luni, 25 martie 2013

Seder Pesach

14 nisan 5773.
"6 Să-l ţineţi până în ziua a paisprezecea a lunii, apoi întreaga adunare să-l înjunghie între cele două seri. 7 Să ia din sângele lui şi să ungă cei doi uşori şi pragul de sus al caselor în care vor mânca. 8 Să mănânce mielul în aceeaşi noapte; să-l mănânce fript la foc, cu azime şi cu ierburi amare. 9 Să nu-l mâncaţi crud sau fiert în apă, ci fript la foc – capul, picioarele şi măruntaiele.

10 Să nu lăsaţi nimic din el până dimineaţă; orice va rămâne din el până dimineaţa să fie ars. 11 Când îl veţi mânca să aveţi mijlocul încins, sandalele în picioare şi toiagul în mână. Să-l mâncaţi în grabă căci este mielul de Paşte al Domnului. 12 Pentru că în noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului şi voi lua viaţa tuturor întâilor născuţi din ţara Egiptului, atât ai oamenilor, cât şi ai animalelor şi îi voi judeca pe toţi zeii Egiptului.

Eu sunt Domnul.

13 Sângele de pe casele în care locuiţi va fi un semn pentru voi: când voi vedea sângele, vă voi ocoli şi urgia nu vă va distruge atunci când voi lovi ţara Egiptului.
....
21 Moise a convocat sfatul bătrânilor lui Israel şi le-a zis: „Duceţi-vă să vă alegeţi miei pentru clanurile voastre şi înjunghiaţi mielul de Paşte. 22 Luaţi un mănunchi de isop, înmuiaţi-l în sângele dintr-un vas şi ungeţi cu el pragul de sus şi cei doi uşori ai casei voastre. Nimeni să nu iasă în afara uşii casei până dimineaţa,
23 pentru că Domnul va trece să-i lovească pe egipteni. Când va vedea sângele pe pragul de sus şi pe cei doi uşori, Domnul va trece pe lângă acea uşă şi nu va lăsa pe nimicitorul să intre în casele voastre şi să vă ia viaţa. 24 Să ţineţi acest lucru ca pe o poruncă veşnică pentru voi şi pentru copiii voştri. 25 Când veţi ajunge în ţara pe care Domnul v-o va da, aşa cum a promis, să păziţi această poruncă.

26 Când copiii voştri vă vor întreba: «Ce înseamnă acest lucru?», 27 voi să le răspundeţi: «Este jertfa de Paşte în cinstea Domnului, pentru că El a trecut pe lângă casele noastre în Egipt, atunci când i-a lovit pe egipteni şi a scăpat familiile noastre.»“ Poporul s-a plecat la pământ şi s-a închinat.
28 Apoi israeliţii au plecat şi au făcut aşa cum le-a poruncit Domnul lui Moise şi lui Aaron." Exod 12:6-28

Am citit textul despre evenimentele de la Paste descrise de Ioan 13-17. Masa de Seder Pesach e tradusa Cina cea de taina. Isus (greceste) sau Yeshua (evreieste) a tinut tot ritualul pascal, a mancat azimi, miel si ierburi amare (Numeri 9:1-14). Era un lucru neclar pentru mine, un aspect ce se petrece la aceasta masa. Isus le spune ucenicilor ca unul dintre participantii la masa urma sa Il vanda. Citesc in Ioan 13:18-30 ca Petru ii face semn lui Ioan, care statea langa Isus, cu capul pe pieptul Sau, sa Il intrebe cine este vanzatorul.

Dar, Petru e un om impulsiv, Toma e si el cu destul curaj incat sa puna intrebari. De ce aici, la masa asta, ii fac semn lui Ioan? In traditia iudaica, la masa de Seder Pesach - randuiala de Paste, "batranul casei (tatal, bunicul, invatatul, rabinul, preotul ... )" avea locul principal. Cel mai mic dintre copii sau cel mai tanar trebuia sa stea langa "batranul" casei iar ceilalti ai casei erau asezati in ordinea varstei de la mic la mare dupa acesta. Musafirii puteau fi invitati si erau asezati langa "batranul" casei insa nu intre el si cel mai mic membru al familiei. La masa aceasta, doar cel mai mic, tanar are voie sa puna intrebari. Despre Ioan, stiu ca era cel mai tanar dintre ucenici si de asta lui i se face semn sa puna intrebarea.

Seder Pesach se termina cu o cantare de lauda - Hodu l`Adonai. Pentru cine vrea sa afle detalii despre Seder Pesach poate citi Haggadah .... deocamdata in limba engleza aici

Niciun comentariu: