miercuri, 17 octombrie 2012

struguri sau spini si maracini?

"1 În ziua aceea DOMNUL va pedepsi, cu sabia Sa aspră, mare şi puternică, Leviatanul, şarpele fugar, Leviatanul, şarpele încolăcit. Va ucide monstrul Tanin din mare!

2 În ziua aceea va exista o vie aleasă (frumoasa, placuta, dorita): «Cântaţi despre ea! 

3 Eu, DOMNUL, sunt păzitorul ei: o ud tot timpul şi o păzesc zi şi noapte, pentru ca nimeni să nu-i facă rău.
4 Nu sunt mânios deloc. Dar dacă voi găsi spini şi mărăcini, voi mărşălui la luptă împotriva lor şi îi voi arde pe toţi. 5 Afară doar dacă aceştia vor căuta ocrotirea Mea şi vor urmări să se împace cu Mine; da, să se împace cu Mine.» " Isaia 27:1-5

"In ziua aceea" adica in ziua judecatii, ziua numita sfarsitul lumii se vor intampla evenimentele descrise de Isaia. Din SF-uri, auzite, povesti, filme, documentare auzim si vedem informatii despre ziua aceea. Mare parte din informatie este redata din perspectiva umana si ce se va intampla cu oamenii. Isaia insa, cu 2700 de ani in urma, scria despre ziua aceea. El ne spune ce va face Domnul in ziua aceea, ce se implineste din ce a promis, cine e poporul Lui, ce se va intampla cu el.

Mie imi e frica de serpi. Ii prefer la distanta. Insa despre ei citesc inca din pagina a treia a Bibliei. Sarpele este identificat in Biblie cu Satan. Acum ... nu dau in SF-uri si nu cred ca orice sarpe de pe fata pamantului este personificarea lui Satan. In Geneza, Satan ia chip de sarpe si suceste de asa maniera cuvintele Domnului incat Eva il crede si mananca din pomul cunostintei binelui si raului, ii da lui Adam sa mance si acesta mananca. 

Povestea lui Ada si a Evei are loc in Gradina Edenului. Chiar de acolo aflu ca va veni o zi cand sarpele va fi nimicit de samanta femeii. Si eu stiu ca Isus este implinirea acestei promisiuni. El este Cel care va pedepsi sarpele descris aici de Isaia. Si nu numai ca Il va pedepsi, ci il va omori. Inviind, Isus a biruit moartea, a biruit puterea lui Satan. 

Daca recitesc capitolul 5 din Isaia, imi voi reaminti ca Domnul isi aseamana poporul cu o vie. In capitolul 27 am un cantec despre vie. Nu e proprietatea nimanui, nu e o vie in paragina. Nu, nici vorba de asta. Este via Domnului si ii reprezinta pe cei ce cred in El, poporul Lui, pe cei ce cred ca Isus este Cel ce Il va ucide pe Satan. El este Cel ce are grija de via Lui, se ingrijeste sa fie udata bine, o pazeste zi si noapte, o ingrijeste. 

In Noul Testament (Ioan 15), Isus, vorbeste despre o vie. El explica cine e vierul, cine e vita si cine suntem noi.
"1 Eu sunt adevărata viţă, iar Tatăl Meu este vierul. 2 El taie din Mine orice mlădiţă care nu aduce rod şi curăţă orice mlădiţă care aduce rod, ca să aducă şi mai mult rod. 
3 Acum, voi sunteţi curaţi, din pricina cuvântului pe care vi l-am spus. 4 Rămâneţi în Mine şi Eu voi rămâne în voi! Aşa cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi, dacă nu rămâneţi în Mine. 5 Eu sunt viţa, iar voi sunteţi mlădiţele. Cel care rămâne în Mine şi în care rămân Eu aduce mult rod, pentru că despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.
6 Dacă cineva nu rămâne în Mine, este aruncat afară, ca o mlădiţă, şi se usucă; acestea sunt adunate, aruncate în foc şi arse.
7 Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, atunci cereţi orice doriţi şi vi se va da. "

In via asta a Domnului nu e loc numai pentru poporul Israel ci pentru toti cei ce cauta ocrotirea in Domnul, pentru ce ce vor sa faca pace cu El, ce vor sa se impace cu El. 

Pasajul asta ma provoaca sa imi pun intrebari ... multe.
Cine sunt?
Fac parte din poporul Domnului?
Este El cel care ma pazeste, ingrijeste, sprijineste, mantuieste?
Sunt o mladita altoita in El?

Si ... poate ca nu sunt inca. Insa daca ma uit mai bine in text, El are o solutie si pentru spini si maracini. El are puterea de a tranforma spinii si maracinii daca acestia cauta sa se impace cu El si daca cauta la El ocrotirea. 

Imi pasa de promisiunea asta?
Imi pasa ca va veni o zi?
Astept acea zi?
O astept pentru pedeaspa sau pentru rasplata?
Ce fel de struguri da mladita mea?
Acri si salbatici sau dulci si plin de zeama?

Niciun comentariu: