luni, 30 decembrie 2013

ascultare, incredere, credinta, supunere, dependenţă

În mod normal nu îmi place să ascult, trebuie să decid să fac asta, să am încredere în persoana care imi cere asta. M-am ars prea mult ca să mă încred în oameni. Îi testez de nu se văd (de regulă nici nu se prind că trec prin teste) şi ... apoi am puţină încredere în ei. Problema e că şi pe Domnul Îl tratez la fel ca pe oameni. În Isaia însă mi-am gasit naşul. Parcă e picătura chinezească, aşa se ţine de mine ca să pricep ce vrea Domnul să facă cu mine, în mine, că vrea să mă transforme, schimbe, să îmi arate că are un plan cu mine, în mine.

Isaia îşi continuă cuvântarea in capitolul 50:
"4 Stăpânul Domn Mi-a dăruit o limbă iscusită pentru a şti să sprijin cu vorba pe cel obosit. Dimineaţă de dimineaţă El Mă trezeşte şi Mă face atent ca să ascult asemenea unui ucenic.

5 Stăpânul Domn Mi-a deschis urechea, iar eu nu m-am împotrivit, nu I-am întors spatele. 6 Mi-am dat spatele celor ce Mă loveau şi obrajii celor ce-Mi smulgeau barba; nu Mi-am ascuns faţa de insulte şi de scuipat.

7 Stăpânul Domn Îmi vine în ajutor, de aceea nu voi fi făcut de ruşine. De aceea Mi-am făcut faţa ca de cremene, ştiind că nu voi fi făcut de ruşine. 8 Cel Ce Mă îndreptăţeşte este aproape! Cine îndrăzneşte să Mă acuze? Să ne înfăţişăm împreună! Unde este cel ce Mă acuză? Să Mă confrunte!

9 Stăpânul Domn este Cel Ce-Mi vine în ajutor! Cine îndrăzneşte să Mă condamne? Toţi se vor învechi ca o haină, iar molia îi va mânca.

10 Care dintre voi se teme de DOMNUL şi ascultă de glasul Robului Său?

Cel ce umblă în întuneric şi nu are lumină, să se încreadă în Numele DOMNULUI şi să se bizuie pe Dumnezeul său!
11 Iar voi toţi care aprindeţi un foc şi purtaţi torţe aprinse, umblaţi, dar în lumina focului vostru şi a torţelor pe care le-aţi aprins! Aceasta veţi primi din mâna Mea: veţi zăcea in dureri.»" Isaia 50:4-11

Ştiu cine vorbeşte aici, e Isus Christos, adica Yeshua HaMaschiach, e Fiul Lui Dumnezeu. Văd ca Fiul ascultă. Despre Isus Christos, Yeshua HaMaschiach stiu tot de la Isaia că este numit Robul Domnului, este Cel ce vorbeste aici, este Cel in care Dumnezeu Tatal are toată încrederea, Lui i-a dat toată puterea în cer şi pe pământ.

Profeţia lui Isaia în acest pasaj e cu bătaie lungă, Yeshua e întrupat, e Dumnezeu şi om. Umanitatea însă nu Îl împiedică să asculte, să fie în relaţie continuă cu Stăpânul Domn. Văd că relaţia dintre ei nu s-a diminuat deloc. Stăpânul Domn a înzestrat Robul cu limba ascuţită, cu ureche deschisă, Îi vine în ajutor şi toate astea spre binele celor ce se încred in El.

Robul ascultă, se supune, se încrede 100% în Stăpânul Domn, se cunosc. Isaia profeţeste umilinţa prin care trece Robul - barba smulsă şi scuipatul în faţă sunt cele mai umilitoare jigniri ce pot fi făcute in Orient. Robul însă se încrede in Stăpînul Domn, nu îşi ascunde faţa, primeste scuipările, jignirile, loviturile, nu scoate un sunet, pe faţa nu i se vede nici o grimasă. A decis să fie Mielul Lui Dumnezeu care ridică păcatul omenirii. A decis să asculte şi să se încreadă în Stăpânul Domn. A decis să fie în relaţie permanentă de dependenţă cu Stăpânul Domn. Citesc evangheliile şi văd profeţia împlinindu-se în Isus Christos, Yeshua HaMaschiach!

Ascultare, incredere, credinta, supunere, dependenţă sunt cuvintele care descriu relaţia dintre Rob şi Stăpânul Domn.

Ma analizez rapid ... însă şi pe îndelete şi văd că aceste cuvinte nu descriu relaţia mea cu Robul, cu Stăpânul Domn, cu Duhul Domnului. Teoretic e uşor să asculţi, să ai încredere, să ai credinţă, să te supui, să fii dependent de El. Practica însă mă omoară! Prin Isaia însă Domnul mă scoate din teorie şi mă aduce în practică.

Nu-mi mai place de mine. Mi-e greaţă de mine! Văd că mă încălzesc la propriul foc preferând să dau cu capul de să nu mă văd bine în loc să ascult, să mă supun, să fiu in relaţie de dependenţă, să am credinţă, să mă încred în planul facut din veşnicie cu mine.

Anul acesta a fost anul schimbărilor, al ieşirii din teorie în practică. Ma uit la relaţia dintre Stăpânul Domn şi Robul Său şi sunt conştientă că nu e perfectă însă decid să mă încred in El, să am încredere că El îmi vine în ajutor, să rămân în dependenţă de El, să Îl rog să îmi crească credinţa în El, să mă ajute să Îl las pe El să crească în mine, să trăiască El în mine ...
Am decis sa ascult, să mă încred, să fiu in relaţie de dependenţă, să cred, să mă supun!

Vreau să stau în Lumină!
Vreau să trăiesc în Lumină!
Vreau să las Lumina să crească în mine!

Niciun comentariu: