duminică, 31 martie 2013

Steaua lui David – Maghen David


Articolul de mai jos este preluat si publicat cu permisiunea autoarei. Toda Raba Otniela - Daniela Onu.
 Scurt eseu  de Otniela- Daniela Onu )
Provenienta Stelei lui David ( מגן דוד ) este neclara . Parerile in legatura cu acest subiect sunt foarte diferite, istoricii atribuindu-i origini dintre cele mai variate – de la practici oculte pana la simboluri elenistice. Este posibil ca Steaua Davidica,  care inseamna sinonimic  Scutul lui David ,  sa fie atat de controversata tocmai din cauza faptului ca apartine Israelului. Simbolul Stelei lui David in cadrul Iudaismului poate fi insa urmarit , inapoi in timp, pana la inceputul secolului al VII -lea i Ch.
Balaam and Barak 3Il vad, dar nu acum, Il privesc dar nu de aproape / O Stea rasare din Yakov, / Un toiag de carmuire se ridica din Israel. / El strapunge laturile Moabului/ Si prapadeste pe toti copiii lui Set ( Numeri 24 : 17 ).
Cu aproximativ 1500 de ani inainte de nasterea Mantuitorului , ghicitorul Balaam a primit o viziune profetica despre viitor : el a vazut o stea si un toiag , un sceptru de domnie prefigurandu-se din Israel. Acest lucru i-a fost descoperit de Insusi Dumnezeu, cand ghicitorul a privit multimea poporului Israel raspandita intr-o zona mai adanca- o vale- a desertului. La cererea unui domnitor moabit care il ura si-l  dispretuia pe Israel , Balaam trebuia sa blesteme acest popor. Dar ce simbolizeaza steagul si toiagul in versetul de mai sus? Ei bine, atat steagul cat si toiagul simbolizeaza puterea regala care se va ridica din Israel si se va intinde cu drept de legitimitate peste lumea intreaga. Asadar pe cine prevestesteSteaua din Yakov? Pe Domnul domnilor si Imparatul imparatilor, Mesia intregii lumi ( Apoc 12:5 ). Balaam a fost un ghicitor pagan ( este posibil sa fi fost pentru o vreme un adept adevarat al lui YAHWEH, dar  mai tarziu s-a abatut de la Credinta si ajuns ghicitor,  la fel ca toti profetii mincinosi ,  v. Iuda 11 )  din Petor , localitate situata undeva pe raul Eufrat. Era un ocultist de care oamenii se infricosau pe vremea aceea,  deoarece credeau ca blestemele rostite de el deasupra unor jertfe se vor  implini negresit. Trebuie sa mai  stim ca imparatul moabit Balak se temea de Israel, si  dorea cu tot dinadinsul sa-l nimiceasca pentru a scapa de toate necazurile pe care i le provova acest popor cu neputinta de induplecat spre o alta inchinare. Insa el stia ca nu are nicio sansa pe plan militar impotriva Israelului ( amalecitii pierdusera batalia impotriva poporului lui Dumnezeu: Exod 17: 8 ), de aceea a preferat sa recurga la un mijlocitor versat in arta distrugerii . Balaam a incercat de 3 ori sa implineasca porunca moabitului, insa , in loc sa blesteme Israelul, a fost nevoit , in urma Interventiei Divine , sa-l binecuvinteze tot de 3 ori.  De fapt ce se intamplase cu acest fals profet cu duh de ghicire ?  Raspunsul ni-l da chiar el: Asa zice cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu, cel ce cunoaste planurile Celui Preainalt, cel ce vede vedenia Celui Atotputernic, cel ce cade cu fata la pamant si ai carui ochi sunt deschisi: ” Il vad dar nu acum , IL privesc, dar nu de aproape. O Stea rasare din Yakov, un Toiag de Carmuire se ridica din Israel. El strapunge laturile Moabului si ii prapadeste pe toti copiii lui Set ” ( Num. 24: 16-17 ). Deci Mesia , Fiul Lui David,  Steaua lui Yakovva veni , iar Israelul va avea parte de binecuvantare, nu de blestem. Pentru Balaam a fost imposibil sa blesteme ceea ce Dumnezeu binecuvantase deja. Explicatia se afla in pozitia pe care o are Israelul inaintea lui YHWH ,  mai precis in Steaua lui Yakovadica in Yeshua Ha Mashiach.Yeshua Ha Mashiach
Desigur trebuie sa facem o neta deosebire intre STAREA actuala a Israelului , si POZITIA pe care Dumnezeu le-a pastrat-o evreilor , tocmai prin aceasta minunata Stea.Daca vom medita  la STAREA Israelului vom realiza ca de multe ori el s-a situat intr-o pozitie de neascultare fata de Cel Preainalt . Inca de pe vremea lui Moise , poporul acesta incapatanat  incepuse sa se planga si sa fie nemultumit de libertatea pe care i-a oferit-o EL SHADAYI , si de aceea a trebuit sa fie deseori mustrat si pedepsit . Si  in Tara Fagaduintei Israelul s-a comportat deseori ca un copil razvratit, mahnindu-I Inima de Tata . Cu toate acestea ,  in ceea ce priveste  POZITIA sa de popor ales de Dumnezeu, in Precunoasterea si in Harul Unui Dumnezeu Atotputernic , Israelul a fost pus deoparte de restul popoarelor : Este un popor care locuieste deoparte si nu face parte dintre neamuri ( Num. 23: 9 ). Israelul este randuit, in economia lui Dumnezeu,  pentru mari binecuvantari pe care nu le poate pierde. Apostolului Pavel ( rabi Sha`ul )  Spiritul Sfant i-a facut de cunoscut  acest viitor minunat , de aceea isi exprima entuziasmul cu privire la nativitatea sa : A lepadat Dumnezeu pe poporul Sau? Nicidecum! Caci si eu sunt israelit din samanta lui Avraam, din semintia lui Beniamin ( Rom. 11: 1 ).
Steaua reprezinta o binecuvantare intreita , care va fi experimentata de Israel doar la Revenirea Domnului , si  de care fiecare om poate beneficia  in ziua de AZI . Un exemplu graitor in acest sens il constituie magii ( invatatii pagani ) din Rasarit. Ei reprezinta Natiunile,  care au venit ajutati de aceasta Stea  la Regele regilor,  sa-L cunoasca si sa I Se inchine. Si Martin Luther ar putea intra in aceasta categorie. Iata o intamplare,  destul de semnificativa , care ne desluseste pozitia celebrului reformator vis-a -vis de astre.  Intr-o seara el si prietenul sau Melanchton se intorceau dintr-o calatorie si se gaseau teribil de neajutorati pe malul raului Elba. Nivelul apei era foarte ridicat , iar raul iesise binisor din albie. Luther si prietenul sau sus-amintit stateau ingroziti in fata tumultului de ape. Doreau sa ajunga la Wittemberg, localitate aflata de cealalta parte a raului. Cum vor reusi oare sa traverseze apele involburate cu barca lor subrezita de numeroasele calatorii ? Reformatorul  insa era hotarat sa paseasca in slabita ambarcatiune , cand Melanchton l-a avertizat pe un ton grav :  Nu urca, Martin, pozitia stelelor este in defavoarea noastra ! Melanchton era un adept al astrologiei , lucru care nu era defel neobisnuit in acea vreme . Horoscopul indica ceva neprielnic si  l-a apucat frica, insa Luther – un veritabil om  al Credintei – l-a tras in barca pe prietenul sau sovaitor,  si l-a mustrat :  Domini sumus in nominativo et in genitivo !  – Suntem ai Domnului , de aceea suntem noi insine domni , chiar si asupra astrelor.  Asa este , cei ce sunt ai lui Yeshua Ha Mashiach apartin doar unui singur Astru -  Steaua din Yakov, Steaua lui David, Luceafarul de Dimineata !   Steagul Israelului 3
Dragii  mei frati si surioarele mele scumpe dintre neamuri , ceea ce este valabil pentru Israel este valabil si pentru voi , toti cei care sunteti adapostiti  in Yeshua Ha Mashiach ,Steaua lui Yakov. In aceasta stralucitoare Stea se gaseste cel mai puternic Mesaj de Mantuire care – a strabatut veacurile, si care rasuna, inca, si astazi: Acum , dar, nu mai este nicio osandire pentru cei ce sunt in Christos Isus ( Rom. 8 :1 ). Balaam insusi a fost nevoit sa priveasca la poporul Israel prin Steaua care rasare din Yakov. Acest lucru este redat uimitor de frumos in Cantarea Cantarilor unde Sulamita ( un posibil simbol al Israelului )  se descrie pe ea insasi cu tristete si frustrare  : Sunt neagra ( Cantarea 1: 5 ) , insa Mirele ii raspunde cu o nespusa iubire,  inseninand-o Esti frumoasa de tot,  iubito , si n-ai niciun cusur ( Cantarea 4: 7 ).
La  aproximativ 1500 de ani dupa ce Balaam a prevestit aparitia Stelei , ea a putut fi vazuta de magii Rasaritului. Astrul ceresc anunta plin de bucurie prima venire a lui Mesia, pentru Israel si pentru lumea intreaga: Dupa ce S-a nascut Isus in Bethleemul din Iudea, in zilele imparatului Irod, iata au venit niste magi din Rasarit la Ierusalim si au intrebat:”Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut Steaua in Rasarit , si am venit sa I ne inchinam Lui ” ( Matei 2: 1-2 ).  Steaua din BetlehemIntotdeauna, pentru Israel, Steaua din Yakov a fost o referire directa la aparitia lui Mesia. Israelul nu are  astazi niciun dubiu ca Mesia va veni din Casa lui David ( v. Isaia 11: 1 ,  Luca 2: 11 ) ;de aceea  aceasta Stea a fost numita Steaua lui David. Ea nu are origini oculte, asa cum afirma multi,  ci o sorginte  foarte BIBLICA. In forma pe care o cunoastem ( cu sase colturi ), frumoasa Steluta  a fost descoperita pentru prima oara in anul 700 i Ch. in Sidon ( Libanul de astazi ) , dar si in Sinagoga din Capernaum, locasul in care Isus a predicat in timpul vietii Sale pamantesti ( Marcu 1: 21 ).  Daca Steaua a fost folosita de multe ori cu alte implicatii , acest lucru nu altereaza cu nimic originea ei in Cuvantul profetic al Bibliei ( Si Crucea a fost abuzata in fel si chip ).
Steaua lui David de pe drapelul national al Israelului ilustreaza Speranta vie ( Hatikvah ) a  poporului evreu in  ivirea lui Mesia , Unsul lui ADONAI, Cel Mult- Asteptat. In felul acesta ( in lumina celor prezentate inainte ) , in mod simbolic, Isus – Yeshua ha Mashiach – apare pe drapelul national israelian. Mai mult , Steaua lui Davideste un semn ca Israelul traieste din nou, incepand cu data de 14 mai 1948.
Astfel Dumnezeul Cel Vesnic, Credincios Legamantului Sau cu Abraam, Ytzak  si Yakov, i-a readus pe evrei in tara Canaan, dupa 2 milenii de suferinta si imprastiere in lumea intreaga , pentru a face ca desertul sa infloreasca din nou, si pentru intalnirea finala  cu Imparatul lor, Yeshua Ha Mashiach  – Isus Christos Domnul.
Notite bibliografice:
1. BIBLIA – versiunea Cornilescu , GBV , King James , Hebrew Scriptures .
2.Gibert A, Adunarea Dumnezeului Celui Viu , Gute Botschaft, Dillenburg , West Germany, 1990.
3.Tenney, Tommy, Casa favorita a lui Dumnezeu , Casa Cartii , Oradea, 2003 .

2 comentarii:

Otniela Bat Tzion spunea...

Si eu TODA, pentru gazduirea pe acest blog. Fii binecuvantata, draga Cella. ADONAI sa-ti reveleze cele mai frumoase minuni.

cella spunea...

Toda raba pentru urare si binecuvantare!