Mare sarbatoare mare la evrei si nu numai. Se sarbatoreste Purim-ul! In cartea Estera este descrisa povestea salvarii evreilor din mana lui Haman. E o sarbatoare vesela, o sarbatoare a bucurie, a salvarii, a izbavirii. Si zilele astea se mananca humantasi insa acestor prajiturele li se mai spune si "urechiusele lui Haman". Pentru cine vrea sa celebreze ... ca la carte si vrea sa incerce sa manance niste "urechiuse", poate sa o faca. Reteta este mai jos. Multumesc Crestin ProIsrael pentru reteta publicata si multumesc Otniela Batzion pentru ca ai facut-o publica!
Ingrediente:
100 – 150 g zahar pudra
3 galbenusuri
250 g unt moale
300 g faina
coaja de lamaie rasa
Umplutura
1 ) Cu mac
100 g mac
100 ml lapte
25 g unt
150 g zahar
1 pliculet de zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
1-2 linguri pesmet sau firimituri de biscuiti
2) Cu nuca
150 g nuca macinata
100 g zahar
2 linguri gem caise ( sau piersici )
1 varf cutit de scortisoara
Aluatul :
Se amesteca bine galbenusurile, zaharul pudra , untul si coaja rasa de lamaie.
Adaugam faina si framantam putin coca obtinuta. Aluatul il punem la frigider 30 minute. Apoi il intindem intr – o foaie groasa de 4-5 mm si il decupam in forme rotunde. In centrul fiecarei forme punem o lingurita de umplutura si incepem sa formam ” urechiusele”.
Umplutura:
Punem macul, zaharul ,coaja rasa de lamaie si untul pe foc timp de 10 -12 minute si le amestecam usor cu o lingura de lemn. Daca a iesit prea moale compozitia ii putem adauga putin pesmet.
Nuca o amestecam cu zahar , scortisoara si gem.
Le punem la copt in cuptorul preincalzit la aprox. 180 grade pret de 25 minute pana se rumenesc.
La sfarsit “ urechiusele lui Haman “ se pot pudra cu zahar.
Pofta buna !
Otniela- Daniela Onu
3 galbenusuri
250 g unt moale
300 g faina
coaja de lamaie rasa
Umplutura
1 ) Cu mac
100 g mac
100 ml lapte
25 g unt
150 g zahar
1 pliculet de zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
1-2 linguri pesmet sau firimituri de biscuiti
2) Cu nuca
150 g nuca macinata
100 g zahar
2 linguri gem caise ( sau piersici )
1 varf cutit de scortisoara
Aluatul :
Se amesteca bine galbenusurile, zaharul pudra , untul si coaja rasa de lamaie.
Adaugam faina si framantam putin coca obtinuta. Aluatul il punem la frigider 30 minute. Apoi il intindem intr – o foaie groasa de 4-5 mm si il decupam in forme rotunde. In centrul fiecarei forme punem o lingurita de umplutura si incepem sa formam ” urechiusele”.
Umplutura:
Punem macul, zaharul ,coaja rasa de lamaie si untul pe foc timp de 10 -12 minute si le amestecam usor cu o lingura de lemn. Daca a iesit prea moale compozitia ii putem adauga putin pesmet.
Nuca o amestecam cu zahar , scortisoara si gem.
Le punem la copt in cuptorul preincalzit la aprox. 180 grade pret de 25 minute pana se rumenesc.
La sfarsit “ urechiusele lui Haman “ se pot pudra cu zahar.
Pofta buna !
Otniela- Daniela Onu
Hag Purim Sameach!
2 comentarii:
Le-ai preparat, Cella? :)
Sper sa nimeresc si eu candva prin zona cand esti in exercitiul functiunii culinare. ;)
Da, le-am facut pe cele cu nuca ... ;))
Trimiteți un comentariu