. Materialul din care se face sacul este unul dur, de regula din canepa care se incalzeste si este inflamabil la calduri mari. Aspru ca textura, nu e menit sa stea frumos pe corp, e incomod. Daca merg la mare si imi presar nisip pe corp ... va fi distractiv. Caldura si apa emanata de corp intra in reactie cu cenusa si pielea incepe sa ardaa si sa usture amarnic. Nu se duceau sa se spele imediat .... nuuu! Cumva era un soi de penitenta autoimpusa. Durerea emotionala si psihica era insotita de durerea fizica. 

De la sud la nord ... tara Moabului este pustiita, arsa de seceta, distrusa. A intins curse Israelului, s-a mandrit si nu a vrut sa Il recunoasca pe Dumnezeu ca Domn, sa creada in El, sa Ii arate respect, a luat captivi din Israel si si-a batut joc de ei, le-a luat terenurile cucerite de Moise si Iosua si care apartineau semintiei lui Ruben si ... Domnul s-a aprins de manie impotriva lor. Tipetele de durere se aud pana departe si infioara pe cei ce le aud.

Dincolo de bogatia istorica a testului pot invata ca Domnul nu lasa nepedepsiti pe cei care se leaga de copiii Sai. Chiar daca aparent nu face nimic, chiar daca le ingaduie traiul bun, chiar daca agonia copiilor Sai pare fara sfarsit ... El nu doarme si sfarsitul celor care isi gasesc placerea in a fi inumani cu copiii Lui e groaznic. 

Niciun comentariu: