marți, 28 martie 2017

vorbesc ca un Pepsi agitat?

Intră în scenă Elihu. Un tânăr deștept, teolog, bănuiesc că bogat și cu funcții, diplomat, atent la detalii și ascultător bun. 

Intrarea e spectaculoasă! E exasperat de faptul că Elifaz, Bildad și Țofar nu mai vorbesc, că nu reușesc să îl convingă pe Iov că a greșit, păcătuit. Dar îl disperă Iov cu încăpățânarea lui de a refuza să mărturisească păcatul care l-a adus în starea în care era.

Vorbește mult și spune puțin. Recunoaște că nu a avut parte de o conversație cu Dumnezeu, că nu e El foarte sigur de ceea ce știe ... dar vrea să vorbească! Găsesc scris in Iov 32:2-22

"2. Atunci s-a aprins de manie Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, din familia lui Ram. El s-a aprins de manie impotriva lui Iov, pentru ca zicea ca este fara vina inaintea lui Dumnezeu. 3. Si s-a aprins de manie impotriva celor trei prieteni ai lui, pentru ca nu gaseau nimic de raspuns si totusi osandeau pe Iov. 4. Fiindca ei erau mai in varsta decat el, Elihu asteptase pana in clipa aceasta, ca sa vorbeasca lui Iov. 5. Dar, vazand ca nu mai era niciun raspuns in gura acestor trei oameni, Elihu s-a aprins de manie.
6. Si Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a luat cuvantul si a zis: "Eu sunt tanar, si voi sunteti batrani: de aceea m-am temut si m-am ferit sa va arat gandul meu. 7. Eu imi ziceam: "Sa vorbeasca batranetea, marele numar de ani sa invete pe altii intelepciunea." 8. Dar, de fapt, in om, duhul, suflarea Celui Atotputernic, da priceperea. 9. Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. 10. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea.
11. Am asteptat sfarsitul cuvantarilor voastre, v-am urmarit dovezile, cercetarea pe care ati facut-o cuvintelor lui Iov. 12. V-am dat toata luarea aminte; si iata ca niciunul din voi nu l-a incredintat, niciunul nu i-a rasturnat cuvintele. 13. Sa nu ziceti insa: "In el, noi am gasit intelepciunea; numai Dumnezeu il poate infunda, nu un om!"
14. Mie nu mi-a vorbit de-a dreptul: de aceea eu ii voi raspunde cu totul altfel decat voi.
15. Ei se tem, nu mai raspund! Li s-a taiat cuvantul!  16. Am asteptat pana si-au sfarsit cuvantarile, pana s-au oprit si n-au stiut ce sa mai raspunda. 
17. Vreau sa raspund si eu la randul meu, vreau sa spun si eu ce gandesc18. Caci sunt plin de cuvinte, imi da ghes duhul inauntrul meu19. launtrul meu este ca un vin care n-are pe unde sa iasa, ca niste burdufuri noi, gata sa plesneasca.
20. Voi vorbi deci ca sa rasuflu in voie, imi voi deschide buzele si voi raspunde. 21. Nu voi cauta la infatisare, nu voi lingusi pe nimeni;  22. caci nu stiu sa lingusesc: altfel, intr-o clipita m-ar lua Ziditorul meu."
Mă pricep să îl judec pe Elihu, îi găsesc ușor atribute, epitete și figuri de stil. Dar nu cumva și eu acționez ca el?
Ascult, analizez și când vorbesc ... judecată e la ea acasă?
E posibil ca ceea ce spun, să fie bun. Dar ce atitudine am?
Câtă mânie am în discursul meu?
Câtă aroganță?
Elihu a recunoscut că nu știe tot însă tot se credea foarte știutor. Eu fac la fel?
Deschid gura și vorbesc ca un om care știe tot, care are ultimul cuvânt, care nu lasă loc de alte concluzii? Îmi cred cuvântul literă de lege?

Șase capitole turuie iar Iov tace!
Câte capitole = ore, zile turui?
Câte cuvinte folositoare spun?
Vorbesc pentru că îmi dă ghes inima? 
Vorbesc când sunt ca un butoi de vin care e gata de explozie sau ca un Pepsi agitat?

Un comentariu:

elena marin-alexe spunea...

Îți mulțumesc, Cella dragă!Calde salutări din suflet!