joi, 25 aprilie 2013

pescuiesc si convertesc porunci si binecuvantari

De ceva vreme, am descoperit un lucru cumva socant despre mine. Nu ma pot bucura de un eveniment major daca nu ma pregatesc pentru asta. Nu pot apasa pe un buton al sufletului si sa imi schimb dispozitia. Poate unii pot, eu insa nu pot face asta. Mai grav e ca am ignorat faptul ca Dumnezeu stia asta si a scris in Cuvantul Sau despre aceasta amnezie repetata. Treceam ca Voda prin loboda prin textele ce se dadeau pentru pregatirile sarbatorilor. Pe mine sarbatoarea ma interesa, nu pregatirile migaloase, pline de durere, munca, concentrare.

Ciudat e ca atunci cand am povestit despre descoperirea asta ... multa luma mi-a sarit in cap. Nu e adevarat, sunt prea exigenta ... Insa, eu imi cunosc putin inima si ii cam recunosc apele in care se scalda.

Personajul meu preferat este David. Studiindu-i viata, am impresia ca sunt fiica lui. Si, David nu a fost numai un personaj de poveste, un personaj ireal. Biblia e o carte de istorie adevarata, o carte in care Dumnezeu isi reveleaza povestea de dragoste, o carte in care gasesc povesti ale oamenilor ce au gresit, au esuat puternic, au cazut de la inaltimi ametitoare si care s-au lasat ridicati de Dumnezeu. Oameni care insa au recunoscut ca au gresit, si-ai realizat starea si dependenta de Dumnezeu si s-au lasat crescuti de Cel ce ne stie compozitia fiecarui nucelon al celulelor, le stie mersul acestora, imi stie numarul zilelor fiecarui fir de par, imi stie trecutul, prezentul si viitorul.

David vrea sa aduca chivotul in Ierusalim. Porunceste sa sa faca un car nou si insotit de 30.000 de barbati pleaca din Baala lui Iud (Chiriat-Iearim) sa ia Chivotul si sa vina la Ierusalim. Bucuria ii insoteste, se canta, se danseaza. David e acolo cu ei indemnanadu-i sa cante, sa strige, sa danseze. El insusi face asta. E un om pasionat de Dumnezeul lui.

Numai ca boii ce duc carul, sunt boi. Poate ca s-au speriat de la atata galagie, poate ca cineva a trecut prin fata lor miscandu-se brusc si ... carul era gata sa se rastoarne.

Unul din oamenii lui David, plin de pasiune, pune mana pe Chivot ca sa il sprijine si sa nu cada. Uza atinge Chivotul si moare. (2 Samuel 6:1-15). Toata lumea se opreste. David e socat. Ceva e in neregula.
Dar ce s-a intamplat?
De ce nu e bine ce a facut?
Unde a gresit?
Nu a facut el un car nou?
Nu a luat poporul cu el?
Nu a cantat?
Oare nu au cantat bine?
Au falsat?

Trei luni de zile David sta deoparte de Chivot si casa lui Obed-Edom e binecuvantata. Si, oamenii lui David ii spun ca binecuvantarea a venit peste casa lui Obed-Edom. David merge sa aduca Chivotul in Ierusalim insa ... de data asta, ca la carte. A studiat, a citit, si-a pus oamenii cu burta pe carte, sa stie ce sa faca, cine si ce are de facut, cum are de facut, cand trebuie sa actioneze ....

Vine Pastele ...  si aud de preturi la miel, cozonac, pasca, concedii exotice sau mai putin exotice, curatenie generala, geamuri spalate si transformate in oglinzi, haine noi, coafuri noi .... unii tin post, unii nu. Unii incearca sa fie mai buni, mai generosi ... Unii taie de pe lista mielul, cozonacul, pasca, vacantele ...

Ce spune Biblia despre Paste?
Cum trebuie sa ma pregatesc?
Ce trebuie sa fac?
Isus a respectat si tinut sarbatorile. Stiu ca orice barbat evreu trebuia sa fie de trei ori pe an in Ierusalim la sarbatori. Si citesc in evanghelii ca Isus acolo. A sarbatorit Pastele in care El a fost mielul de jertfa dupa ritualul instituit de El.
Eu cum sarbatoresc daca tot ma dau mareata ca Il urmez pe El?

Aud in stanga si in dreapta: "mielul e toxic. Nu mai conteaza cum sarbatoresti - important e sa sarbatoresti. Nu spune Pavel ca nu trebuie pusa povara legii pe umerii convertitilor? Gata cu legea, Isus a abolit-o. Din Vechiul Testament pescuim si convertim poruncile si binecuvantarile dupa vremurile in care traim."

Ma tot lupt cu ideile ce le aud si le confrunt cu ce spune Biblia. Socotelile nu-mi ies deloc. De cine sa ascult? Sa ma las dusa de val ca asa traieste toata lumea? Sa ascult de ceea ce spune Biblia? Sa ascult pescuind sau sa ascult de la inceput pana la sfarsit?

4 comentarii:

livius spunea...


Si atunci cum facem ? Sarbatorim, sau nu? Ca tot in confuzie sunt.
Daca mielul e toxic (o fi de acum, ca pana acum nu a fost) nu mai sarbatorim? O dam pe cozonaci, sau pe altceva ce nu stim ca-i toxic, si pana sa aflam trece sarbatoarea.
E o propunere, ca sarbatoarea-i, sarbatoare.

cella spunea...

Eu voi sarbatori! Insa ... ma confrunt cu tot felul de idei care trebuiesc verificate, sortate, clasate si confruntate.

Si mai cred ca mielul nu e toxic ;).

livius spunea...


...idei care trebuiesc..., spre exemplu :

cella spunea...

"mielul e toxic. Nu mai conteaza cum sarbatoresti - important e sa sarbatoresti. Nu spune Pavel ca nu trebuie pusa povara legii pe umerii convertitilor? Gata cu legea, Isus a abolit-o. Din Vechiul Testament pescuim si convertim poruncile si binecuvantarile dupa vremurile in care traim."