joi, 25 octombrie 2012

Ariel

"1 Vai ţie Ariel, Ariel, cetatea pe care David a asediat-o ! Adăugaţi an după an şi lăsaţi sărbătorile să-şi continue ciclul.

2 Îl voi asedia pe Ariel, iar el va plânge şi se va jeli; Îmi va fi ca o vatră de altar. 

3 Te voi împresura, te voi asedia cu turnuri de asalt, voi ridica fortăreţe împotriva ta.

4 Doborât la pământ, vei vorbi de acolo, iar cuvintele tale vor veni din ţărână ca un murmur; glasul tău va veni de la pământ ca cel al unei stafii şi din ţărână îţi vei îngăima cuvintele. 5 Dar mulţimea duşmanilor tăi va fi ca ţărâna fină şi ceata tiranilor ca pleava purtată de vânt. Şi deodată, într-o clipită, 6 DOMNUL Oştirilor va veni la tine cu tunet, cutremur şi mare vuiet, cu vijelie, furtună şi flacără de foc mistuitoare.

7 Ca un vis, ca o viziune de noapte va fi mulţimea neamurilor care luptă împotriva lui Ariel, toţi cei ce îl atacă pe el şi fortăreaţa lui, toţi cei ce-l asediază. 

8 Ca un om flămând care visează că mănâncă, dar se trezeşte tot flămând sau ca un om însetat care visează că bea, dar se trezeşte sleit de puteri şi însetat, aşa se va întâmpla cu mulţimea neamurilor care luptă împotriva muntelui Sion. " Isaia 29:1-8

Ariel tradus din text inseamna "leul Lui Dumnezeu". Este un alt nume dat cetatii Ierusalim, Sionului. Era capitala regatului Iuda, cel mai insemnat centru religios ... locul unde era templul si in templu era altarul unde se ardeau jertfele.

Isaia se adreseaza unui popor ce avea o religie teoretica .... traditionala. Indeplineau ritualurile pentru ca asa trebuia insa pierdusera adevaratul inteles al credintei, al sarbatorilor la care participau cu trup si suflet. Erau religiosi ... si atat.

Daca conexez textul de aici cu realitatea zilelor noastre ... Isaia e la fel de actual. Religiozitate pana la exasperare insa .... e forma fara fond, ritual fara credinta, religie fara Dumnezeu. Ceea ce ma uimeste mereu si mereu la Dumnezeu e ca nu lasa oamenii in plata lor. Ei vor sa Il scoata din viata lor, sistemele politice, educationale, militare, economice si chiar religioase ... Insa El nu a lasat pe Israel si Iuda si nu face asta nici acum, in secolul nostru.

Domnul anunta prin Isaia ca vor veni necazuri mari, ca se va plange si boci si ... daca atunci se considera cetatea - altar incarcat de religiozitate ... va deveni altar insa ea insasi va fi jerfta.

Si ... vor veni necazuri peste ei insa Domnul nu va lasa asupritorii sa ii nimiceasca pe locuitorii Ierusalimului. In 2 Regi 19 citesc cum Domnul  a trimis un inger .... unul singur care a omorat 185000 de asirieni veniti sa nimiceasca Ierusalimul si pe cei din ea. Domnul nu doreste nimicirea poporului Sau ci intoarcerea acestuia la El.

Sarbatorile mele sunt sarbatori inchinate Domnului?
Este El Cel celebrat sau ... celebrez ritualul sarbatorii?
Viata mea e plina de religie sau de credinta?
Traiesc o religie plina de traditii si uit cui ma inchin, de ce ma inchin, cine e Cel ce merita toata inchinarea?
Ieri, citeam stirile si am vazut ca Israelul e atacat iar. Peste 70 de rachete au venit numai ieri pe teritoriul Israelului, 6 raniti,  multa teroare in inimile si mintile locuitorilor din Israel. 
Imi pasa de ei?
Constientizez ca oamenii de acolo fac parte din poporul Domnului?
Ma rog pentru ei?
Ma rog pentru pacea Ierusalimului?

Oare de ce sau de cine imi pasa?
Dincolo de mine mai exista ceva, cineva pentru care imi tremura inima?
Imagini preluate de pe Facebook - Jews News.

2 comentarii:

costica h spunea...

oare de ce, cine i-mi pasa?

nu am inteles foarte bine intrebarea formulata asa,
dar daca i-mi pun mie intrebarea; dece i-mi pasa de Israel si de Ierusalem, atunci pot da un raspuns care are semnificatie pentreu mine;Efeseni 2; 12.

cella spunea...

Am modificat si adaugat un sau ...

Ideea intrebarii e: imi pasa de cineva sau ceva in afara de mine si interesul meu?