sâmbătă, 28 decembrie 2013

Irod, magii si Pruncul

In Ierusalim apare o caravana a cetatenilor straini, se vede ca nu-s din zona ... dupa accent par din Rasarit. Au intrebat unde e Pruncul, noul Imparat al iudeilor. Nimeni nu a stiut sa le dea un raspuns ... asa ca i-au indrumat spre palatul lui Irod. Ce raspuns sa dai strainilor? Irod era imparat de 35 de ani si ... isi omorase toti copiii, ii omorase pe toti cei pe care el a crezut ca ii pot lua tronul. Nici macar nu era evreu, era edomit si fusese numit de catre romani ca si imparat al iudeilor. Era fiul lui Antipater si a fost numit Irod cel mare.

Carvana e incarcata si poposeste la palat punand aceeasi intrebare si lui Irod: „Unde este Împăratul Care li s-a născut de curând iudeilor? Căci I-am văzut steaua în Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui!“  Matei 2:2

Toata floarea intelectuala si religioasa a fost chemata in regim de urgenta la palat. Despre ce vorbesc strainii acestia? Ce Imparat sa se nasca? Un Imparat al iudeilor? Dar el ce e? El isi uita originea si se crede evreu. S-a nascut cineva care sa ii ia tronul? De unde sa stie el de profetii? El fusese crescut altfel, cu alte legi, alte idei, alta cultura. Aici, in Ierusalim, fusese inscaunat de catre romani si ... ii placea la nebunie functia asta.

Carturarii si fariseii vremii ii spun despre profetiile pe le asteptau implinite. O asteptau ei insa Irod nu. Bun! Pruncul s-a nascut, asta e clar. Dar, unde e? Abil si siret le vorbeste magilor frumos mascandu-si mania si furia ce il apucasera brusc, rugandu-i sa Il gaseasca pe Prunc si sa se intoarca la el ca sa ii spuna unde e Copilul sa mearga si el sa se inchine. El insa planuia un alt fel de inchinare.

Caravana pleaca urmand steaua. Nu cred ca Iosif si Maria au stat cu copilul in staul vreme multa. Aveau si ei minte si apoi la numai trei zile de casa era Nazaretul. Pana sa mearga la Ierusalim mai era ceva vreme in care Maria sa se refaca. Nu ni se precizeaza casa in care i-au gasit Magii insa steaua i-a calauzit pana au ajuns la casa unde era Pruncul.

Imi inchipui ce era in mintea lor dupa ce au iesit de la palat si au descoperit ca lui Irod nu i se nascuse nici un copil ... dar au vazut cu totii steaua, au fost adusi de ea pas cu pas, tara dupa tara, teritoriu dupa teritoriu. Profetiile le stiau si ei ... asta era ocupatia lor, studiul astrelor si profetiilor.

Ajunsi in fata casei unde se oprise steaua, intra in casa ... il vad pe Prunc impreuna cu mama lui si " s-au prosternat închinându-se înaintea Lui, şi-au deschis cuferele cu comori şi I-au oferit daruri: aur, tămâie şi smirnă." Matei 2:11

Vecinii erau buluc prin jurul casei admirand camilele, marimea caravanei si multimea bagajelor ce slujitorii le carau in casa Mariei si a lui Iosif. Ce e cu oamenii astia straini? Ce i-o fi apucat?

Irod insa crapa de curiozitate la palat si se tot zgaia pe la ferestre asteptand intoarcerea magilor. Acestia insa fusesera anuntati de Domnul sa plece pe un alt drum si sa nu treaca pe la Irod. Cand edomitul Irod realizeaza ca a fost lasat cu ochii in soare ... da ordin ca toti baietii sub 2 ani din Bethleem si din regiunea aceea sa fie ucisi. Nimeni nu ii i-a lui tronul. Se credea nemuritor. Se credea imparat al iudeilor uitandu-si originile, titlul cu care fusese instalat credea ca ii da si acorda originea evreiasca.

Profetie dupa profetie se implineste insa ... nu multi sunt gata sa le vada, recunoasca, accepte. In nici un caz Irod ...

Imi e usor sa judec vazand profetiile, urmarindu-le implinindu-se ... la atata vreme distanta in timp. Oare daca eram acolo, evreica credincioasa, as fi acceptat ca Copilul vecinei mele e Mesia pe care Il astept? As fi acceptat ca ucenicul tamplar al lui Iosif, e Rascumparatorul, Mantuitorul? Nu as fi ridicat si eu piatra cand multimea voia sa Il ucida? Nu as fi crapat de invidie ca pruncii mei nu stiu Tora tot atat de bine ca Yeshua? De unde sa imi treaca mie prin cap ca El este Cuvantul Intrupat? Cum sa ma gandesc eu ca El a dat Legea pe Sinai lui Moise, a vorbit poporului langa munte, a stat in Cortul Intalnirii cu Moise, Iosua, a vorbit cu David, Samuel, i-a aparut in vis lui Solomon, a vorbit cu Isaia, Ieremia, Mica si toata pleiada de profeti?

Posibil dupa inaltare ar fi facut click in mintea mea totul .... posibil nu. Insa vestea nasterii, sarbatoarea nasterii produce framantrare in mintea mea conexand informatiile, citind profetiile sau trec prin ea ca Voda prin loboda? Pruncul pe care Il sarbatoresc, e Mantuitorul, Rascumparatorul, Domnul meu? Cum reactionez la aflarea vestii nasterii? Ca Irod, pastorii, fariseii si carturarii, Maria, Ana, Simeon? Ultimii doi L-au recunosc ca Mesia. Eu ce fac?
Going to the Wall - HaKotel - to pray - Lovers of Israel

Niciun comentariu: