luni, 20 august 2012

cine n-are batrani ...

Se spune ca lumea asta e mare si ... cand "ti-e lumea mai draga" te poti pierde in ea. Numai ca nu e chiar asa. Lumea asta e chiar mica. Dai peste tot de oameni care cunosc pe altii pe care ii cunosti si tu.

Bunicii mei de pe tata au fost printre primii crestini dupa evanghelie din Romania - din cate stiu eu. Seman insa cu bunicul de pe mama. Lui i-a placut sa se plimbe, sa vada lumea, sa viziteze fratii si sa ii primeasca in vizita. Cand aveau musafiri, eu eram la ei, sa vad si eu musafirii, sa se laude bunicul cu mine ... doar eram raspunsul la rugaciunile lor, nu?

Bunicul meu a plecat la Domnul de 20 de ani. Nu a plecat fara sa ne binecuvante pe fiecare in parte. Nu eram acolo insa l-a chemat pe tata sa ii spuna ce avea de spus pentru fiecare dintre noi. I-a zis tatii sa aibe incredere in mine ca eu ii seman lui si chiar daca nu o sa ma inteleaga, sa aibe incredere in mine.

Ieri am fost la o nunta si soacra mare a venit sa imi zica ca parca ma cunoaste, ma trata de parca eram prietene de cand lumea ... si ieri am vazut-o pentru prima data. A venit la noi la masa si, trebuia sa discutam ceva nu? I-am zis ca cunosc si eu o familie din Piatra Neamt de unde era ea. Mi-a spus ce mai face acea familie, unde le sunt copiii ... desi sunt de varsta fratilor mei - mult mai mari ca mine. Insa mi-a spus numele ei de domnisoara. Mie imi zicea Merisca.

Surprize, surprize! Dar, ... eu stiu de familia asta. Bunicul meu era prieten cu fratele Merisca.
Cum ii spunea bunicului tau?
Armasu.
Acum e randul ei sa se mire ...
Wow! Dar eu il stiu pe bunicul tau. Stai ca tatal meu e aici la nunta. Hai sa vorbesti cu el sa ii spui cine esti.

Ne-am dus la fratele Merisca care ... si-a amintit de bunicul, bunica, mama, tata. Era cu ochii in lacrimi si s-a bucurat sa vada o copie in varianta feminina a bunicului. Si-a amintit cum s-a cunoscut cu bunicii mei, cati oameni a cunoscut prin ei, ce melodii au invatat, ce discutii aveau ...

Nu cu multa vreme in urma am citit un articol. Inaintasii nostri traiesc prin noi. Pare absurd. Insa ... valorile, credintele, idealurile strabunilor mei au fost preluate de bunicii, parintii mei si date mie sa le duc mai departe. Ieremia 31:15 are o proorocie ce pare fara sens "15 „Aşa vorbeşte Domnul: «Un ţipăt a fost auzit în Rama, bocet şi plânset mult. Rahela îşi plânge copiii şi nu vrea să fie mângâiată pentru copiii ei, căci ei nu mai sunt.»“ ". In Matei 2:18 se vorbeste despre acest verset "18 „Un ţipăt a fost auzit în Rama, plânset şi bocet mult: Rahela îşi plânge copiii şi nu vrea să fie mângâiată, căci ei nu mai sunt.“"

Dar ce sens are? Rahela a fost una dintre cele patru sotii a lui Iacov, tatal celor 12 patriarhi. Ce rost are sa spuna Ieremia asta si apoi Matei? E aceeasi idee. Inaintasii nostri traiesc prin noi, in noi. Da, suntem unicat insa am preluat valorile inaintasilor nostri si le ducem mai departe. Am analizat credinta lor si daca a fost conforma cu ceea ce spune Scriptura am dus-o mai departe. Rahela traieste in copiii sai, in copiii copiilor sai.

Bunicul nu a fost un erou cu medalii. Nu a schimbat lumea insa credinta in Dumnezeu a schimbat lumea lui, a familiei lui, a familiei noastre, a mea. A impartasit credinta lui cu altii si prin el multi au cunoscut pe Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov, pe Isus Christos.

Cine n-are batrani ... sa si-i cumpere. Cine ii are ... sa ii pretuiasca.
Mi-e dor de bunicu ...
Acum el ma asteapta ACASA!

6 comentarii:

Oana spunea...

Emotionant text, Cella... cu tulburare in suflet (insa o tulburare din aceea benefica si calda).
Iti multumesc pentru emotii!

cella spunea...

Oana am fost asa impresionata sa il vad plangand ... aducandu-si aminte de bunicu, de cat de mult a insemnat pentru el ...

Apoi am realizat din nou cat de mult ii seman bunicului ... si m-a emotionat asta:D

Tafnat_Paeneah spunea...

nicu merișca ..,un bun prieten si frate am petrecut cu el 3 zile de vis in aceasta vacanta ,prietenii nostri sora noastră Cella!!!!!!!!!!

cella spunea...

ca sa vezi cat de mica e lumea ....

Kostinush spunea...

Da..asa este ...ne place nu ne place...ducem cu noi si in noi o mostenire pe care nu o poate lua nimeni din fiinta noastra. Thanks Cella.

cella spunea...

Cand reusim sa ne intelegem ... chiar nu vrem sa ni se ia mostenirea ce o purtam in noi ;)
Welcome Kos ;)