vineri, 3 februarie 2012

inchinare combinata

"Ahaz, fiul lui Iotam, regele lui Iuda, a devenit rege în al şaptesprezecelea an al domniei lui Pekah, fiul lui Remalia. Ahaz era în vârstă de douăzeci de ani când a început să domnească şi a domnit la Ierusalim timp de şaisprezece ani. 
El nu a făcut ce este drept înaintea Domnului, Dumnezeul lui, cum făcuse strămoşul său David, ci a umblat în căile regilor lui Israel. El l-a trecut chiar şi pe fiul său prin foc, potrivit obiceiurilor idolatre ale popoarelor pe care le izgonise Domnul dinaintea israeliţilor. De asemenea, el a adus jertfe şi tămâie pe înălţimi, pe dealuri şi sub orice copac verde. 
Atunci Reţin, regele Aramului, şi Pekah, fiul lui Remalia, regele lui Israel, au pornit război împotriva Ierusalimului. L-au asediat pe Ahaz, dar nu l-au putut învinge. În vremea aceea, Reţin, regele Aramului, a readus Elatul sub stăpânirea Aramului, izgonindu-i pe iudei. Astfel edomiţii s-au întors la Elat şi au locuit acolo până în ziua de azi. 
Ahaz a trimis nişte soli la Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei, ca să-i spună: „Eu sunt slujitorul şi fiul tău! Vino şi salvează-mă de regele Aramului şi de regele lui Israel, care s-au ridicat împotriva mea.“ Ahaz a luat argintul şi aurul care se aflau în Casa Domnului şi în vistieriile palatului regelui şi le-a trimis ca dar împăratului Asiriei. 
Împăratul Asiriei l-a ascultat. Şi astfel împăratul Asiriei a înaintat împotriva Damascului şi l-a capturat. Apoi i-a dus pe locuitori în captivitate la Chir şi l-a ucis pe Reţin. Regele Ahaz a plecat la Damasc pentru a-l întâlni pe Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei. "2 Regi 16:1-10a

Vreau sa nu uit ca e vorba despre regele din Iuda, poporul Domnului. Domnul adica Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. Domnul care i-a scos din Egypt, i-a purtat prin pustie, le-a dat mana 40 de ani, apa din stanca, le-a dat o tara bogata si care a avut grija de nevoile lor.

Mereu se tot spune despre inaltimile pe care regii nu le dadeau jos si ma intrebam ce-i cu ele? Si cum adica se inchinau in fata unui copac? Adica .... chiar nu vedeau ca e copac? Insa un copac mare si verde insemna fertilitate si inchinarea asta insemna sa ai relatii sexuale in fata copacului ca sa ai copiii multi si prosperitate. Habar nu am cati copaci mari erau insa ideea e ca ei cautau copacii astia, i ingrijeau tocmai ca se inchine inaintea lor, nu ca sa aiba umbra cand sunt in calatorie sau ca dadeau fructe. 

Aveau idoli de lemn si piatra, aveau ritualuri de inchinare si se pare ca perversitatea era direct proportionala cu increderea lor in aceste pietre sau bucati de lemn. Au uitat sau ... nu au vrut sa stie care e diferenta intre Dumnezeu si zeii lor carora le ziceau dumnezei. Cartile lui Moise nu mai erau de gasit si studiat ... asa ca uitasera ce a spus Domnul Deuteronom 5:7-10: 
"Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine.
Să nu-ţi faci vreun idol reprezentând vreun lucru de sus din cer, de jos de pe pământ sau din apele de sub pământ.
Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, fiindcă Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, Care pedepsesc copiii pentru nelegiuirea părinţilor lor, până la a treia sau a patra generaţie a celor ce Mă urăsc şi Îmi arăt îndurarea până la a mia generaţie a celor ce Mă iubesc şi împlinesc poruncile Mele. "

Au ales sa se inchine altcuiva decat Lui Dumnezeu. Acel altcuiva era de fapt diavolul reprezentat in chipurile de piatra sau lemn. Idolii in sine nu au putere insa in spatele lor sta diavolul care abia asteapta sa vada ca oamenii se indeparteaza de Dumnezeu si vin sa i se inchine lui. Un obicei idolatru care fusese interzis de Dumnezeu este sacrificarea copiilor si Ahaz pana si pe asta o face. Combina inchinarea crezand ca de la Dumnezeu afla directiile si sfaturile si de la idoli prosperitatea si restul ....

Ca un facut, poporul se duce ca inecatul dupa rege. Parca nimeni nu mai stie legea, nimeni nu mai asculta de Dumnezeu, nimeni nu mai cheama Numele Domnului. Insa asta nu inseamna ca Domnul i-a lasat in pace, ca Lui nu ii mai pasa de ei. Nu, nici vorba. Una din tarile vecine se numea Aram si rege in Aram era Retin. Acesta vine si cucereste Elatul fugarind iudeii de acolo. Regele din Israel, Pekah, face alianta cu Retin si vin sa se razboiasca cu Ahaz, asediaza Ierusalimul insa nu il cuceresc.

Ahaz are mare preot in cetate insa ... ce sa il intrebe pe el? Uita cine este Dumnezeul lui si a poporului pe care il conduce. Apoi, isi dorea sa fie rege, ii placea functia. Era atata de viclean incat ar fi facut orice numai ca sa fie rege. Trimite o scrisoare la regele Asiriei, lui Tiglat-Pileser, in care ii cere ajutor. Efectiv se vinde regelui Asiriei, i se face vasal, ii da aurul si argintul din Casa Domnului  si din visteria regala si se autointituleaza slujitorul si fiul lui Tiglat-Pileser. Dupa ce primeste aurul si argintul, Tiglat-Pileser vine in Damasc, in tara Aramului, il captureaza, ii ucide regele, adica pe retin iar pe locuitorii cetatii ii duce in Chir.

Nu are incredere in Dumnezeu si se bazeaza pe oameni. Si, ... as fi tentata sa spun: dar saracul rege nu avea cu cine sa se sfatuie. Oamenii nu se mai inchinau Domnului. Pana si preotii trecusera la idolatrie ... Isaia e unul din contemporanii lui Ahaz. In Isaia 7 pot sa vad ce mesaj are Domnul pentru Ahaz, cum are loc intalnirea dintre profet si rege. Mai pot vedea alegerile regelui acum constient de ceea ce ii spune Domnul. 

Niciun comentariu: