duminică, 24 martie 2013

Khnum si mielul pentru Paste

Suntem in luna nisan, ziua 13. Scriam despre luna aceasta ca se mai numeste si luna minunilor. Am primit atunci o intrebare care mi-a ramas ca "tema de casa": de ce un miel? Am continuat sa citesc, sa studiez, am intrebat mai departe ... si, am gasit raspuns la intrebare. Poporul evreu a stat in Egipt 400 (Geneza 15:13), robia insa a durat mai putin. In acest timp de 400 de ani, poporul evreu a inceput sa isi insuseasca obiceiurile si ritualurile egiptene, sa se inchine idolilor acestora.

Fiecare dintre cele zece plagi era legata direct de unul dintre zeii egiptenilor de care si evreii isi lipisera inima. Khnum (http://en.wikipedia.org/wiki/Khnum) este unul dintre acestia. Simbolul lui Khnum este mielul. Era considerat creatorul trupurilor copiilor mici. Se credea ca el le-ar fi facut din lut si le-ar fi plasat in pantecele mamei lor. Khnum insa reprezinta numai un aspect din trei a zeului Atum - zeu creator care are puterea de a intoarce lucrurile in haos si de a le recrea ca si cum ar fi un ciclu creativ (http://en.wikipedia.org/wiki/Atum).
Pharaoh kneels before Khnum in a shrine, in the temple of Osiris at Abydos.
http://www.flickr.com/photos/hannahpethen/6806175628/sizes/l/

Mielul devenise animal sacru pentru ei. Acum ... Moise venise sa le spuna sa taie mielul la care se inchinau, pe care il venerau si sa il manance, cu sangele lui sa unga tocul usii si asa vor fi salvati, nu vor muri.
"3 Spune întregii adunări a lui Israel ca, în ziua a zecea a acestei luni, să ia un miel pentru fiecare familie, un miel pentru fiecare casă.
4 Dacă o familie este prea mică pentru un miel ei vor trebui să-l împartă cu vecinul lor cel mai apropiat, după numărul persoanelor, iar mielul să fie împărţit după cât mănâncă fiecare om.
5 Mielul vostru să aibă un an şi să nu aibă meteahnă. Puteţi lua un miel sau un ied.

6 Să-l ţineţi până în ziua a paisprezecea a lunii, apoi întreaga adunare să-l înjunghie între cele două seri.
7 Să ia din sângele lui şi să ungă cei doi uşori şi pragul de sus al caselor în care vor mânca.
8 Să mănânce mielul în aceeaşi noapte; să-l mănânce fript la foc, cu azime şi cu ierburi amare.
9 Să nu-l mâncaţi crud sau fiert în apă, ci fript la foc – capul, picioarele şi măruntaiele.
10 Să nu lăsaţi nimic din el până dimineaţă; orice va rămâne din el până dimineaţa să fie ars.
11 Când îl veţi mânca să aveţi mijlocul încins, sandalele în picioare şi toiagul în mână. Să-l mâncaţi în grabă căci este mielul de Paşte al Domnului.
12 Pentru că în noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului şi voi lua viaţa tuturor întâilor născuţi din ţara Egiptului, atât ai oamenilor, cât şi ai animalelor şi îi voi judeca pe toţi zeii Egiptului. Eu sunt Domnul.
13 Sângele de pe casele în care locuiţi va fi un semn pentru voi: când voi vedea sângele, vă voi ocoli şi urgia nu vă va distruge atunci când voi lovi ţara Egiptului.
14 Această zi va fi pentru voi o zi de aducere-aminte: să o comemoraţi ca pe o sărbătoare pentru Domnul; să o comemoraţi de-a lungul generaţiilor ca pe o sărbătoare dată printr-o poruncă veşnică. " Exod 12:3-14




In alte materiale am gasit ca cele10 plagi si zeii egipteni:
Hapi- Egyptian God of the Nile - Egyptian Plague- Water Turned to Blood
Heket- Egyptian Goddess of Fertility, Water, Renewal - Egyptian Plague- Frogs coming from the Nile River
Geb- Egyptian God of the Earth - Egyptian Plague- Lice from the dust of the earth

Khepri- Egyptian God of creation, movement of the Sun, rebirth - Egyptian Plague- Swarms of Flies
Hathor-Egyptian Goddess of Love and Protection - Egyptian Plague- Death of Cattle and Livestock
Isis- Egyptian Goddess of Medicine and Peace - Egyptian Plague- Ashes turned to Boils and Sores
Nut- Egyptian Goddess of the Sky - Egyptian Plague- Hail rained down in the form of fire
Seth- Egyptian God of Storms and Disorder - Egyptian Plague- Locusts sent from the sky
Ra- The Sun God - Egyptian Plague- Three Days of Complete Darkness
Pharaoh- The Ultimate Power of Egypt - Egyptian Plague- Death of the Firstborn

"12 Pentru că în noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului şi voi lua viaţa tuturor întâilor născuţi din ţara Egiptului, atât ai oamenilor, cât şi ai animalelor şi îi voi judeca pe toţi zeii Egiptului. Eu sunt Domnul.
13 Sângele de pe casele în care locuiţi va fi un semn pentru voi: când voi vedea sângele, vă voi ocoli şi urgia nu vă va distruge atunci când voi lovi ţara Egiptului." Exod 12:12-13

Beniamin Faragau in comentariul evangheliei Ioan scrie asa

 

6 comentarii:

livius spunea...

Nu ma pot da convins. Pentru ca evreii erau pastori prin natura lor, cel mai la indemana animal era, binenenteles mielul.

Ori daca tot suntem la capitolul citirii printre randuri, incearca sa ne explici, de ce Domnul Isus a folosit un magarus pentru intrarea Sa in Ierusalim.
Nu-mi spune ca asa a fost prorocit, ca tot am sa comentez, la fel ca si in dreptul mielului stabilit ca animal de jertfa de insusi Dumnezeu. Voi cauta alte explicatii.

livius spunea...

Dupa ce imi dai o explicatie am sa-ti mai spun ceva!

cella spunea...

Eu nu incerc sa va conving ...

Dumnezeu a judecat zeii egiptului - asta e clar.

De ce un miel? Si eu mai caut informatii;). Si le mai caut pentru ca in locul lui Isaac, pe Moria, tot un berbece a fost jertfit.

Pacatul se sterge prin sange. Si nu sange de orice fel ci de animal, de miel, dupa un anume ritual.

Pentru mine a murit Mielul Lui Dumnezeu venit de Sus, Mielul ce a murit pe Golgota si a inviat a treia zi.

costica h. spunea...

cand citim de intaii nascuti din Egipt, trebuie sa consideram ca nu era vorba doar de copii ci si de tineri si adulti, deaceea argumentul cu zeul acela caruia ii placeau copii, nu prea merge.( asa cred eu)

cella spunea...

era zeul creator al copiilor ...

costica h. spunea...

da, si mai ceva; conform Gen.12;40, sederea lor in Egipt a fost de 430 de ani. Sigur nu toate aceasta perioada a fost una foarte grea.