miercuri, 30 octombrie 2013

provocare la studiu

Teofil Smilovici m-a atentionat ieri: "unde in Scriptura apare ca Yacov inseamna inselator. te rog raspunde mi", "nicaieri".
"Vezi cine il numeste inselator, un frate care nu si a respectat parinti s-a indepartat de legea lui Dumnezeu, si si a vandut dreptul de intai nascut.
Nu nicidecum Yacov nu a fost un inselator ci mai totdeauna cel inselat. Ceea ce se predica in Biserica este cu totul fals. Cu toata dragostea si cu parere de rau dar acesta este adevarul Biblic Yacov nu a fost un inselator."

M-am apucat de citit, de studiat ... Am recitit povestea nasterii celor doi baieti: Iacov si Esau, vanzarea dreptului de intai nascut din Geneza 25
"19 Aceasta este genealogia lui Isaac, fiul lui Avraam: lui Avraam i s-a născut Isaac; 20 acesta avea patruzeci de ani când s-a căsătorit cu Rebeca, fiica arameului Betuel din Padan-Aram şi sora arameului Laban.
21 Isaac s-a rugat Domnului pentru soţia sa, pentru că ea era stearpă. Domnul i-a ascultat rugăciunea, iar Rebeca, soţia lui, a rămas însărcinată.
22 Copiii se băteau în pântecele ei; de aceea ea a spus: „De ce mi se întâmplă acest lucru?“ Şi s-a dus să-L întrebe pe Domnul.
23 Domnul i-a răspuns: „Două neamuri sunt în pântecele tău şi două popoare născute din tine se vor despărţi; unul va fi mai puternic decât celălalt şi cel mai mare îi va sluji celui mai mic.“
24 Când i-a venit timpul să nască, Rebeca avea gemeni în pântece.
25 Primul s-a născut roşu şi tot trupul lui era ca o manta de păr; de aceea i-au pus numele Esau.
26 După aceea s-a născut fratele său, ţinându-se cu mâna de călcâiul lui Esau; de aceea i s-a pus numele Iacov. Isaac avea şaizeci de ani când Rebeca i-a născut pe cei doi fii.
27 Când băieţii au crescut, Esau a ajuns un vânător priceput, un om al câmpului, dar Iacov era un om liniştit, care locuia în corturi.
28 Isaac l-a îndrăgit pe Esau, pentru că mânca din vânatul lui, dar Rebeca l-a îndrăgit pe Iacov.
29 Odată, pe când Iacov făcea o ciorbă, Esau a venit de la câmp obosit.
30 Esau i-a zis lui Iacov: - Dă-mi să mănânc din ciorba aceea roşiatică, pentru că sunt obosit! De aceea lui Esau i s-a mai spus şi Edom.
31 Iacov i-a răspuns: - Vinde-mi mai întâi dreptul tău de întâi născut.
32 - Sunt pe moarte, a spus Esau, la ce-mi foloseşte dreptul de întâi născut?
33 - Jură-mi mai întâi, i-a cerut Iacov. Esau i-a jurat şi i-a vândut dreptul de întâi născut lui Iacov.
34 Apoi Iacov i-a dat lui Esau nişte pâine şi nişte ciorbă de linte; acesta a mâncat şi a băut, apoi s-a sculat şi a plecat. Astfel, Esau şi-a nesocotit dreptul de întâi născut."

