miercuri, 25 septembrie 2013

Simchat Torah

Maine voi intra in ultima zi a Sarbatorii Corturilor sau Sukkot. Aceasta zi este una speciala si se numeste Simchat Torah - Bucuria Torei. Citesc amanunte in Levitic 23:
"33 Sărbătoarea Corturilor Domnul i-a zis lui Moise:
34 „Spune-le israeliţilor: «În a cincisprezecea zi a acestei a şaptea luni să ţineţi Sărbătoarea Corturilor în cinstea Domnului, timp de şapte zile.

35 În prima zi să aveţi o adunare sfântă; să nu faceţi nici o muncă obişnuită în timpul ei.

36 Timp de şapte zile să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc; în ziua a opta să aveţi o adunare sfântă şi să aduceţi Domnului jertfe mistuite de foc. Este o adunare sfântă; să nu faceţi nici o muncă obişnuită în timpul ei. 37 Acestea sunt sărbătorile Domnului, cu ocazia cărora va trebui să vestiţi adunări sfinte, pentru a aduce Domnului jertfe mistuite de foc – arderi de tot şi daruri de mâncare, jertfe şi jertfe de băutură, fiecare la vremea hotărâtă 38 – în afară de Sabatele dedicate Domnului, în afară de darurile voastre, de toate jurămintele şi de toate darurile voastre de bunăvoie pe care le oferiţi Domnului.

39 În a cincisprezecea zi a lunii a şaptea, după ce aţi adunat roadele ţării, să ţineţi sărbătoarea Domnului, timp de şapte zile; atât prima, cât şi a opta zi să fie o zi de odihnă. 40 În prima zi să luaţi fructe din pomii cei frumoşi, ramuri de palmier, crengi de pomi stufoşi şi crengi de sălcii de râu; să vă bucuraţi înaintea Domnului,Dumnezeul vostru, timp de şapte zile.
41 În fiecare an să ţineţi această sărbătoare în cinstea Domnului, timp de şapte zile. Să o ţineţi în luna a şaptea – este o poruncă veşnică pentru toate generaţiile.

42 Să locuiţi în corturi şapte zile; toţi israeliţii să locuiască în corturi, 43 pentru ca urmaşii voştri să ştie că Eu am hotărât ca israeliţii să locuiască în corturi, după ce i-am scos din ţara Egiptului. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.»“"
In Ioan vad ca Isus Christos sau Yeshua HaMashiach (in ebraica) a celebrat toate sarbatorile, era prezent acolo si facea ceea ce trebuia pentru si la sarbatoare - se ducea la Templu, locuia in cort, se bucura cu familia si prietenii lui. Ioan ne relateaza o promisiune pe care o face Isus in aceasta ultima zi de sarbatoare.
"37 În ultima zi a sărbătorii, ziua cea mare, Isus S-a ridicat şi a strigat:

„Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea!
38 Cel ce crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, aşa cum zice Scriptura!“

39 Spunea aceasta despre Duhul pe Care urmau să-L primească cei ce cred în El."

Sunt in anul 2013, Simchat Torah incepe acusica dar promisiunea facuta de Yeshua HaMaschiach s-a adeverit. Am primit Duhul Sfant = Ruach HaKodesh - parte a Trinitatii asa cum a promis Yeshua ca Il vor primi cei ce cred in El. Visez ca intr-o zi sa celebrez sarbatoarea asta asa cum trebuie. Pana una alta urmaresc sa vad cum celebreaza cei din Israel si nu numai.

Niciun comentariu: