luni, 3 septembrie 2012

mandria duce la cadere

"8 Cine a plănuit aceasta împotriva Tirului, împotriva celui ce oferea coroane, ai cărui negustori erau prinţi, ai cărui comercianţi erau cei mai onoraţi de pe pământ? 

9 DOMNUL Oştirilor a plănuit aceasta – pentru a zdrobi mândria a tot ce este glorios, pentru a-i umili pe toţi cei onoraţi de pe pământ. 10 Cultivă-ţi ţara, ca malul Nilului, fiică a Tarşişului, căci port nu mai ai!
11 DOMNUL Şi-a întins mâna peste mare şi a făcut împărăţiile să se cutremure. Cu privire la Canaan, a poruncit să-i fie distruse fortăreţele. 12 El a zis: «Nu te vei mai bucura, o, fecioară asuprită, fiică a Sidonului! Ridică-te şi du-te în Chitim, însă nici măcar acolo nu vei avea odihnă!» 

13 Priviţi la ţara caldeenilor, la un popor care nu mai este! Asirienii au făcut din ea un loc pentru animalele sălbatice. Şi-au ridicat turnurile de asalt, i-au jefuit palatele şi au făcut din ea o ruină.

14 Văitaţi-vă, corăbii de Tarşiş, căci fortăreaţa voastră este distrusă! 

15 Din ziua aceea Tirul va fi uitat pentru şaptezeci de ani – timpul vieţii unui împărat. Iar la sfârşitul celor şaptezeci de ani, Tirului i se va întâmpla ca prostituatei din cântec: 16 «Ia lira şi străbate cetatea, prostituată care ai fost uitată! Cântă iscusit, cântă-ţi cântecul de mai multe ori, astfel încât să-şi aducă aminte de tine!»
17 Când se vor încheia cei şaptezeci de ani, DOMNUL va vizita Tirul. Cetatea se va întoarce la câştigul ei şi se va prostitua cu toate împărăţiile de pe faţa pământului. 18 Profitul şi plata ei însă vor fi puse deoparte pentru DOMNUL. Acestea nu vor fi nici adunate, nici păstrate, ci câştigul ei va asigura hrană din belşug şi haine frumoase pentru cei ce trăiesc înaintea DOMNULUI.“" Isaia 23:8-18

Isaia are un cuvant din partea Domnului pentru cei din Tir. Un cuvant ce nu va fi pe placu inimii lor. Aveau corabii, faceau negot, erau idolatri pana in maduva oaselor si odata cu marfa isi trimiteau si influenta indolatra in tara unde ajungea marfa. 

Despre Tir aflu prima data de la Iosua, apoi mai stiu ca David a avut o relatie buna cu imparatul din Tir. Solomom a primit materiale pentru constructia templului de la imparatul Tirului. Insa si o regina a ajuns in Israel din Tir, sotia lui Ahab, Izabela - preoteasa lui Baal.

De ce a ajuns sa fie distrusa tara asta ... mai mult plutitoare? De ce s-a dus pe apa sambetei tot comertul facut de ei? De ce au fost nevoiti oamenii sa plece in alte tinuturi, sa infiinteze alte cetati mai micute?

Tirul a fost distrus total de Alexandru cel mare insa pana atunci, au avut parte de alte patru atacuri majore: Sanherib (705-701 BC), Esarhaddon (679 - 671 BC), Nebucadnetar (585 - 573 BC), Artaxerxes III Ochus (343 BC). Iar Alexandru a cucerit Tirul in 332.

De ce s-a intamplat asta? De ce ii distruge Domnul? Din cauza mandriei. 

A Lui este pamantul cu tot ce este pe el. El este Suveran si daca nu ascult de El si ma cred suveran cu puteri nelimitate, idolatria o institui ca religie nationala sau internationala, imi bat joc si umilesc poporul Domnului ... ma voi trezi fata in fata cu insusi Creatorul, Suveranul. 
Profetia lui Isaia s-a implit litera cu litera. 

2 comentarii:

A.Dama spunea...

Mi-a placut sincronizarea. Vorbisem cu o zi inainte despre mandrie cu cineva - cum impiedica mandria lucratorilor facerea minunilor. Sigur, nu pe un ton de judecata si critica, ci pe un ton de asteptare ca lucrurile sa ia o alta intorsatura...

cella spunea...

Ca sa nu mai fii mandru ... trebuie sa fii smerit.
Mai rar reusesti sa te smeresti tu si cel mai des ... te smeresc altii si Domnul.

Daca te smeresti singur ... nu e asa duresos insa cand intri in teascul Domnului ... se aud strigate la intensitati maxime :D