Un alt pasaj care spune despre numele lui Iacov este in Geneza 27 cand are loc darea binecuvantarii:
"1 Când a îmbătrânit şi i-au slăbit ochii, astfel încât nu mai putea să vadă, Isaac l-a chemat pe Esau, fiul său cel mare, şi i-a zis: 
- Fiule! 
- Aici sunt! a răspuns el.
2 - Eu sunt bătrân şi nu ştiu ziua morţii mele, i-a spus Isaac. 3 Deci ia-ţi armele – tolba cu săgeţi şi arcul – du-te la câmp şi adu-mi vânat. 4 Apoi pregăteşte-mi o mâncare gustoasă, aşa cum îmi place mie şi adu-mi-o să o mănânc, pentru ca să te pot binecuvânta înainte de a muri.
5 Rebeca a tras cu urechea la ceea ce Isaac i-a spus fiului său Esau. Apoi, după ce Esau a plecat la câmp ca să prindă vânat şi să-l aducă, 6 Rebeca i-a zis fiului său Iacov: 
- L-am auzit pe tatăl tău cerându-i fratelui tău, Esau, 7 să-i aducă vânat şi să-i pregătească o mâncare gustoasă ca să o mănânce, pentru ca să îl binecuvânteze înaintea Domnului înainte de a muri. 8 De aceea, fiule, ascultă-mă şi fă ceea ce-ţi poruncesc! 9 Du-te la turmă şi alege-mi de acolo doi iezi, ca să-i fac tatălui tău o mâncare gustoasă, aşa cum îi place lui; 10 apoi tu o vei duce tatălui tău să o mănânce, pentru ca el să te binecuvânteze înainte să moară.
11 Dar Iacov i-a răspuns mamei sale, Rebeca: 
- Fratele meu, Esau, este păros, iar eu am pielea netedă. 12 Dacă tatăl meu mă va pipăi, mă va considera un înşelător şi voi atrage asupra mea blestemul în locul binecuvântării.
13 - Asupra mea să cadă blestemul tău, fiule, a spus mama sa. Ascultă-mă deci! Du-te şi adu-mi iezii!
14 El s-a dus, i-a luat şi i-a adus mamei sale, iar mama sa a pregătit o mâncare gustoasă, aşa cum îi plăcea tatălui său. 15 După aceea, a luat cele mai bune haine ale fiului său cel mare, Esau, pe care le avea acasă şi l-a îmbrăcat cu ele pe fiul său cel mic, Iacov; 16 ea a pus pieile iezilor pe mâinile lui şi pe partea netedă a gâtului său. 17 Apoi i-a dat fiului său Iacov mâncarea gustoasă şi pâinea pe care le pregătise,
18 iar el s-a dus la tatăl său şi i-a zis: 
- Tată! 
- Aici sunt! a răspuns el. Care eşti, fiule?
19 - Sunt Esau, întâiul tău născut, i-a răspuns Iacov. Am făcut aşa cum mi-ai spus; acum scoală-te, şezi şi mănâncă din vânatul meu, pentru ca să mă binecuvântezi.
20 - Cum de l-ai găsit aşa de repede, fiule? l-a întrebat Isaac. 
-Domnul, Dumnezeul tău, mi l-a scos în cale, a răspuns el.
21 Atunci Isaac i-a zis lui Iacov: 
- Apropie-te ca să te pot pipăi, fiule, pentru ca să-mi dau seama dacă tu eşti într-adevăr fiul meu Esau.
22 Iacov s-a apropiat de tatăl său, Isaac, care l-a pipăit şi şi-a zis: „Vocea este a lui Iacov, dar mâinile sunt ale lui Esau.“
23 Nu l-a recunoscut, pentru că mâinile lui erau păroase la fel ca şi mâinile fratelui său, Esau; aşa că l-a binecuvântat.
24 Isaac l-a întrebat încă o dată: 
- Eşti tu într-adevăr fiul meu Esau? 
- Da, sunt! a răspuns Iacov.
25 Atunci Isaac a zis: 
- Adu-mi să mănânc din vânatul fiului meu, pentru ca să te binecuvântez. Iacov i-a adus mâncarea, iar Isaac a mâncat; i-a adus şi vin ca să bea.
26 Apoi tatăl său, Isaac, i-a zis: 
- Apropie-te şi sărută-mă, fiule.
27 El s-a apropiat şi l-a sărutat; Isaac a simţit mirosul hainelor lui şi l-a binecuvântat zicând: „Mirosul fiului meu este ca mirosul câmpului pe care Domnul l-a binecuvântat. 28 Dumnezeu să-ţi dea din roua cerului şi din grăsimea pământului; să-ţi dea grâu şi vin din belşug. 29 Popoare să-ţi slujească şi neamuri să se plece înaintea ta. Stăpâneşte peste fraţii tăi şi fiii mamei tale să se plece înaintea ta. Blestemaţi să fie cei care te vor blestema şi binecuvântaţi să fie cei care te vor binecuvânta!“
30 Imediat după ce Isaac l-a binecuvântat pe Iacov, iar acesta a plecat dinaintea tatălui său, Isaac, fratele său, Esau, s-a întors de la vânătoare. 31 A pregătit şi el o mâncare gustoasă şi i-a adus-o tatălui său, zicând: 
- Tată, scoală-te şi mănâncă din vânatul fiului tău, pentru ca să mă binecuvântezi.
32 - Tu cine eşti? l-a întrebat tatăl său, Isaac. 
- Sunt fiul tău cel întâi născut, Esau! a răspuns el.
33 Atunci Isaac a început să tremure foarte tare şi a zis: 
- Atunci cine a fost cel care a prins vânat şi mi l-a adus? Din a cui mâncare am mâncat eu înainte să vii tu şi pe cine am binecuvântat? Cu siguranţă, el va fi binecuvântat.
34 Când a auzit cuvintele tatălui său, Esau a izbucnit într-un strigăt foarte puternic şi amar şi i-a spus tatălui său: 
- Binecuvântează-mă şi pe mine, tată!
35 - Fratele tău a venit cu înşelăciune şi ţi-a luat binecuvântarea, i-a răspuns tatăl său.
36 - Nu pe bună dreptate se numeşte el Iacov1? a zis Esau. M-a înşelat de două ori: mai întâi mi-a luat dreptul de întâi născut, iar acum mi-a luat şi binecuvântarea. N-ai păstrat nici o binecuvântare pentru mine? a adăugat el.
37 Isaac i-a răspuns lui Esau: 
- L-am rânduit drept stăpân peste tine, i le-am dat pe toate rudele sale ca slujitori şi l-am ajutat cu grâu şi vin. Ce mai pot face pentru tine, fiule?
38 - Numai o binecuvântare ai, tată? i-a zis Esau tatălui său. Binecuvântează-mă şi pe mine! 
Apoi şi-a ridicat glasul şi a plâns.
39 Tatăl său, Isaac, i-a răspuns: 
- Locuinţa ta va fi departe de grăsimea pământului şi de roua cerului de sus.
40 Vei trăi din sabia ta şi-i vei sluji fratelui tău; dar când te vei răscula, îi vei zdrobi jugul de pe gâtul tău."

Sunt inca in studiu, in cautari, nu am tras inca nici o concluzie. Am intrat pe site-ul de chabad sa vad ei ce spun, ce spune Rashi ... nu am terminat.

Multumesc lui Teofil Smilovici inca odata pentru atentionarea de a citi cum trebuie, de a studia, de a cauta mai mult decat stiam, am citit, am crezut.

2 comentarii:

Un Iacov spunea...

Ai dat un raspuns ca o intrebare!
pina la urma a fost sau nu?
Cred ca raspunsul este complex si se poate rezuma in versetele•Dumnezeu nu este un om ca sa minta, nici un fiu al omului, ca sa-I para rau. Ce a spus, oare nu va face? Ce a fagaduit, oare nu va implini? (Num.23:19)
•El nu vede nicio faradelege in Iacov, nu vede nicio rautate in Israel. Domnul Dumnezeul lui este cu el, El este Imparatul lui, veselia lui. (Num.23:21)

cella spunea...

Raspunsul e amplu asa cum ati spus.

Eu m-am legat direct de radacina cuvantului si folosesc lexiconul pentru asta.
http://lexiconcordance.com/hebrew/6117.html

Iacov inseamna inselator.

Nu vreau sa intru in controverse, nu am energia necesara sa fac asta, nu vreau sa o fac si nu asta e scopul acestui blog. Invat si din ce invat povestesc aici.