miercuri, 7 decembrie 2011

24 de ore

La intrarea porţii erau patru leproşi care au zis unul către altul:
„De ce să stăm aici până vom muri? Dacă ar fi să intrăm în cetate vom muri din cauza foametei din cetate. Dacă vom sta aici, de asemenea, vom muri. Veniţi deci să ne predăm în tabăra arameilor. Dacă ne vor cruţa vom trăi, iar dacă ne vor ucide vom muri.“ Şi astfel, în amurg, ei s-au ridicat şi s-au dus în tabăra arameilor. 
Dar când au ajuns la intrarea în tabără, au văzut că nu mai era nimeni acolo, pentru că Domnul făcuse ca arameii să audă zgomot de cai şi care, întocmai ca vuietul unei mari oştiri, şi s-au gândit că regele lui Israel a plătit pe regii hitiţilor şi pe monarhii egiptenilor ca să vină împotriva lor. Astfel, în amurg, ei s-au ridicat şi au fugit părăsindu-şi corturile, caii şi măgarii. Au lăsat tabăra aşa cum era şi au fugit ca să-şi scape viaţa.
Când au ajuns la intrarea în tabără, aceşti leproşi au pătruns într-un cort. După ce au mâncat şi au băut, au luat de acolo argint, aur şi haine. Pe urmă s-au dus şi le-au ascuns. S-au întors şi au intrat într-un alt cort; au luat din el câteva lucruri, după care s-au dus şi le-au ascuns.
În cele din urmă şi-au zis unul altuia: „Nu este bine ce facem! Ziua aceasta este o zi a veştilor bune. Dacă vom tăcea şi vom aştepta până în zori, vom fi pedepsiţi. Să mergem şi să anunţăm la palat!“ Au venit deci, au chemat străjerii de la poarta cetăţii şi le-au zis: „Noi am intrat în tabăra arameilor şi am văzut că nu era nimeni; nu se auzea nici un glas de om, ci erau doar cai şi măgari legaţi, iar corturile erau la locul lor.“ Atunci străjerii au strigat şi au dat de ştire la palat.
Regele s-a trezit în toiul nopţii şi le-a zis slujitorilor săi: 
- Vă voi spune ce vor să facă arameii cu noi. Ştiind că suntem înfometaţi, au ieşit din tabără şi s-au ascuns în câmpie, zicând: „Când vor ieşi din cetate, îi vom prinde vii şi vom intra în cetate!“
Unul dintre slujitorii lui i-a răspuns: 
- Dă-ne voie să luăm cinci cai din cei care au mai rămas în cetate. Dacă vor rămâne aici, li se va întâmpla acelaşi lucru care i se întâmplă acum întregii mulţimi a lui Israel, adică vor pieri aşa cum piere toată mulţimea lui Israel. Să trimitem deci şi să vedem ce s-a întâmplat.
Au luat două care cu caii lor şi regele i-a trimis pe urmele oştirii Aramului, spunându-le: „Duceţi-vă şi vedeţi ce s-a întâmplat.“ Au mers pe urma lor până la Iordan şi iată că tot drumul era plin cu haine şi cu lucruri pe care le aruncaseră arameii în goana lor. Mesagerii s-au întors şi l-au înştiinţat pe rege.
Apoi poporul a ieşit şi a jefuit tabăra arameilor. O măsură de făină a ajuns să se vândă cu un şechel, iar două măsuri de orz – cu un şechel, după Cuvântul Domnului.
Regele încredinţase paza porţii ofiţerului pe mâna căruia se sprijinea, dar acesta a murit călcat în picioare de poporul de la poartă, după cuvântul rostit de omul lui Dumnezeu când venise regele la el. S-a împlinit întocmai cum a profeţit regelui omul lui Dumnezeu, când a zis: „Mâine, pe vremea aceasta, se va vinde la poarta Samariei o măsură de făină cu un şechel şi două măsuri de orz – cu un şechel.“
Atunci ofiţerul regelui îi spusese omului lui Dumnezeu: „Nici dacă ar face Domnul ferestre în cer nu s-ar putea întâmpla un asemenea lucru.“ Iar omul lui Dumnezeu îi răspunsese: „Vei vedea cu ochii tăi, dar tu nu vei mânca din ele.“
Şi într-adevăr aşa i s-a şi întâmplat! Poporul l-a călcat în picioare la poartă şi el a murit."

Povestea din 2 Regi 7 merge mai departe. Servitorul regelui i s-a spus ca in 24 de ore vine salvarea si el a zis ca nici daca s-ar face ferestre in cer nu se poate asa ceva. Ferestrele nu au aparut. Uneori stau si eu cu gura cascata si astept sa vina de sus, de printr-o fereastra ceva. Si nu apare nimic. Devin suparata. Adica cum Doamne? Chiar nu poti face aia si aia si aia? Ferestrele uneori au alta forma, scaparea nu e la indigo, copiator de fiecare data. 

Patru oameni despre care s-ar putea zice ca sunt batuti de soarta descoapera ca arameii au fugit mancand pamantul. Cotrobaie in primul cort, mananca, beau, isi iau haine ... le ascund. Revin in tabara, intra in al doilea cort, descopera si aici lucrurile lasate alandala. Si in al treilea cort e la fel ... Mai ascund ceva lucruri si apoi ... realizeaza ca e de datoria lor sa spuna celor din cetate, sa ii salveze. Daca in acea seara ar fi batut la poarta cetatii cu o alta cerinta ar fi fost ucisi. Acum insa .... aduceau o veste buna. 

Regele nu crede vestea buna ... imediat crede ca e o smecherie. In toiul noptii trimite o echipa de soldati, le-as spune sinucigasi, sa cerceteze zona. Se intorc aducand vesti bune. Insa regele trebuie sa aibe controlul lucrurilor si isi pune servitorul - mana dreapta sa pazeasca la poarta cetatii.

Proasta decizie din partea regelui ... oamenii erau putin spus flamanzi. Au jafuit toata tabara arameilor ... au curatat tot ce se putea. In acea vanzoleala nu le-a mai pasat decat sa prinda si ei, sa aibe si ei .... nu a contat ca unii mureau si ei calcau peste .... peste servitorul- mana dreapta - a lui Ioram.

Inainte de a muri, acesta are posibilitatea de a vedea ca evreii dupa ce au prins suficiente provizii au facut deja tarabe unde sa vanda prada ... Chiar langa nasul soldatului regal .... auzea preturile, erau cele rostite cu 24 de ore inainte de Elisei.

Uneori trebuie sa astept 24 de ore, uneori mai putin, uneori 24 de luni sau ... anotimpuri. Asteptarea ma dispera insa ... toceste ideile crete, adanceste credinta in Dumnezeu, ma leaga mai tare de cer, imi deschide ochii sa vad minunile si sa nu uit ca Dumnezeul meu e viu! Ce a promis e valabil in ciuda a toti si toate. Uneori ferestrele nu-s in cer, ci aici langa mine .... numai ca acum sunt acoperite.
Minunea din cantec nu e acoperita ci o stie toata lumea. E vestea buna venita in dar, din dragoste.

Niciun comentariu: