vineri, 1 februarie 2013

alegerile au consecinte

"1 În acea perioadă Merodak-Baladan, fiul lui Baladan, regele Babilonului, i-a trimis lui Ezechia scrisori şi un dar, fiindcă auzise că acesta fusese bolnav şi se însănătoşise.
2 Ezechia i-a primit pe soli şi le-a arătat ceea ce era în vistieria sa: argintul, aurul, mirodeniile, untdelemnul de preţ, tot armamentul lui şi tot ce se afla în magaziile lui. Nu a rămas nimic în palatul sau în regatul său pe care Ezechia să nu-l fi arătat.

3 Atunci profetul Isaia a venit la regele Ezechia şi l-a întrebat: 
– Ce au zis oamenii aceia şi de unde au venit? 
Ezechia i-a răspuns: 
– Au venit la mine dintr-o ţară îndepărtată, din Babilon.
4 – Ce au văzut în palatul tău? l-a mai întrebat profetul. 
– Au văzut tot ceea ce este în palatul meu, a răspuns Ezechia, şi nu a rămas nimic în magaziile mele pe care să nu li-l fi arătat.
5 Atunci Isaia i-a zis lui Ezechia: 
– Ascultă Cuvântul DOMNULUI Oştirilor:
6 „Iată, vin zile când tot ce este în palatul tău şi tot ce au agonisit strămoşii tăi până în ziua aceasta, va fi dus la Babilon; nu va mai fi lăsat nimic, zice DOMNUL. 7 Unii dintre propriii tăi fii, care ţi s-au născut, îţi vor fi luaţi şi vor fi făcuţi eunuci în palatul împăratului Babilonului.“
8 Ezechia i-a zis lui Isaia: 
– Cuvântul DOMNULUI pe care l-ai rostit este bun. „Căci, se gândea el , măcar în timpul vieţii mele va fi pace şi siguranţă.“" Isaia 39:1-8

Merodak-Baladan, sau in scriere cuneiforma Marduk-apal-iddina, inseamna Marduk are un fiu - Marduk fiind probabil numele unui zeu pagan. Merodak-Baladan a fost un lider al caldeenilor care a castigat putere si a domnit peste teritoriul de sud al Mesopotamiei. In 722 B.C, Merodak-Baladan s-a rasculat impotriva Asiriei care stapanea peste acele teritorii si si-a intemeiat propriul regat. Sargon, regele Asiriei, a recunoscut domnia lui Merodak-Baladan in 721 B.C. iar Merodak-Baladan a domnit 11 ani in regatul lui mic. In 710 B.C a trimis soli la Ierusalim pentru Ezechia cu un dar si cu scrisori. In scrisori erau urari de sanatate, felicitari pentru proaspata recuperare insa si invitatia de a se alatura unei aliante impotriva Asiriei.

Ezechia auzise de regele Babilonul, auzise cum crestea faima acestui regat si toata lumea era ingrozita de cruzimea si duritatea asirienilor. Asa ca s-a simtit putin spus flatat de vizita delegatiei babiloniene. Dupa ce citeste scrisorile aduse de soli, inima lui Ezechia este efectiv inundata de bucurie si, ca un copil, isi arata toata bogatia, tot armamentul, tot ce adunasera stramosii lui.

Nici nu pleaca bine delegatia babiloniana ca apare Isaia. Are loc o confruntare rege-profet. Mai stiu o astfel de confruntare, la fel de dureroasa ... intre David si Natan. Isaia pune doua intrebari regelui Ezechia si primeste raspuns numai la una din ele. 
"– Ce au zis oamenii aceia şi de unde au venit? 
Ezechia i-a răspuns: 
– Au venit la mine dintr-o ţară îndepărtată, din Babilon. "

Ezechia nu a mintit. Delegatia venita era din Babilon insa ... nu a mentionat ce au avut de spus cei din delegatie, nu a spus ce era scris in scrisorile primite. Isaia stia ce era scris in scrisori, ce se discutase insa voia sa il faca pe Ezechia sa realizeze ce face. Ezechia insa nu realizeaza. Era prea fericit ca Babilonul ii acorda atentie, ca cineva atat de cunoscut, de puternic si influent se uitase la micutul stat Iuda, al Ierusalin si la el. 

Abia isi terminase de scris psalmul de lauda, posibil inca se vedeau cicatricile de la boala ce il adusese cu un picior in groapa, se bucurase nespus devindecare si de promisiunea Domnului. Strigase catre Domnul sa fie vindecat, sa nu ii ia viata, sa ii dea copiii. Si, Domnul l-a ascultat, l-a vindecat. 

Cand delegatia babiloniana a batut la poarta, Ezechia nu l-a cautat pe Isaia, nu s-a dus la Casa Domnului sa Il intrebe pe Domnul ce sa faca. A uitat efectiv de Dumnezeu si si-a lasat inima flatata de atentia babiloniana.

Isaia vede ca Ezechia ii raspunde pe jumatate asa ca mai are o intrebare prin care sa il provoace pe Ezechia sa vada ca a gresit "4 – Ce au văzut în palatul tău? l-a mai întrebat profetul. " Le-a aratat absolut tot. Din punct de vedere politic ... o decizie super proasta. 

Mesajul ce il aduce Isaia e din partea Domnului Ostirilor (Yahwe). Profetia spusa de Isaia lui Ezechia aici se va implini peste mai bine de o suta de ani si daca citesc cartea Daniel voi vedea ca urmasii lui Ezechia ajung eunuci in palatul regelui din Babilon (Daniel 1:3-6, 2 Cronici 33:11, 2 Regi 24:12-16. Manase fiul lui Ezechia va fi luat in Babilon de asirieni si Ioiachin, a patra generatie dupa Ezechia, este luat de babilonieni.

Ezechia asculta sentinta si se bucura ca tot ce spune Isaia se va implini insa nu in timpul vietii lui. Cu alte cuvinte ... e rau ce va fi insa bine ca n-o sa fiu eu aici sa le vad, bine ca nu ma va afecta pe mine. El a fost un rege bun ... e descris ca un om ce l-a cautat pe Domnul, ce a vrut sa Ii slujeasca Domnului insa cand orgoliul i-a fost magulit, a uitat de Dumnezeu si s-a implicat in aliante ce au dus la robie. Necredinta, infatuarea, inganfarea, aliantele cu paganii aduc declinul, robia. Nu poti fi pe plac oamenilor si Lui Dumnezeu. Nu poti sluji Lui Dumnezeu si sa fii pe placul oamenilor. E o alegere ce are consecinte.

Niciun comentariu: