vineri, 29 martie 2013

vindecarea vine la pachet ... cu expulzarea

Mi-a fost greu sa inteleg ca Dumnezeu ma iubeste, ca ma iubeste asa cum sunt, ca ... oricat m-as strofoca nu voi atinge standardul pus de El insa ca El ma iubeste stiind ca eu nu voi atinge standardul. Ma iubeste chiar daca nu Il caut, ascult. Ma iubeste cand sunt in furtuni provocate de mine, de altii, de El. Ma iubeste cand durerea provoaca tsunami in inima mea.

Mai mult de atat ... am crezut ca eu sunt cea care trebuie sa Il caut, sa fac tot felul de ritualuri simandicoase ca sa Il gasesc.

Atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament pot sa vad ca Dumnezeu este Cel ce il cauta pe om ... si asta inca din Gradina Edenului. Il vad cautandu-l pe Avraam, Isaac, Iacov, Moise, David si lista continua. Ma duc in Noul Testament si un caz ce ma uimeste zilele astea e cel al orbului vindecat la Sarbatoarea Corturilor - Ioan 9.

"1 În timp ce trecea, Isus a văzut un orb din naştere.
2 Ucenicii Lui L-au întrebat: 
– Rabbi, cine a păcătuit de s-a născut orb: el sau părinţii lui?
3 Isus le-a răspuns: 
– Nu este nici pentru că a păcătuit el, nici pentru că au păcătuit părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. 4 Cât este zi, trebuie să lucrăm lucrările Celui Ce M-a trimis. Vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. 5 Cât sunt în lume, sunt lumina lumii.
6 Şi zicând aceasta, a scuipat pe pământ, a făcut nişte noroi din salivă şi l-a pus pe ochii orbului.
7 Apoi i-a zis: „Du-te şi spală-te în bazinul Siloamului!“ 
Tradus, Siloam înseamnă «Trimis» 
El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine. " Ioan 9:1-7
"35 Isus a auzit că l-au dat afară şi când l-a găsit l-a întrebat: – Tu crezi în Fiul Omului2? " Ioan 9:35

Isus era in Ierusalim, la Templu pentru Sarbatoarea corturilor. Si orbul acesta era acolo - tot pentru sarbatoare. Nu a stiut ca Isus se apropie de el, nu l-a intrebat nimic pe Isus, nu i-a cerut nimic. Isus insa il vede, se apropie de el, discuta cu ucenicii, scuipa in praf, amesteca cu degetul ca sa se faca noroi, ia noroiul si unge ochii orbului cu el si Il trimite la Scaldatoarea Siloamului - langa Templu.

Pana aici nu ni se spune ca orbul ar fi spus ceva ... in nici un caz nu era si mut. Nu refuza sa i se puna noroi pe ochi si asculta de Isus cand Ii spune sa mearga sa se spele. In nici un caz nu s-a dus singur la Siloam ci a avut nevoie de ajutor.

Isus il las pe seama cunoscutilor. Orbul se spala si cand se termina de spalat ... deschide ochii si .... vede. De aici ... incepe scandalul. Omul proaspat vindecat este interogat cand de unii, cand de altii si ... sfarseste prin a fi dat afara din sinagoga.

Dintr-odata se vede aruncat afara din locul unde se dusese bucuros ... acum vedea, acum in sfarsit putea si el incepe sa citeasca Scriptura pe care pana atunci doar o auzise si ascultase dar invatatii de acolo, cei ce credeau ca stiu si vad Adevarul l-au dat afara ...

Mai mult de atat, odata cu vindecarea fizica are loc si vindecarea lui spirituala. Acuzatia pentru care fusese aruncat afara era ca devenise ucenicul lui Isus. Si ... nici macar nu Il vazuse pe Isus.

Insa Isus aude ce s-a intamplat, Il cauta si Il gaseste. Vad din nou ca Isus este Cel ce initiaza cautarea. Cred ca omul proaspat vindecat era complet debusolat ... vindecat si alungat. Alungarea asta din sinagoga aducea cu ea separarea de oamenii cunoscuti. Nimeni din sinagoga nu mai avea dreptul sa vorbeasca cu el, comerciantii vor refuza sa ii mai vanda produse, croitorii sa ii coase haine ....

Vine Isus si vorbeste cu El. I se descopera si omul Il accepta ca Fiul Lui Dumnezeu, ca Cel venit de Sus, Lumina lumii, Adevarul, Viata.

Am nevoie de vindecare ca o stiu sau nu, ca o vreau sa nu. Isus ma cauta, ma gaseste si imi ofera vindecarea. O accept? Vindecarea vine la pachet cu expulzarea din rutina, comoditate, traiul bun si frumos, comunitate, siguranta.  Insa cand sunt scoasa afara, expulzata ... ma asteapta Isus.

Niciun comentariu: