marți, 29 decembrie 2009

dauneaza grav sanatatii

"Nu vreau sa te vad suferind din nou si mai grav plecand acum la plimbare, savurand o inghetata si un suc rece pe o terasa, vreau sa stai in casa, departe de tentatii si ... ai grija." Am zambit doctorului. A uitat cum e sa fii tanar? Insa ... nu mi-am permis nici o placere pentru ca a doua zi ma intorceam pe mana lui si ... deja mi se acrise de spital, antibiotice iar amigdalele refuzau sa se lase induplecate sa ia o forma mai aproape de normal.
Am ascultat atunci pentru ca doctorului chiar ii pasa si era ingrijorat de starea mea, de nebunia ce o provocau amigdalele mele explodate.
Cand amigdalele au fost imune la modul babesc de tratare sau la antibiotice, am fost la doctor si am ascultat cu strictete ce a spus el. Cand computerul face ce stie el si nu asculta de mine, sun pe cel ce stie modul de gandire al computerului ca sa imi spuna unde si cum sa actionez. Cand o masina refuza sa porneasca intervine mecanicul auto - doctorul de masini, daca nu se gaseste problema se merge pana la "creatorul" masinii pentru aflarea si rezolvarea problemei.
Ascult cu strictete de doctor, de computeristi, de mecanicii auto, de cei de la gaz, apa, electricitate, profesori si mai stiu eu pe cine. Dar, refuz sau prefer sa nu ascult de parinti, prieteni, ca sa nu mai vorbesc de Dumnezeu.
Am un set de reguli ce trebuie sa le respect ca sa traiesc in pace, in liniste, sa am sanatate insa ... prefer filisofia noastra moderna, decalogul e atata de vechi, ii pun la indoila corectitudinea, apoi traducerea, apoi ... e doar pentru poporul Israel si toate astea ... numai sa nu ascult.
Ma distreaza lupta pentru egalitatea intre sexe - drepturi egale. Da, suntem egali in fata lui Dumnezeu insa avem roluri diferite unii de altii. Iubeste-l pe Dumnezeu, raporteaza-te la autoritate, nu te crede buricul pamantului ca nu esti - eeeehe ... cred ideea maimutei evoluate, a celebrei moluste, teoria Big Bang-ului ... numai sa scap de autoritate, sa scap de cineva la care sa ne raportez. Acest Cineva e vinovat numai de dezastre, numai de boala ce ne macina trupurile, numai cand lucrurile nu merg cum visez eu  ...
Sa nu mananci carne de porc e data evreilor si din cauza conditiilor vremii insa ii ferea de trichina, ii ferea de bolile coronariene ale iimii, de tensiune ridicata.
Dar ... ma uit la tutun, distruge plamanii celula cu celula si cu toate anunturile: "Tutunul dauneaza grav sanatatii", de fumeaza pe rupte. Drogurile, o alta modalitate de distrugere din ce in ce mai aproape de legalizare ...
Nu pofti nevasta aproapelui, castitate pentru casatorie ... deja e prea vechi pentru a mai fi discutat. Si totusi legea ramane, iar consecintele se vad: raspandirea cu SIDA, boli venerice cu sau fara remediu, traume fizice, psihice, emotionale... traume ce duc la sinucidere, copiii dezechilibrati emotional al caror parinti traiesc "carpe diem".
Cazurile de familii monoparentale sunt ca si numar cam la fel cu cele cu ambii parinti, am devenit obisnuiti cu ele. Nu ne mai punem problema dezechilibrelor sufletesti, emotionale ale celor crescuti intr-o familie monoparentala. Avem specialisti care sa ii trateze, ii platim sa ii faca cat de cat echilibrati, preferam sa platim pentru efectele alegerilor noastre si sa nu prevenim aceasta maladie - nu ne putem educa simturile, actiunile ...
Prin adolescenta am vrut si eu sa infiez un copil iar parintii mi-au spus ca legea nu imi da voie, le-am cerut explicatii si mi-au spus ca pot avea o conditie materiala buna, o slujba buna insa nu pot de una singura sa ii ofer un mediu echilibrat unui copil. Oooo, adica nu as putea fi in stare sa educ si sa cresc un copil? Nu e vorba numai de asta, emotional e nevoie de gingasie si autoritate, de dragostea ambilor parinti - fiecare aducandu-si aportul in viata unui copil.  Da, sunt familii unde numai mediu echilibrat nu e si parca mai bine ar apuca fiecare pe drumul lui ... dar e normal asa?
Si astea sunt "pacate mari si vizibile" dar ce fac cu cele nevazute? Ce fac cu mandria, lacomia, critica oricui, oricand si oriunde, nemultumirea, avariatia, meschinaria? Pot sa imi pun masca si sa pozez perfect insa ce fac cu ceea ce roade interiorul? Ce tratament sa iau contra pacatelor ce imi daunaeaza sanatatii? Doze clare si precise de ascultare si iubire. Atata?
Augustin are o vorba atata de prost inteleasa in ziua de azi: "Iubeste si fa ce vrei". Iubeste-l pe Dumnezeu si fa ce vrei. Perspectiva se schimba. Iubindu-l pe El, ma iubesc pe mine si ii iubesc pe cei de langa mine si ... fac ce vreau, adica caut binele meu, al celor de langa mine, le doresc sanatate fizica, emotionala, psihica, sufleteasca si la fel imi doresc si mine.
Cum sa spun ca ma iubesc cand pentru o placere de cateva clipe, cateva ceasuri sau zile accept sa platesc cu SIDA, alte boli venerice, cancer cervical sau ... mai tiu eu de care. Cum sa ma apuc de fumat distrugandu-ma, cand ma iubesc? Cum sa ma apuc sa ma droghez sau sa devin alcoolica cand ma iubesc si ii iubesc pe cei de langa mine?
Iubirea, cea pe care o invat de la Dumnezeu nu ma distruge, nu ma invata autodistrugerea ....
Dragostea ce o invat de la cel e e insasi Dragoste nu dauneaza grav sanatatii, cealalta dragoste afisata pe toate gardurile, oriunde si oricand ostentativ, lasciv si degradant aia ma distruge si vine de la Tatal Minciunii - Diavolul in persoana.
Neascultatea de Dumnezeu dauneaza grav sanatatii.
Pacatul dauneaza grav sanatatii.
Ignorarea lui Dumnezeu si sfidarea legilor lui dauneaza grav sanatatii oricat de tentante si de atractive i-ar fi ofertele.
Da, suna depasite, sunt considerate invechite aceste reguli, legi de viata. Demodate dar atat de valabile, atat de sanatoase din toate punctele de vedere. Respectarea lor imi aduce sanatate, imi ofera protectie, echilibru, pace.
Doamne, prefer sa fiu depasita, demodata, labila, nestiutoare in ce priveste lumea ascunsa a placerilor. Vreau sa ascult, sa stau sub umbrela Ta, sa stau sub aripa Ta pentru ca aici am liniste, am pace, sunt iubita, protejata pentru ca am inteles ca PACATUL DAUNEAZA GRAV SANATATII.

4 comentarii:

Dediu Nicolae spunea...

frumoase ganduri!

Tafnat_Paeneah spunea...

-ai atacat nonconformismul zilei ,ai ţintit in centrul sincretismului ce face ravagii in minţile tuturora.
-cred că:- să-mi fie inima de diamant;
şi tot m-ar afecta acest episod al tău.
...-dar,durerea surdă a mea ,a ta nu-i impresionează nici măcar pe cei ce din amiciţie mai vizitează acest blog.
să fie încătuşarea Satanică,atât de puternică încât nu-i pic de remuşcare în suflete pentru acest topogan al păcatelor omenirii?
-speranţa noastră e în Sângele Ispăşirii Domnului Cristos ,doar Isus poate rupe aceste legături demonice ale sincretismului,nonconformismului,liberalismului sexual,şi a atâtor plăgi murdare ce mistuie zilnic omenirea zilelor noastre.
-vei rămâne pe baricade ,trâmbiţând in continuare vestea bună a Evangheliei Lui Cristos pastrând inima şi sufletul nealterate de amestecul hidos al Satanei ce îmbie în ambalaje căt mai sclipitoare oferta iadului?
-credinţa ta în Cristos te va salva şi vei avea biruinţa de vei rămânea în Braţul Lui Atotputernic.
-cu dragoste frăţească vyky

kis spunea...

Acesta ar trebui sa fie un mod de viata! dar din pacate tot utopie ramane in aceste vremuri pe care le traim.

cella spunea...

mersi Bejeus ;)

vyky draga, eu ma rog sa imi dea Domnul putere sa ma trezesc si ... sa spun si sa mai spun si altora din ce ma framanta ;)

Kis, utopie ramane pana eu incep sa framant ideile si ... sa incep sa le aplic, dupa asta e utopie pentru altii iar pentru mine proces de schimbare - uneori cam dureros :D