miercuri, 24 octombrie 2012

piatra din capul unghiului

"14 De aceea, ascultaţi Cuvântul DOMNULUI, batjocoritorilor, voi care conduceţi acest popor în Ierusalim!
15 Aţi zis: «Am încheiat un legământ cu Moartea şi cu Locuinţa Morţilor avem o înţelegere. Urgia năvalnică va trece fără să ne atingă, căci ne-am făcut din minciună adăpost şi din înşelăciune ascunzătoare.» 

16 De aceea aşa vorbeşte Stăpânul Domn: 

«Iată, pun în Sion o Piatră, o Piatră încercată, o Piatră din capul unghiului, preţioasă, o Temelie sigură! Oricine crede în El nu se va fi făcut de ruşine. 

17 Eu voi face din judecata dreaptă o funie de măsură şi din dreptate o cumpănă. Furtuna îţi va mătura adăpostul făcut din minciună, iar apele îţi vor inunda ascunzătoarea. 18 Legământul vostru cu Moartea va fi anulat, iar înţelegerea voastră cu Locuinţa Morţilor va cădea. Când va trece urgia năvalnică veţi fi striviţi de ea. 19 Ori de câte ori va trece, vă va apuca, căci va trece dimineaţă de dimineaţă, zi de zi şi noapte de noapte!» Înţelegerea acestui mesaj nu va produce decât groază. 20 Căci patul e prea scurt să te întinzi pe el, iar învelitoarea prea îngustă să te înfăşori cu ea. 

21 DOMNUL Se va ridica cum a făcut-o pe muntele Peraţim; se va mânia ca în valea Ghivon, ca să-Şi facă lucrarea, lucrarea Sa neobişnuită; ca să-Şi ducă la îndeplinire fapta, fapta Sa nemaipomenită. 22 Acum dar, nu mai batjocoriţi, ori lanţurile vi se vor strânge mai tare, fiindcă am auzit de la Stăpânul, Domnul Oştirilor, o hotărâre de nimicire a întregii ţări. 

23 Luaţi aminte şi ascultaţi glasul meu! Fiţi atenţi şi ascultaţi rostirea mea! 

24 Oare plugarul ară tot anul pentru a semăna? Oare tot anul brăzdează şi grăpează pământul? 25 Când i-a netezit suprafaţa, oare nu împrăştie apoi mărar, nu seamănă chimion? Nu plantează grâul în rânduri4, orzul în parcela lui şi secara albă drept margine? 

26 Dumnezeul lui îl instruieşte în felul acesta. Da, El îi dă învăţătură! 27 Mărarul nu se treieră cu treierătoarea, nici chimionul nu se calcă cu tăvălugul, ci mărarul se bate cu un băţ, iar chimionul cu o nuia. 28 Grâul este zdrobit, dar nu se treieră veşnic. Tăvălugul trece peste el, dar caii nu-l zdrobesc. 

29 Şi lucrul acesta vine tot de la DOMNUL Oştirilor, Care e minunat în sfat şi măreţ în înţelepciune." Isaia 28:14-29

Bautura te ajuta sa scapi de inhibitii si sa devii batjocoritor. Unii insa nu au nevoie de bautura pentru ca boatjocura parca le curge prin vene. Isaia acestora li se adreseaza. Capii Israelului, cei ce ar fi trebuit sa conduca tara politic, economic si social impreuna cu liderii religiosi au facut un pact cu Egyptul impotriva Asirienilor si cu Asirienii impotriva Egyptului. Au crezut ca vor scapa ... ca fac pact cu moartea. Au folosit minciuna si inselaciuna crezand ca vor scapa cu viata. Numai ca intervine pe scena istoriei, in viata lor Isaia care are un cuvant din partea Domnului. 

"Iată, pun în Sion o Piatră, o Piatră încercată, o Piatră din capul unghiului, preţioasă, o Temelie sigură! Oricine crede în El nu se va fi făcut de ruşine" 

Ca sa iti faci o temelie pentru casa, era nevoie de o piatra de temelie ... de regula, o piatra mare asezata  in asa fel incat toata constructia sa vina pe ea. Dupa ea iti ghidai unghiurile casei, planurile, acoperisul .... tot. Ea era fundatia casei. Piatra asta iti sustinea casa. Isaia, in pasajul de aici, face referire la Mesia. El este Piatra din Sion, piatra incercata, temelia sigura, Piatra din capul unghiului. El este Cel Promis - Cuvantul intrupat.

Profetia lui Isaia are bataie lunga si scurta. Se implineste in vremea batjocoritorilor de atunci, se implineste in Isus si implinirea totala va fi in "ziua aceea". Compatriotii, conationalii lui Isaia s-au intins in minciuna si inselaciune mai mult decat le tine plapuma si patul ... Urgia va veni peste ei in mod sigur si din istorie vad ca profetia s-a implinit cuvant cu cuvant.

Isaia apeleaza la doua lectii practice in textul de aici. Una e cea cu patura si patul iar cealalta cu plugarul si pamanatul lui. Numai ca betia isi pusese amprenta pe mintile lor si nici unul din ei nu mai conexeaza informatia ... nici unul din ei nu poate sa inteleaga cuvantul Domnului. Desi se plansesera lui Isaia ca Domnul ii trateaza ca pe niste prunci abia intarcati, intr-un mod simplist si repetativ, scolastic "poruncă peste poruncă, poruncă peste poruncă, regulă după regulă, regulă după regulă, puţin aici, puţin acolo" ... nici macar asa nu inteleg ce se intampla, nu vor sa stie. 

Isaia si conationalii lui au intrat in istorie ... e randul meu sa scriu istoria acum. Dar cum o fac?
Cine e piatra de temelie a vietii mele?
Nu cumva am o temelie pusa pe nisipuri miscatoare?
Imi ghidez viata dupa piatra de temelie?
Mi-am cercetat fundatia sa vad daca e solida, pretioasa, incercata?
Nu cumva mi-am pus incerederea in minciuna si inselaciune?
Am facut cumva pact cu moartea si locuinta mortilor crezand ca totul e acum, aici si ... o viata am deci s-o traiesc implinindu-mi placerile, visele cu orice pret?

Cu cat studiez mai mult Isaia si Vechiul Testament, cu atat inteleg mai mult Noul Testament si ceea ce Isus a vrut sa spuna. El este Piatra de temelie, Piatra pretioasa, incercata, sigura, piatra din capul unghiului. El este piatra din capul unghiului lepada de zidari ... El este Cuvantul intrupat, Lumina care lumineaza in lume. 

Ce soi de istorie scriu eu?
Daca Isus, Mesia este piatra din capul unghiului vietii mele, se vede asta?
Traieste Lumina in mine?
Daca traieste ... ar trebui sa se vada. 

4 comentarii:

mitica spunea...

foarte reusit si Adevarat !
Multumesc.
[am postat si eu pe ,,f'']

A.Dama spunea...

Multumesc, Cella! E o lectura buna de dimineata, cand te-apuci de lucru... cand te-apuci de zidit.
Sa fii rasplatita!

cella spunea...

Ani in sir am trecut peste Isaia ca Voda prin loboda ... nu intelegeam nimic, parca totul era criptat.

Cand insa Domnul m-a provocat la a-L cunoaste si am pus burta pe carte ... uite ca se face Lumina pentru ca las Lumina creasca!

cella spunea...

M-am apucat de lucru ... de zidit! Vii si tu langa mine? ;))