marți, 11 iunie 2013

lapte si miere in robie

"5 Aşa vorbeşte Dumnezeu, DOMNUL Care a creat cerurile şi le-a întins, Care a desfăşurat pământul împreună cu resursele lui, Care dă suflare oamenilor de pe el şi suflet celor ce umblă pe el:
6 «Eu, DOMNUL, Te-am chemat prin dreptate. Te voi ţine bine de mână; Te voi păzi şi Te voi face un legământ pentru popor şi o lumină pentru neamuri, 7 ca să deschizi ochii orbilor, să eliberezi pe prizonieri din captivitate şi din închisoare pe cei ce stau în întuneric.
8 Eu sunt DOMNUL; acesta este Numele Meu! Nu-Mi voi da slava altuia şi nici lauda cuvenită Mie, idolilor!
9 Iată! Lucrurile spuse mai dinainte s-au împlinit şi acum vestesc altele noi; înainte să se împlinească vi le fac cunoscute.» " Isaia 42:5-9

Cel ce este din vesnicii, Cel ce nu are inceput si sfarsit, Cel Atotputernic, de necuprins se prezinta poporului ce se pregatea cu pasi repezi de robia babiloniana si le spune un cuvant de incurajare, ii provoaca sa Il cunoasca, sa se apropie de El, sa Ii recunoasca autoritatea. Le reaminteste cine e Creatorul, cum a creat pamantul si a asezat relieful pe el. Cine le-a dat viata si nu ii lasa asa in suspans. Le reaminteste despre o profetie, despre Cel ce va trimis, despre Copilul ce se va naste din fecioara, despre Mladita ce va rasari. Le explica ce va face Cel ce va fi legamant pentru popor insa si pentru neamuri si le promite eliberarea din robie. Face toate acestea inainte ca poporul sa plece in Babilon sau ... pana la marginile pamantului.

Poporul a iesit din Egypt insa in unii din ei Egyptul a ramas intact, dorul de castraveti, pepeni si praz era mai treaz ca oricand. Desi aveau lapte si miere ... erau robi, robi in propria lor robie. Babilonul va fi o alta forma de robie ... una in care multi se vor trezi.

Isaia continua si vorbeasca ceea ce ii spune Domnul si traducerea din NTR si Cornilescu nu sunt cele mai fericite. Nu ma ajuta sa inteleg cine vorbeste, despre cine se vorbeste. 
"42:8 I x589 [amYähwč יָהוֶה3068 that x1931 [is] my name: 8034 and my glory3519 will I not x3808 give 5414 z8799 to another, 312 neither my praise 8416 to graven images. 6456

Yahwe (יְהוָה) - numele personal al Lui Dumnezeu si este intalnit in Vechiul Testament de 6800 de ori. (http://www.hebrew4christians.com/Names_of_G-d/YHVH/yhvh.html). Dumnezeu Tatal vorbeste prin Isaia si anunta ca va veni Unsul, Alesul, Slujitorul pe care L-a ales, Cel in care isi gaseste toata placerea, adica Fiul Sau. Cel ce vorbeste acum este YHVH, acesta Numele Lui, faima, reputatia, pozitia.

Incet, incet, incep sa inteleg cine e YHVH, care este Numele Lui. Incep sa am incredere in El si sa ma incred in El si in promisiunile Lui. Vad aici ca Domnul nu permite sa fie comparat cu altii, cu idolii. Stiu ca El este un Dumnezeu gelos. Nu vrea sa ma inchin Lui 90% si ... mai stiu eu cui 10%. Imi cere sa am incredere in El, sa Il cred pe Cuvant, sa Il cunosc, sa am o relatie cu El.

Ma lasa sa cercetez si sa vad daca ceea ce a spus e adevarat, s-a implinit. El Insusi imi dovedeste si aduce probe. Dar nu face numai atat. El imi spune si ce va fi. El este Stapan pentru trecut si viitor. El imi spune ce se va intampla cu poporul Israel si cu mine. 

Ma uit in Ioan 17 si gasesc "5 Acum, proslăveşte-Mă Tu, Tată, în prezenţa Ta, cu slava pe care o aveam în prezenţa Ta înainte de a fi lumea!" 
si 
"22 Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei să fie una, aşa cum şi Noi suntem una; 23 Eu în ei şi Tu în Mine – pentru ca ei să fie pe deplin una, astfel încât lumea să cunoască faptul că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit aşa cum M-ai iubit pe Mine.
24 Tată, doresc ca acolo unde sunt Eu, să fie cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă pe care Mi-ai dat-o Tu, fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii!
25 Neprihănitule Tată, lumea nu Te cunoaşte, dar Eu Te cunosc şi aceştia ştiu că Tu M-ai trimis.
26 Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău şi li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit să fie în ei şi Eu să fiu în ei.“"

Slava este a Lui, Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul, Duhul Sfant. Textul din Isaia pot sa il inteleg mai mult, mai adanc daca stiu Noul Testament si daca vreau sa inteleg ceea ce citesc. YHVH nu permite sa isi imparta slava cu nimeni, nici laudele la adresa Lui. Si afirmatiile acestea ma provoaca sa imi reverific credintele si ideile. 

Sunt provocata sa imi verific bazele credintei, sa Il cunosc dincolo de aparent pe Cel ce este "Eu sunt!" La inceputul anului asta mi-a fost dorinta si desi fac pasi mici, aparent, in cunoasterea aceasta, incep sa vad mai mult si mai clar cine este Cel ce se prezinta "Eu sunt!" si vreau sa nu uit ca acesta este Numele Lui. Nu cumva am lapte si miere si sunt inca in robie? Nu am cum sa stiu raspunsul daca nu ma intreb, verific, cercetez.

Niciun comentariu: