miercuri, 13 martie 2013

luna minunilor

Ieri, in calendarul evreiesc, a inceput luna salvarii (Chodesh ha-Yeshuah), a minunilor - luna Nisan. Pe 14 Nisan se sarbatoreste Pastele. De vreo doua saptamani m-am apucat sa aprofundez acest subiect. Cine e Mielul? De unde a inceput sacrificiul si de ce e nevoie de sange varsat pentru rascumparare? Unde se desfasoara primul Paste? Care sunt protagonostii? Cam cum au avut loc evenimentele la primul Paste? Recunosc ca stiu povestea Pastelui insa acum vreau o adun de prin colturi de minte si sa o asez frumos intr-un calendar ce are logica si face povestea mult mai interesanta decat pana acum.

Prima data sangele varsat si promisiunea rascumpararii a avut loc in Gradina Eden imediat dupa ce Adam si Eva au degustat si savurat aroma fructului oprit. (Geneza 3) Un sacrificiu a fiului iubit sau preaiubit are loc pe Muntele Moria. Un tata ce isi primeste implinirea promisiunii de a avea un fiu mostenitor la aproape 100 de ani ... acum se duce cu acesta pe Muntele Moria.

De 430 de ani, evreii se aflau in Egipt. Dupa ce a murit Iosif, ei au intrat in robie ... o robie crunta. Apare pe scena Moise insa ... din exces de zel omoara un egiptean si apoi fuge in Madian. Acolo, urmeaza facultatea desertului ... vreme de 40 de ani. Traditia iudaica spune ca Domnul i-a vorbit lui Moise in 15 Nisan. In 21 Nisan, Moise vorbeste cu socrul sau Ietro despre ceea ce i-a spus Domnul si la sfarsitul lunii Nisan, Moise se infatiseaza inaintea lui Faraon ca sa ceara eliberarea poporului.

Faraon nici nu vrea sa auda de asa ceva si trei luni Moise vorbeste poporului despre promisiunea din Eden, promisiunea rascumpararii si despre promisiunea facuta de Domnul lui Avraam. Promisiunea rascumpararii nu trebuia uitata niciodata, trebuia spusa copiilor, ei trebuiau invatati sa creada in ea. Radacina cuvantului educatie (chinukh) este aceeasi cu a cuvantului dedicare (chanukhah). Adica a te educa inseamna a te dedica. A invata, a te educa in Cuvantul Domnului inseamna a te dedica Domnului.

Sunt 10 plagi care au loc in urmatoarele 9 luni.
 sau asezate altfel arata asa:

Pentru ca evreii sa ramana in viata, trebuiau sa jertfeasca un miel. Cu sangele curs de la miel, trebuiau sa unga tocul usii ca atunci cand ingerul mortii trecea pe acolo, sa vada sangele si sa treaca mai departe. Pe toc se formeaza litera "chai" cu care se prescurteaza cuvantul viata. Ingerul lasa viata sa continue pentru ca sangele de la mielul fara cusur fusese varsat.

Poporul evreu a fost salvat prin sagele unui miel asa cum si eu sunt salvata prin sangele Mielului lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, prin Isus Christos (sau in evreieste Yeshua HaMaschiach).
http://www.hebrew4christians.com/Scripture/Parashah/Summaries/Bo/Sequence/sequence.html

5 comentarii:

costica H. spunea...

tocmai studiam la adunare Exod cap.12, oricine poate pune intrebarea consemnata in textul v.26;|Ce inseamna obiceiul acesta?
Un evreu stie raspunsul, sau macar ar trebui sa-l stie, dar ce ma fascineaza pe mine este mielul, dece un miel?
Nu putea oare Dumnezeu sa scuteasca pe evreii din Egipt atunci fara ca sa le ceara sa fac si ei ceva?
Ei nu aveau Noul testament.am citit tot ce a-ti scris aici si cred ca si noi ar trebui sa sarbatorim Pastele in 14 Nisan.



cella spunea...

Sincer ... nu m-am gandit de ce un miel trebuia sacrificat. Insa ... ma voi documenta despre asta.

Putea sa ii scoata pe evrei de acolo fara sa faca nimic insa ... ar fi apreciat? Ce si-ar fi adus aminte? Ce istorie ar fi avut de povestit?

livius spunea...

Ce le-a cerut Dumnezeu (sa sacrifice un miel), are un substrat mult mai adanc decat vedem la prima vedere. Intotdeauna din cele mai vechi timpuri (Abel, Cain), neamurile de primprejur, au avut ca simbol fizic al inchinarii o jertfa. Or salvarea poporului impunea o jertfa. Sangele era elementul (sau moneda) de schimb, si sa nu fie jertfit primul nascut, s-a hatarat substituirea cu un miel. Mai tarziu Dumnezeu Insusi a mers pe aceeasi cale. Se putea diferit, dar nu plange, nu-i chiar asa de rau, si nici costisitor. Vorbesc in dreptul evreilor, pentru ca vazand cealalta fata a monedei, vei constata ca "Dumnezeu a daruit ce a avut mai scump".

cella spunea...

De ce un miel? Pentru ca asa a fost porunca.

Pentru Paste trebuia un miel. Pentru celelalte jertfe putea fi o pasare, un bou ... insa pentru Paste e nevoie de un miel.

A,Dama spunea...

Inseamna ca eu sunt din luna minunilor. :)