vineri, 30 decembrie 2011

perla si frumusetea suferintei

Dupa misiunea din vara, una din fetele venite din State imi spune: "Cella trebuie sa iti dau un inel. De fapt sa ti-l fac." M-am uitat lung la ea, nu stia ca eu stiam povestea ei, si am intrebat-o cand o sa am acel inel. Raspunsul m-a socat: "In cateva minute!" . M-am tot gandit la inelul primit de la ea, la semnificatia perlei de pe el, la povestea din spatele acestor inele si am rugat-o sa mi-o scrie. Numele acestei fete este Monica Rogoveanu si mai jos e povestea perlei ei ...
"Povestea formarii unei perle prin suferinta este lectia pretioasa pe care Dumnezeu, cu grija, m-a invatat-o anul trecut, in timp ce ma luptam cu intrebari despre suferinta proprie. Exact in aceeasi perioada, anul trecut, eram langa mama mea privind lupta ei crunta si dureroasa cu un cancer pancreatic. Acest tip de cancer este unul care provoaca cea mai multa durere dintre formele existente. Asa ca, vazand cum ea sufera atat de mult si mai apoi, vazand agonia prin care a trecut familia mea cand Tatal ceresc a chemat-o, intru-n final, acasa sa fie cu El, pot spune ca anul trecut a fost cea mai dureroasa experienta prin care am trecut vreodata.

Asemenea lui Iov, pierderea mamei mele m-a adus fata in fata cu un Dumnezeu caruia, aparent, Ii facea placere sa ma vada suferind.

"De ce, Doamne? De ca atat de multa durere? Atat de multa suferinta? Oare nu am fost buni crestini? Nu Ti-am slujit destul, nu am facut destul incat sa Te facem fericit? De ce ne faci asta? De ce ne ranesti?" am indraznit sa intreb.

"Uita-te la perla" am auzit o mica voce care a ramas constanta in mintea mea. Dupa ce m-am interesat despre cum se formeaza o perla am descoperit o lectie care a calatori cu mine in Moldova, unde a adus speranta, vindecare si incurajare nu doar mie, dar in special la zeci de fete si femei din aceasta misiune: "Dumnezeu are un scop in durerea prin care trecem. Dumnezeu va transforma durerea prin care trecem in ceva frumos daca rabdam pana la capat. Cu cat o scoica (cea care produce perla) rabda mai mult durerea, cu atat mai mare si mai valoroasa este perla pe care o produce.

In aceasta lume, suferinta ne cizeleaza caracterul, permitandu-I lui Dumnezeu sa inlature din viata noastra acele lucruri care nu isi au locul acolo-lucruri urate ca egoismul, idolatria, narcisismul si complacerea.

Aceasta este frumusetea unei perle: scoica nu o pastreaza pentru ea insasi, ci o pune la dispozitia altora pentru ca si ei sa se bucure de frumusetea suferintei ei. Intr-un mod similar, Isus a trecut prin dureri inimaginabile ca sa ne poata da viata vesnica. In aceasta viata pe pamant vor fi momente de durere si suferinta, poate chiar perioade lungi de timp prin care poate parea imposibil de trecut. Dar la finalul aceastor suferinte ne asteapta o mare rasplata daca avem puterea sa ne uitam la Dumnezeu si sa induram pana la capat.

"Fratii mei, sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari, ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdare. Dar rabdarea trebuie sa-si faca desavarsi lucrarea, ca sa fiti desavarsiti, intregi si sa nu duceti lipsa de nimic." Iacov 1:2-4"

12 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Când ierţi, te vindeci. Când renunţi la eul tău, te maturizezi. Când plângi înaintea lui Dumnezeu, te predai. Când iubeşti necondiţionat, arăţi altora ce înseamnă dragostea lui Hristos.
asta e o adevarata perla de pe inelul primit in dar de la Monica.
felicitari ptr tine si binecuvantari ptr. Monica

cella spunea...

Inelul asta e valoros prin semnificatie, prin poveste, prin durerea ce o lasi vindecata ...
Multumesc!

Rodica Botan spunea...

Si aurul se curata prin foc...si argintul...si caracterul. Frumusetea vine din bunatate si bunatatea din suferinte...
Tu esti o fata minunata Cella...

cella spunea...

Rodica,
cred ca atunci cand vine randul caracterului sa fie curatat, cuptorul este incins de mai bine de sapte ori.
Si nu cu scopul de a inmulti durerea ci de a curata cat mai bine, de a-L face cat mai asemenea Lui Christos.

Monna Albu (Novacescu) spunea...

Cu cat trecem mai mult prin cuptor...cu-atat stralucirea este mai mare.
Cella ,iti doresc un an in care dragostea,bunatatea si credinciosia pe care o reversi in jurul tau sa-ti fie rasplatite din plin.
"La multi ani,Cella"

Anonim spunea...

Perlacella, iti doresc un an nou fericit si plin de bagatia pacii!!!!

Livius spunea...

Eu apar ca anonim, ca din neatentie nu am introdus numele. Blogul tau e singurul care imi cere numele de fiecare data.

cella spunea...

Monna,
cred ca Tata stie cata suferinta ne trebuie ca sa devenim perle ce stralucesc si nu perle de pomina ...

Multumesc pentru frumoasa urare.
La multi ani si tie draga mea.

cella spunea...

Frate Livius,
imi plac povestile adevarate, oamenii intrebaciosi care nu se multumesc cu o pojghita de informatie, de viata. Ca sa afli mai multe ... suferi, ca sa devii perla nu poti sa nu suferi, ca sa te apropii de Dumnezeu trebuie sa iti scoti incaltamintea din picioare si sa te astepti sa mergi pe un teren necunoscut ...
Multumesc pentru urare si va doresc un an in care Domnul sa va provoace si sa va schimbe cum nu v-ati imaginat.

Nu stiu de ce doar la mine pe blog trebuie sa scrieti de fiecare data numele ...

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

O sugestie foarte practica data de scumpul nostru frate Iacov, pentru INTELEGEREA SI CU MINTEA a ordinii Divine :BUCURIE in INCERCAREA, care lucreaza RABDAREA si duce la ,DESAVARSIREA unde esti intreg si nu duci lipsa de nimic:
5. Daca vreunuia dintre voi ii lipseste INTELEPCIUNEA, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.
Ce mai vrem ? Daca nu intelegem aceasta ordine atunci cu siguranta avem nevoie de INTELEPCIUNEA de la versetul 5
V.B.

cella spunea...

Intelepciune imi doresc si eu Virginia. Insa nu intelepciune umana, normala ci cea de la Tata.
La multi ani iti doresc si multa sanatate!

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Tot fratele Iacov ne lamureste si cum este INTELEPCIUNEA CEA BUNA
Iacov 3:17.
Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica.
MULT HAR SI PENTRU ANUL CARE NE STA IN FATA!SA AVEM PARTE DE HARUL RAPIRII! MARANATA!
V.B.