miercuri, 1 februarie 2012

contrast izbitor

Menahem a fost rege in Israel vreme de 10 ani intre 752-742 B.C.  Despre el ni se spune asa: "Toată viaţa el a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască". Trista descriere a unei vieti. O descriere din punctul de vedere al Lui Dumnezeu, nu o descriere umana.

In Asiria era rege Pul sau cum spun datele istorice Tiglath-Pileser III  si care a domnit intre anii 745-727 B.C. Acesta invadeaza Israelul in 743 B.C. si consecvent isi va controla influenta asiriana asupra Israelului. Toate acestea se intampla pentru ca poporul s-a lasat dus de regii tarii in idolatrie desi stiau ce spusese Dumnezeu: "Fiii şi fiicele tale vor fi date unui alt popor, iar ochii tăi vor îmbătrâni uitându-se în fiecare zi după ei şi mâinile tale vor fi fără putere. Un popor pe care nu-l cunoşti va mânca rodul câmpurilor tale şi tot venitul muncii tale şi în toate zilele vei fi asuprit şi zdrobit." Deuteronom 28:32-33

Menahem il plateste pe Tiglath-Pileser III "i-a dat lui Pul o mie de talanţi de argint pentru ca acesta să-l ajute să-şi întărească stăpânirea. Menahem a cerut argintul acesta de la toţi oamenii înstăriţi din Israel, fiecare dându-i împăratului Asiriei câte cincizeci de şecheli de argint." si asirianul pleaca acasa ... pentru o vreme.

Despre acest bir care a trebuit platit scrie proorocul Osea in cartea Osea 8:8-10 "Israelul este înghiţit. Acum el a ajuns printre neamuri ca un vas fără valoare. Căci s-au dus după ajutor în Asiria ca un măgar sălbatic, rătăcind singuratic. Efraim s-a vândut amanţilor. Chiar dacă s-au vândut printre neamuri, acum Eu îi voi strânge. Curând se vor încovoia sub povara pusă de măreţul împărat"

Si proorocul Amos scrie desprea invazia si birul pus de asirieni in cartea Amos 7:1-3: " Stăpânul Domn mi-a arătat următoarele: am văzut că El pregătea nişte lăcuste, tocmai în perioada când începea să crească otava; era otava care răsărise după ce fusese cosită partea regelui. După ce lăcustele au terminat de mâncat toată verdeaţa din ţară, am zis: – Stăpâne Doamne, iartă, Te rog! Cum ar putea Iacov să rămână în picioare? Căci este atât de neînsemnat!
Atunci Domnului I-a părut rău de lucrul acesta. Şi Stăpânul Domn a zis: – Nu se va întâmpla aceasta! "

In 742 B.C. moare ultimul rege din israel care va fi inmormantat de popor si anume Menahem, ceilalti vor fi omorati. Pe tron urca fiul sau, Pekahiah si va domni intre anii 742-740. "El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască." Concluzia despre viata lui este aceeasi ca pentru taica-su. Normal .... doar n-o sa paraseasca credinta strabuna si sa se lipeasca de Dumnezeu .... ca doar unde s-a dus taica-su va merge si el, nu? Oamenii erau scarbiti de el si unul dintre ofiterii lui de seama, poate chiar din garda de corp, Pekah, impreuna cu 50 de ghiladiti l-au ucis pe regele lor si pe Argob si Arieh. Crima se petrece in palatul regelui, in fortareata unde locuia. Ceilalti doi despre care ni se spune erau probabil doi oameni cu influenta in Israel.

Urmeaza pe tron ucigasul regelui Pekahiah si anume Pekah. Acesta va domni 20 de ani in Israel. "El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască." Bineinteles ca fiind alt rege in Israel, Tiglath-Pileser III revin in Israel si incepe sa cucereasca cetate dupa cetate. "În timpul domniei lui Pekah, regele lui Israel, Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei, a capturat cetăţile: Iyon, Abel-Bet-Maaca, Ianoah, Kedeş, Haţor, Ghilad şi Galileea, precum şi toată ţara lui Neftali şi i-a dus pe locuitorii lor în captivitate în Asiria. " A omorat ca sa ia tronul, va fi omorat si i se va lua tronul de catre Osea, fiul lui Ela.

In Iuda insa lucrurile stau altfel din punct de vedere religios. Au un rege despre care aflu ca "El era în vârstă de douăzeci şi cinci de ani când a început să domnească şi a domnit la Ierusalim timp de şaisprezece ani. Mama lui se numea Ieruşa şi era fiica lui Ţadok. El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse şi tatăl său, Uzia.  Totuşi înălţimile nu le-a îndepărtat şi poporul încă mai aducea jertfe şi tămâie pe înălţimi. El a zidit Poarta de Sus a Casei Domnului. " Iotam a domnit intre anii 750-735 B.C. si a fost al 16 rege in Iuda iar ultimii patru ani de domnie a fost co-regent cu fiul sau care i-a urmat la tron, Ahaz.

"El a zidit Poarta de Sus a Casei Domnului.". Poarta asta se mai numea si poarta lui Beniamin si despre asta aflu si de la Ieremia (20:2) sau noua poarta (Ieremia 26:10, 36:10). Ezechiel scrie despre poarta de nord sau din nord (Ezechiel 8:3), poarta altarului (Ezechiel 8:5). Pot vedea la Iotam grija pentru reputatia Domnului in Iuda, inima lui cautandu-l pe Domnul, vad dorinta lui de a asculta de Dumnezeu.

Ce contrast izbitor intre regi, regate, poporul din Israel si Iuda!



Niciun comentariu: