duminică, 30 iunie 2013

duminica neagra!

In 1941, ziua de 29 iunie era intr-o duminica. Este cunoscuta in istorie ca si duminica neagra. Sursele si documentele istorice spun ca in acea zi au murit peste 12.000 de oameni. Chestura, Gara mare, Podu Iloaiei, Harlau, Roman ... un traseu incarcat cu sange, victime, lacrimi, intrebari.

Gropile comune lungi si late stau cernite si ascund sub ele trupuri ce candva erau pline de viata, visuri, idealuri. Astazi am revazut cateva dintre gropile de atunci, am reascultat marturia unuia dintre supravietuitorii din trenurile mortii si am vazut campurile in care au fost ucisi atatia oameni.

De dimineata, soarele a refuzat parca sa isi faca aparitia maiestuos pe cer. Intr-o vreme, a reusit sa inlature norii in asa fel incat sa isi faca zapuseala simtita prezenta. Era ca si cum norii s-ar fi abtinut sa se sparga, sa curga ... e ca si cum ar fi asteptat ca sa se termine comemorarile. Acum insa ploua!

Leizer Finchelstein astazi a lipsit de la comemorare. Si a lipsit pentru ca in 26 aprilie 2013 si-a sfarsit alergarea pe acest pamant. Un alt supravietuitor al trenurilor mortii spunea ca nu vrea sa ne mai povesteasca ce a fost acolo. "Sa va povestesc cum am coborat din tren? Nu a coborat nimeni! Am alunecat pe cadravrele rudelor noastre. Eram umflati de sete si miros, nu mai eram in stare sa stam in picioare ... "

Ploua peste Iasi! Sangele curs atunci in Targul Cucului, sange despre care povestesc martorii vremii, depasea copitele cailor, s-a scurs, s-a dus! Mortii au fost ingropati in gropile comune. Ploaia insa nu sterge, spala amintirea celor ce au trecut prin grozavia acelor zile.

12.000 si mai mult de atat la Iasi!
1200 la Podu Iloaiei.
600 la Harlau.
Urmeaza Roman iar trenul si-a continuat drumul presarand din loc in loc morti.
Grozavia evenimentelor cu atat de multe victime a avut lor in 28, 29, 30 iunie si 1 iulie 1941.

Ploua!

http://adriancioflanca.blogspot.ro/2012/10/traseul-memoriei-pe-wwwpogromuldelaiasi.html

Niciun comentariu: