miercuri, 23 octombrie 2013

inselatorul guvernat de Domnul

Am descoperit ca istoria Vechiului Testament nu e si istoria mea daca eu nu stiu cine sunt. Si, nu imi pot insusi istoria altcuiva. Daca as face-o, ar trebui sa fiu internata la balamuc sau s-ar crede despre mine ca am personalitate multipla. Multa vreme am privit detasat istoria poporului evreu din Vechiul Testament ... pana am realizat ca e istoria mea, a poporului meu. Cand Dumnezeu vorbeste si spune ca a vorbit parintilor si stramosilor mei inseamna ca ai mei erau acolo. Si eu vreau sa stiu ce Le-a spus El alor mei, ce au facut ei, cum au reactionat si ce spune imi spune Domnul mie astazi.

"1 Ascultaţi lucrul acesta, casă a lui Iacov, voi, care sunteţi chemaţi cu numele lui Israel şi care vă trageţi din Iuda, voi, care juraţi pe Numele DOMNULUI şi-L chemaţi pe Dumnezeul lui Israel, dar nu în adevăr sau dreptate, 2 chiar dacă vă numiţi pe voi înşivă după Cetatea Sfântă şi vă bizuiţi pe Dumnezeul lui Israel, al Cărui Nume este DOMNUL Oştirilor!

3 Lucrurile de dinainte le-am prevestit demult, gura Mea le-a vestit, Eu le-am făcut cunoscute; apoi, dintr-odată, am lucrat, iar ele s-au împlinit.

4 Pentru că ştiu că eşti încăpăţânat şi tendoanele gâtului tău sunt de fier, iar fruntea de bronz, 5 de aceea ţi-am vestit aceste lucruri demult. Înainte să se împlinească ţi le-am vestit, ca nu cumva să zici: ‘Idolul meu le-a făcut, chipul meu cioplit şi chipul meu turnat le-a poruncit!’

6 Ai auzit. Acum uită-te la toate acestea! De ce nu vrei să recunoşti? De acum îţi voi descoperi lucruri noi, taine de care nu aveai ştiinţă. 7 Ele sunt create acum, şi nu în vechime. Până azi tu n-ai mai auzit de ele, ca să poţi spune: ‘Le ştiam deja.’ 8 Nu, nu le-ai auzit, nici nu le-ai cunoscut, urechea ta nemaifiind demult deschisă, căci am ştiut că te vei purta cu necredincioşie şi că, încă de la naştere, ai fost numit răzvrătit.

9 Pentru Numele Meu întârzii mânia Mea şi pentru lauda Mea o opresc faţă de tine, ca să nu te nimicesc.
10 Iată, te-am curăţat, dar nu ca pe argint, ci te-am încercat în cuptorul suferinţei.

11 De dragul Meu, de dragul Meu fac aceasta, căci de ce să fie profanat Numele Meu? Slava Mea n-o voi da altuia." Isaia 48:1-11

Semnificatia numelui joaca un rol important in iudaism si nu numai. De multe Domnul foloseste ironia ca sa atinga inima si mintea poporului. Iacov inseamna inselator si asta era natura lui ... mereu isi cauta folosul lui. Citind istoria, vad ca Iacov avea si ceva bun in el. Domnul Il provoaca la lupta si Iacov cere Domnului sa Il binecuvante. Primeste o binecuvantare ... ciudata. Primeste un nume schimbat. Nu se va mai numi Iacov, adica inselatorul ci Israel, adica guvernat de Domnul.

Isaia este trimis la popor cu un mesaj din partea Domnului. Era poporul Domnului, ei isi spuneau asta insa actionau dupa alte legi, in nici un caz dupa cele ale Domnului. Mai mult de atat, asteptau ajutor de la Domnul, Dumnezelui lui Avraam, Isaac si Iacov, se bizuiau pe El, asteptau sa lucreze pentru ei desi ei nu credeau in El. Domnul le-a trimis prooroci si profeti care sa le spuna ce se va intampla, apoi le conexa informatia cu realitatea insa ... incapatanarea lor i-a dus la idolatrie. Acest fapt nu L-a luat pe Domnul prin surprindere si de asta trimite profetii si proorocii la ei. Poporul s-a lasat insa atras de idolatrie, s-a balacarit in ea depasindu-i pe pagani. Practicau idolatria insa stiau prorocociile, profetiile, stiau ce se va intampla. Problema era ca desi stiau informatia nu o aplicau in viata de zi de zi, nu credeau informatia stiuta.

Domnul anunta plecarea in robia babiloniana, eliberarea din robie de catre Cirus, intoarcerea lor in Ierusalim si Iuda. Insa nu ii lasa cu atat. Ii anunta ca de-acum va face lucruri noi, lucruri despre care ei nu stiau. Nu mai pot spune ca vine Isaia sau orice alt profet sau prooroc sa ii plictiseasca cu lucrurile vestite.

Dar de ce face Domnul asta? De ce nu termina cu poporul acesta? Nu s-a plictisit de incapatanarea lor? Sau ... de ce nu ii schimba firea? Chiar nu ar putea Domnul sa faca asta? Ba da. Insa El nu vrea roboti. Din nou si din nou vad ca Domnul ne-a dat libertatea de a-L alege si ca ne iubeste fara sa ne constranga. Putea sa ne faca niste roboti. Putea insa nu a vrut asta.

Si totusi de ce nu "scapa" de poporul acesta incapatanat? Raspunsul Il da Domnul prin Isaia. "9 Pentru Numele Meu întârzii mânia Mea şi pentru lauda Mea o opresc faţă de tine, ca să nu te nimicesc. 10 Iată, te-am curăţat, dar nu ca pe argint, ci te-am încercat în cuptorul suferinţei. 11 De dragul Meu, de dragul Meu fac aceasta, căci de ce să fie profanat Numele Meu? Slava Mea n-o voi da altuia."

Dar eu ce fac? Nici tendoanele gatului meu nu sunt mai maleabile si nici fruntea mea mai breaza. Incapatanarea curge odata cu sangele prin venele mele ... sunt una. Si ma lasa Domnul in plata mea? Nici vorba. Furtunile vin lant, tsumani imi devasteaza increderea in idolasii mei fara valoare, mi-i scoate unul cate unul. Asta nu inseamna ca in acest proces eu sunt super fericita sau preafericita.

Cuptorul suferintei nu imi e strain. Multa vreme L-am acuzat pe Domnul pentru ca trimite suferinta in viata mea ca sa ma pedepseasca, pentru ca nu vrea ca eu sa fiu fericita. Dar nu vedeam dragostea, harul, indurarea, credinciosia ... nu Il vedea de mine pe Domnul. Daca mai sunt inca in viata, nu e meritul meu ci e indurarea, harul, dragostea, credincinciosia Lui.

Mi-a schimbat numele din Iacov in Israel, m-a eliberat, mantuit, iertat.
Sunt a Lui!
Sunt a Lui si El e al meu!
Sunt a Lui! Si asta imi da siguranta, libertate, ma provoaca sa las dragostea sa ma inunde si sa actionez in dragoste.
Sunt a Lui! Sunt a Tatii!

Niciun comentariu: